Един от най-успешните български бизнесмени в Чикаго и заместник-председател на новоучредената партия на Цветан Цветанов "Републиканци за България", Павел Вълнев, за първи път говори пред медии защо е решил да влезе в политиката. Пред Илия Вълков от ClubZ, той сподели, че политическите постове не са му самоцел, но се надява през следващите 20 г. да приобщят обратно 60-70% от българите, разпилели се по света.

Г-н Вълнев, защо човек като вас, успял на Запад, реши да се занимава с политика в България? Тази дейност, както мнозина смятат, не е за честни хора.
И все пак защо точно "Републиканци за България" (РБ)?
Да, но лично вие, както - предполагам - и други млади хора, нямате право по силата на сегашните закони да станете нито депутат, нито министър заради двойното си гражданство?
Има ли факти, които ви притесняват в биографията на Цветан Цветанов? Допреди една година той беше част от модела, срещу който днес мнозина протестират.
Как вие установихте, че Цветанов има такава подкрепа?
Защо според вас българите от чужбина са пренебрегвани – нямат възможност да гласуват електронно и това все повече ги отказва от участие в българските дела? Вие казахте, че това трябва да се промени и че е част от каузите ви. Кои са другите ви приоритети в политиката?
В следващите години държавата ще изхарчи почти 8 милиарда евро за възстановяване от COVID кризата по европейския план. Вие в какви важни национални проекти бихте вложили тези пари?
Г-н Вълнев, каква е истината за телевизия Би Ай Ти? Защо я продадохте и кой я купи?
А какво стана с архива на телевизията? Защо изчезна?
В два български сайта излязоха публикации, че Цветанов, вие и брат ви ще бъдете обвинени за пране на пари, като внушението е, че се води международно разследване срещу вас. Има ли проверки срещу вас?