Открийте ни и в

Вашите пари

Още 2,4 млн. жители на Америка подадоха молби за помощ при безработица

публикувано

на

Още 2,4 милиона жители на Америка са подали документи за обезщетение за безработица през последната една седмица, въпреки че властите започнаха да разхлабват ограничителните мерки в борбата с коронавируса.

Това сочат данните на Департамента по труда, цитирани от Националното обществено радио.

Мрачна прогноза: 800 000 жители на Америка остават без дом до лятото

САЩ продължават да губят работни места с тревожно темпо два месеца след налагането на ограничителните мерки заради пандемията от коронавирус.

2,4 милиона души са подали документи за обезщетение за безработица, обявиха от Департамента по труда. Това е с 249 000, или 9%, по-малко от предходната седмица, но все още е много болезнено според историческите стандарти.

Общо за последните девет седмици (от март) безработните в САЩ се увеличиха до 38,6 милиона души. Това означава, че всеки четвърти, който е имал работа през февруари, преди пандемията, е засегнат.

Безработицата за април достигна 14,7% – най-високото ниво от Голямата депресия.

Данните за безработните ще бъдат още по-лоши преди да се подобрят, каза финансовият министър Стивън Мнучин по време на изслушване в Конгреса тази седмица.

Проучване на Федералния резерв показва, че 20% от тези, които са работили през февруари, са в отпуск или съкратени през март и началото на април.

Седмичният пик на записалите се в бюрата по труда беше 6,6 млн. американи в началото на парил, но остава на нива, невиждани от Голямата депресия (1929-1933).

От края на март има постоянен спад на записалите се на борсата.

Флорида и Джорджия са сред щатите с най-голямо увеличение на молбите за обезщетения в седмицата до 16 май.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Вашите пари

Как хората в Америка затънаха в дългове

Средният американец оперира с четири кредитни карти и има 6200 долара дългове

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: БТА

21 трилиона долара, или 102 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) – на толкова възлизат държавните задължения на САЩ в края на мандата на Доналд Тръмп. По-зле не е било от края на Втората световна война насам. Но и частните дългове на хората в Америка са толкова високи, колкото никога преди, започвайки от самия Тръмп, който има 400 милиона долара задължения – значителна сума дори и за милиардер.

При това причината е не само в пандемията, пишат „Ди Цайт“ и „Дойче Веле“. Още преди нея, през четвъртото тримесечие на 2019 година, на всяко домакинство в Америка са се падали средно по 115 000 долара задължения. И оттогава те са продължили да нарастват: по данни на аналитичния отдел на агенция Moodys в края на 2020-а дължимите суми за наеми достигат до 70 милиарда долара, тъй като милиони домакинства изобщо не са си плащали наемите или са ги плащали частично.

Ренди Коен, който е собственик на заложна къща в Чикаго, казва: „COVID-19 само изостри това, което се наблюдава отдавна – на американците парите не им стигат“. В момента много се търсят заеми срещу заложени вещи. „Хората ни носят телевизори, музикални инструменти, телефони, часовници – всичко ценно, с което разполагат“, добавя той.

Пандемията е довела до тежко положение дори и на американците с редовни доходи. Голяма част от семействата живеят от заплата до заплата, а месечните им доходи стигат само за покриване на месечните разходи. В случай на нужда, почти 40 процента от хората в САЩ не биха могли да заделят и 400 долара – сочи допитване на Американската централна банка.

 Защо не стигат парите?

Голяма част от приходите на хората в Америка отиват за изплащането на вече взети дългове – за ипотеката, колата или за следване. Заплатите на средната класа стагнират, а разходите за основните потребности са нараснали през последните десетилетия. Един пример: през пролетта на 2020-а един нов автомобил се е продавал средно за 38 000 долара, а средният годишен доход на домакинство преди пандемията е възлизал на 68 000 долара. От 2009 година насам размерът на кредитите, взети за покупката на автомобили, почти се е удвоил – до 1,3 трилиона долара.

Но най-големият проблем е с кредитите за покупката на имоти, които възлизат на 10 трилиона долара – абсолютен рекорд. В Сан Франциско, например, средната цена на еднофамилна къща е 1,6 милиона долара, но и извън големите градове желанието за придобиване на собствено жилище е все по-трудно изпълнимо, сочат данните на агенциите за недвижими имоти.

Растат и дълговете за медицинско обслужване. Благодарение на здравната реформа на президента Барак Обама, много повече американци са осигурени, но в болниците често трябва да се доплащат хиляди долари, преди застраховката да поеме разходите. Освен това таксите са непосилни за мнозина – едно семейство би трябвало да плаща средно по 1600 долара месечно, което води дотам, че над 170 милиона американци имат неплатени сметки при лекаря или в болницата, както показва проучване от 2019 година.

Средният американец оперира с четири кредитни карти и има 6200 долара дългове, сочат данните на аналитичната компания Experian. „Това обстоятелство е съсипващо“, отбелязва данъчната консултантка Лусинда Марино, цитирана от „Ди Цайт“. „Хората имат чувството, че земята под краката им

може да пропадне всеки миг

За много от 20-те милиона души, изгубили работните си места заради пандемията, опасенията стават реалност.

„Тревожни индикации имаше още преди кризата“, казва от своя страна икономистът Торстен Слок от „Дойче Банк“, цитиран от „Шпигел“. Още тогава е станало ясно, че расте делът на хората, които не са в състояние да обслужват кредитите си. Най-вече това важи за по-младите, за хората с ниски доходи, представителите на малцинствата и за нискоквалифицираните, уточнява той. „Потребителите бяха уязвими и преди кризата, но пандемията утежни положението им допълнително“, казва Слок.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Цените на жилищата – драмата на младите британци

Имотният бум в страната може да вгорчи бъдещето на новите поколения

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Flickr

И Великобритания не е подмината от бум на имотния пазар през последните месеци. Собствениците на жилища се възползват от коронавирусната криза, като евтините заеми и намаляването на държавните данъци тласкат цените на недвижимите имоти до рекордно високи стойности през 2020 г., пише Bloomberg.

През декември средната цена на жилищен имот във Великобритания достига 253 374 паунда, което е с 6% повече спрямо същия месец през 2019 г., според ипотечния кредитор Halifax.

Този ръст по време на тежката икономическа криза прави почти невъзможно закупуването на жилища от страна на по-младите поколения, особено когато става въпрос за имотния пазар в Лондон, където средната стойност на жилищата почти се е удвоила през последното десетилетие.

Финансовите проблеми, които притискат голяма част от населението заради коронавируса, са особено явни при младите хора, засегнати от блокадите и преустановяването на определени бизнеси, към които те имат експозиция.

„Става въпрос за дисбаланс на икономическата сила“, коментира Робърт Джойс, заместник-директор на Института за фискални изследвания. „Все повече къщи попадат в ръцете на същите онези хора, които после ги дават под наем на по-младите“, добавя той.

Съществуват последици и за производителността на икономиката. Високите разходи за покупка на жилище могат да затруднят преместването на работниците, лишавайки компаниите от таланти, а младите хора – от възможност за по-добра работа и по-добро заплащане.

Увеличаващата се пропаст

между сегашното младо поколение, което трябва да живее под наем, и по-възрастните наемодатели, привлича фокуса на властите.

Финансовият министър Риши Сунак трябва да вземе пример от държави като Аржентина, която събира данък върху богатството, за да подкрепи икономическото си възстановяване.

Бумът на имотния пазар е стимулиран от намаляването на данъка върху покупките на имоти. Пандемията от COVID-19 стимулира и интереса към преместване в по-големи имоти и в жилища извън градския център, тъй като работата от разстояние става все по-обичайна.

Очаква се броят на британците, работещи от вкъщи, да нарасне петкратно до 2025 г., според отделно допитване на ръководители в областта на финансите, публикувано от Deloitte. Според същото допитване 98% от 90-те финансови ръководители очакват корпоративните данъци и данъците за физическите лица да нараснат.

Изявеният защитник на идеята за по-високи данъци за богатите Гари Стивънсън, икономист и бивш служител на Citibank, прогнозира, че лихвените проценти

ще останат продължително време

на сегашните нива, подобно на глобалната финансова криза. Стивънсън предупреждава, че цените на жилищата в Лондон могат отново да нараснат двойно.

Достъпността до жилища е на практика невъзможна в британската столица, където купувачите трябва вече да плащат средно по 420 618 паунда към края на 2020 г., за да се сдобият с имот, според Nationwide Building Society. Поради тази причина хората са принудени да се обърнат за помощ към семействата си за финансова подкрепа.

Въпреки че като цяло разликата между богати и бедни във Великобритания е далеч по-малка от тази в САЩ, тя продължава да се увеличава през последните десет години.

През 1996 г. повече от половината от хората между 25 и 34 години притежават жилищата, в които живеят, според IFS. Към 2017 г. техният дял е понижен до малко над една трета.

Въпреки всичко месечният ръст през декември показва, че жилищният пазар вероятно започва да губи известна инерция. Halifax прогнозира, че

цените може да намалеят

с 5% през 2021 г., тъй като данъкът върху имотните сделки изтича през март, а нови ограничения за спиране на разпространението на вируса натежават върху икономиката.

Тъй като „се очаква безработицата да нарасне през идните месеци, натискът към понижаване на цените на жилищата остава вероятен през 2021 г.“, казва Ръсел Гали, управляващ директор на Halifax.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Евростат: Всеки трети българин живее на студено

В България все още не е изработена ясна дефиниция на „енергийно бедните“. Това е нужно, за да може цените на тока за бита да се определят от пазара – не от енергийния регулатор

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Над 30 процента от българите не могат да си позволят да отопляват домовете си адекватно, сочат данни на Евростат, публикувани в началото на годината.

Страната ни е на първо място в Евросъюза по дял на хората, които не успяват да покриват тези разходи. Средно за Европа процентът от насeлението, което не може да се отоплява е четири пъти по-малък – около 7 на сто.

На второ място след България в негативната класация се нарежда Литва. Почти 27 на сто от литовците не могат да си позволят нормално отопление.

Евростат: България е четвърта в ЕС по разходи за храна

Този проблем почти не съществува в Норвегия и Швейцария.

В България все още не е изработена ясна дефиниция на „енергийно бедните“. Това е нужно, за да може цените на тока за бита да се определят от пазара – не от енергийния регулатор. Това е и изискване на Брюксел към България.

„Много е трудно, защото всяко правителство, което реши да предприеме такива непопулярни мерки, ще се сблъска със социални протести. Същевременно ние от 2011 г. предупреждавахме, че цените на електроенергията се задържат изкуствено ниски с административни и политически мерки. Те трябва да се увеличат – това ще е непопулярна мярка, но тя трябва да бъде направена“, казва Тодор Галев от Центъра за изследване на демокрацията.

Страната ни е на челна позиция по дял на хората в Европа, които не успяват да се отопляват, въпреки енергийните помощи, които се отпускат.

През този отоплителен сезон са подпомогнати над 283 хиляди домакинства, като основно помощите са за твърдо гориво – предимно дърва и въглища.

Енергийното министерство вече години наред подготвя либерализацията на тока, която обаче така и не стигна до битовите потребители. От ведомството съобщиха, че процесът по освобождаване на цените за бита ще е плавен, за да се осигури спокойствие за клиентите, а защитата за уязвимите групи е от първостепенно значение.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Броят случаите на COVID-19 в света се е удвоил за последния месец

Броят случаите на коронавирус в света се е удвоил за един месец, достигайки най-малко 5 милиона. Това показва изчисление на...

Затвори