Открийте ни и в

САЩ

Още коледни чудеса в българските училища в САЩ

публикувано

на

Коледари в " Св. Св. Кирил и Методий, Ел Ей

Повечето училища в Щатите и Канада вече изнесоха коледните си концерти. И тази година децата, техните учители и родители се бяха постарали светлият празник да остави весели емоции и много хубави спомени.

Под мотото „Заедно на Коледа“ учениците от българското училище „Св.св.Кирил и Методий“ в Лос Анджелис пяха, танцуваха, рецитираха и се веселиха на 15 декември в сградата, в която се помещават. Коледната програма бе водена от седмокласничките, които бяха приели много сериозно своята роля и се справиха изключително добре с отговорната задача. Децата от детската градина пък изпяха песента „Зън, зън, зън“ заедно с очарователната Криси Стайкова, а после изтропаха хорце и танц „Ръченица“, заслуга за които имат ръководителката Веси Василева и нейния помощник Венцислав Искренов.

Празнично настроение в градината ” Синьото мече”, Чикаго

Децата от втори и трети клас пресъздадоха зимната картината „Коледна елха и Сурва“, а четвъртокласниците – „Бъдни вечер и Коледа“. Звучаха също песните „Пей, звънче“, „Коладе, ладе“ и „Коледна звезда“. Накрая всички ученици на „Св.св.Кирил и Методий“, Ел Ей посрещнаха дядо Коледа и получиха подаръци от неговия чувал. Отец Висарион също приветства децата със слово. Директорката Живка Костова, не пропусна и тази година да поздрави деца и родители с настъпващите празници. На всеотдайните учители Наталия Симеонова, Живка Костова, Весела Раникер и Диана Миличин помагаха и майките Росица Банова, Антония Данчева. Последните разказваха за българските семейни традиции. Мария Михалева, Юлия Иванова и родителския съвет организираха и приготвиха празнична трапеза.

Тържеството в ” Ботев Академи” в столицата Вашингтон

Коледната фея, със своята вълшебна пръчица, пренесе участниците и гостите на тържество в детска градина „Синьото мече” в Чикаго направо в работилницата на Дядо Коледа. На сцената бяха всички малчугани от 2 до 7 години. Те пяха и танцуваха в ролята на свои любими герои и играчки – миньони, смърфове, супергерои, русалки и други. А когато малкият Александър прочете своето писмо, в което пише, че иска да си отиде до България, за да види баба си и сядо си, чудото стана и присъстващите се пренесоха в България.

Малките възпитаници на школата за народни танци към градина “Весело хорце” пък преминаха през сцената като коледари и сурвакари. Те наричаха за здраве и берекет и развълнуваха публиката. От „Синьото мече” бяха подготвили още много изненади и тъй като на Коледа стават чудеса – детските желания се сбъднаха.

На източния бряг празнуваха и възпитаниците на училище „Ботев Академи” в столицата Вашингтон. Там се бяха подготвили с две различни и ярко индивидуални програми. В първата част се представиха танцьори от студиото за танци „Салса със Силвия” („The Salsa with Silvia Dance Studio”). Възрастовата граница на децата беше много широка – от 2 г. до 14 г., като общо участие взеха около 90 деца. Напълно в коледния дух на тържеството те танцуваха хореография по мотиви от известния балет „Лешникотрошачката”. Интересното беше, че в нея бяха включени различни стилове – от салса до степ танци и класически балет.

Музикален рецитал в “Родолюбче”, Торонто

След това рецитал и концерт изнесоха и учениците от „Ботев Академи”. Пресъздаден беше и обичая коледуване. Най-интересните момент се получи, когато големите ученици от групата за народни танци „се заинати ха” не по сценарий и отказаха да слязат от сцената и заявиха, че на всички им се танцува още. Подкрепени от публиката танцьорите можаха да покажат още две хора.

Учениците от всички филали на „Родолюбче” в Торонто се събраха да празнуват на 15 декември в зала „Мадонна Тиътър”. Тържеството започна с песните “Много ли струва това” и „Усмивка”, изпяти от всички възпитаници на школото. На сцената се качиха и децата от мажоретните състави към всички филиали. Формацията от Ийст Йорк изпълни танца „Снежинки, тази от Етобикок – „Светеща магия” и най-накрая бяха мажоретките от Вон с изпълнение, озаглавено „Сини ангели”. Вокалните групи също зарадваха публиката с красиви музикални изпълнения. Запомняща се беше сценката „Отровната баница”. Гости на тържеството в Българско Съботно- Неделно Училище „Родолюбче” бяха групата за народни танци „Златна Тракия” и консул Десислава Атанасова.

САЩ

Не присъстваш на речта на Тръмп – не получаваш надница

публикувано

на

Работници на петролната компания Шел (Shell) били заставени от ръководството си, да присъстват на реч на Доналд Тръмп или да си вземат неплатен отпуск. Това се случи във вторник в Западна Пенсилвания, където е и основното предприятие на компанията.

Според изпратеното съобщение до синдикатите „присъствието не е задължително“. Тези, които обаче не отидат, трябва да си пуснат отпуск, за който няма да получат надницата си.

135 хил. души искат булеварда пред Тръмп тъуър да се прекръсти на Обама Авеню

„Никакви крясъци, викове, протести или каквато и да е била пропаганда, няма да бъде толерирана на събитието. Вашите началници и ръководители са се съгласили с това “, се казвалов съобщението до работниците.

Те били заплашени, че няма да получат и парите за извънредния си труд. Ако отидат по време на изказването на Тръмп обаче, ще им бъдат начислени допълнителни пари към заплатите.

Темата на събитието, на което Тръмп държал реч била обявена като „Възстановяването на енергийното господство и производство в Америка“. Въпреки това обаче, президентът основно критикувал кандидатите на демократите. Критиките не закъсняха, тъй като посещението му е било финансирано с държавни пари, които той е прахосал в предизборна кампания.

Тръмп: Централната банка, а не търговската война са виновни за трусовете на пазара

Той дори си направи реклама, след като обясни, че Шел ше бъде финансирана с кредит и това никога нямало да стане без него, въпреки, че още президента Обама настоя за това.

Продължете по-нататък

САЩ

Журналистка от CNN сплашвана заради репортаж за африканското злато

публикувано

на

от

Кореспондентката на американската телевизия Си Ен Ен Клариса Уорд съобщи, че неин репортаж тази седмица за руското замесване в Централно-африканската република (ЦАР) е бил свързан с неприятни събития, предаде Асошиейтед прес.

Уорд свидетелства, че при пътуването си е била следена. Освен това е било излъчено 15-минутно пропагандно видео, очернящо работата й.

Журналистката била разтърсена от случилото се, но то само засилило убедеността й, че нейният репортаж е нарушил комфорта на влиятелни хора, подчертава АП.

“Очевидно това беше опит да ни злепоставят и сплашат”, каза Уорд, която е главен международен кореспондент на Си Ен Ен.

Разказът й за руското замесване в златните мини и други дейности в африканската държава засяга и ролята на Вагнер – частна руска военна компания, за която се смята, че се ползва с подкрепата на Евгений Пригожин – бизнесмен с тесни връзки с Кремъл, уточнява АП.

САЩ наложиха санкции на Пригожин заради инвестиции в организации, които през 2016 г. са се опитвали да повлияят върху американските президентски избори.

Първото посещение на Уорд в ЦАР за репортаж минало гладко, но след връщането й там имало неприятности.Тя и екипът й имали проблеми с получаване на акредитация, обвинили ги в контрабанда и в притежание на фалшиви документи.

Уорд разказа, че когато отишла с екипа си в златна мина, забелязала превозно средство с четирима мъже, които ги следвали. Тя се приближила до колата, мъжете извърнали глави, за да не бъдат заснети от камерата и след това си тръгнали. По-късно същия ден тя видяла същата кола близо до хотела си.

АП напомня, че трима руски журналисти бяха убити миналата година докато работеха в ЦАР. Все пак според Уорд фактът, че е част от добре позната международна медийна организация, осигурява известна защита.

“Руснаците разбират, че ако нещо се случи с нас, ще бъде огромен провал за тях”, каза Уорд. “Същевременно човек се тревожи, че е възможно някой да реши да вземе нещата в свои ръце, вярвайки, че така ще угоди на руснаците”.

Кортни Радш от Комитета за защита на журналистите каза, че репортерите трябва да се отнасят много сериозно към физическата и дигиталната сигурност преди да започнат работа по деликатни теми. Репортерите, особено жените, са били обект на онлайн тормоз, но използването на видеокампании е нещо относително ново, каза Радш.

Четири дни преди програмираното излъчване на репортажа на Уорд се появи недобронамерен видеоматериал, в който се задаваше въпросът: “Каква е мръсната тайна зад пътуването на Си Ен Ен до Африка?“.

Видеото се появи по RIA FAN (РИА ФАН – Федерална информационна агенция) – информационен портал, за който се смята, че е свързан с Пригожин, посочва АП. Няколко дни по-късно същият сайт публикува 15-минутно видео, в което се твърдеше, че Уорд предлагала на хора в Африка по 100 долара, за да кажат нещо лошо за Русия. Уорд отрича да е предлагала каквито и да било подкупи.

Сайтът твърдял също, че Уорд и членове на екипа й били свързани с ЦРУ и изтъквал, че мисията им била да “извършат медийна провокация с цел предизвикване на хаос в Централно-африканската република”.
Във видеото Уорд е заснета без да знае в хотелско фоайе. Един от мъжете, които обвиняват Уорд в предлагане на подкупи, е заснет в хотелската стая, която тя освободила. Това е много ясно предупреждение към мен и екипа ми, които сме работили по репортажа, каза журналистката от Си Ен Ен.

 

 

Продължете по-нататък

САЩ

Влизаш и излизаш от САЩ само след лицево разпознаване

публикувано

на

от

Американската служба за митническа и гранична защита въведе нови мерки за сигурност заедно с авиокомпаниите, които ще позволяват на органите на реда да идентифицират чрез камери с лицево разпознаване всеки пътник, който влиза или излиза от САЩ.

Машините вече са разположени по всички летища, включително и на вътрешните. Така, всеки, който мине покрай камерите, ще бъде идентифициран моментално. При най-малкото несъответствие той ще бъде задържан за по-щателна проверка.

Система за лицево разпознаване изкара една пета от депутатите в Калифорния за престъпници

Правителството използва технологията за разпознаване на лица на летището като допълнителна мярка за сигурност. Правителствените агенции (съвместно с авиокомпаниите) се стремят да подобрят ефективността на проверките, когато става въпрос за начина, по който пътниците влизат и излизат от САЩ.

Това е отделно от сканирането на ириса и пръстовия отпечатък, което се прилага на повече от 60 летища, стадиони и други места в цялата страна.

Ето как работи процесът на сканиране на лицето на летищата: Камерите правят снимка и след това Службата за проверка на пътниците на митническият и граничен контрол я сравнява с вашата снимка, с която Министерството на вътрешната сигурност вече разполага. Това могат да бъдат изображения от източници като вашия паспорт или други документи за пътуване.

Вместо ключ за колата – лицево разпознаване

Този процес в идеалния случай ще замени ръчната проверка на паспорти в цялата страна.

Продължете по-нататък

Най-четено

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама