Открийте ни и в

България

Още решетки за махане – оградата пред Съдебната палата в София е следващата

Металните решетки са поставени преди 15 години, но са със статут на временно преместваем обект

публикувано

на

Още решетки за махане - оградата пред Съдебната палата в София е следващата

След скандала в парламента възникна нов казус с решетки на паметник на културата. След сигнал на зрители проверка на bTV установи, че металната ограда пред Съдебната палата в столицата е със статут на временно преместваемо съоръжение.

Оказва се обаче, че оградата, която е на стълбите повече от десетилетие, трябва да бъде премахната или сменена, защото е със статут на временно преместваем обект.

Сградата е културна ценност от национално значение, също както и Народното събрание. Металните решетки са поставени преди 15 години, но са със статут на временно преместваем обект, обясниха от Министерството на културата.

Народното събрание осъмна с тежки метални врати

„Националният институт за паметниците на културата допуска вече изпълнените монтажни ограждения на главния вход на Съдебната палата, да бъдат използвани като временно преместваемо съоръжение, до изготвяне на цялостен проект, съобразен с архитектурния облик и категорията на паметника на културата“, посочват от културното ведомство.

Двуметровите метални заграждения за захванати здраво за земята и се заключват с катинар за велосипед.

Архитект Дамян Стоянов е работил по реставрацията на паметници на културата като бившия Партиен дом и Халите. Според него решетките пред Съдебната палата са монтирани неправилно.

„При тяхното монтиране е допуснато нарушение, защото те не са закрепени като преместваеми обекти. Закрепени са трайно с много здрави болтове към каменните блокове. Даже и от някаква законова и нормативна гледна точка в момента тези решетки да са обосновани, те не са обосновани от културна гледна точка, от архитектурна гледна точка“, казва Дамян Стоянов.

От Столичната община представиха разрешението за монтаж на оградата. То е от 2007 г. и сочи, че срокът, за който са поставени е “до изготвянето и одобряването на цялостен проект”, както заявиха и от министреството. Такъв обаче все още няма.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА