Открийте ни и в

Твоят глас 2021

Павел Вълнев: Трябва да има фонд за финансиране на общностите ни зад граница и МИР „Чужбина“

Иска ми се да вярвам, че ще съм последният българин с двойно гражданство, който няма право да бъде избиран за народен представител, за министър или какъвто и да е в политическия живот на България“, обясни Павел Вълнев

bgvoice

публикувано

на

Министерство на българите в чужбина, фонд за финансиране на българските общности зад граница, създаване на многомандатен район „Чужбина“. Това са само част от предложенията на зам.-председателя на ПП „Републиканци за България“ Павел Вълнев.

„Както знаете от мен лично, правата на българите в чужбина са мой основен приоритет. Тези 2 милиона нашенци, прогонени или избрали като път за оцеляването си чужди развити държави, с нищо не са по-лоши от българите в Родината. Конституцията им гарантира правото да гласуват, но често това е наужким.

Иска ми се да вярвам, че ще съм последният българин с двойно гражданство, който няма право да бъде избиран за народен представител, за министър или какъвто и да е в политическия живот на България“, обясни Павел Вълнев.

Той предлага да се отвори пътят на младите и образовани българи от чужбина към политическа и административна реализация в Родината.

Това може да стане чрез създаване на Министерство на българите в чужбина.

„Извън границите на България живеят над 2 млн. наши сънародници. Те са важен национален капитал, който трябва да бъде използван за бъдещото ни развитие в икономически, политически и социалнен план. Важно е обаче да започнем да водим проактивна политика спрямо тях. Това е възможно само чрез създаването на Министерство на българите в чужбина, което да събере на едно място всички необходими за целта държавни ресурси и да е изразител на политическата воля на държавата да приобщи тези хора. Министърът ще разполага и със законодателна инициатива, за да проведе ключовите за българската общност зад граница реформи“, казва Вълнев.

Сред преложението му е и създаване на фонд за финансиране на проекти на българските общности в чужбина.

„Всяка година сънародниците ни от чужбина изпращат в България над 1 млрд. евро. Ние смятаме, че е редно да върнем обратно към тях поне 1% от тези средства. Затова предлагаме да бъде създаден държавен фонд, който ежегодно да финансира малки проекти (до 25 000 евро) на българите зад граница на обща стойност от поне 10 млн. евро. По този начин ще допринесем за подобряването на имиджа на страната ни и за засилване на връзката с нашите сънародници“, допълва той.

Вълнев засяга и наболелия проблем с дистанционното гласуване за българите в чужбина. За да се реши този проблем, то трябва да се създаде сигурна и надеждна възможност за гласуване първоначално по пощата, а в последствие и по електронен път.

Вълнев и „Републиканци за България“ предлагат още и създаванеето на многомандатен избирателен район „Чужбина“. По този начин българите зад граница ще бъдат свързани със социално-икономическите процеси в страната, ще получат реално политическо представителство и ще имат възможност да поставят по-ефективно проблемите си пред българските институции.

Друга идея е осигуряване на възможност на хората с двойно гражданство да се кандидатират за народни представители.

В момента съществува една голяма несправедливост в българската конституция. Според нея лицата с двойно гражданство нямат право да се кандидатират за народни представители в българския парламент. Вследствие на тази разпоредба, се получава парадокс – 40-годишен човек, който е роден и 35 години е живял в България и от 5 години има и американско гражданство, има право да се кандидатира за американския Сенат, но не и за българското Народно събрание.

Вълнев предлага още дигитализация на голяма част от административните услуги зад граница. Така максимален брой административни услуги за българите в чужбина в т.ч. и на общинско равнище в България (като регистриране на брак, новородено дете и други) ще бъдат достъпни по електронен път.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

ЦИК: Разминаването в процентите на партиите е заради „Не подкрепям никого“

Във вторник “Държавен вестник“ обнародва резултатите от изборите, но имаше разминавания в процентите между тях и тези на ЦИК

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: БТА

Причината за разминаването в процентите на изборните резултати е заради „Не подкрепям никого“, заяви Димитър Димитров, говорител на ЦИК.

Във вторник „Държавен вестник“ обнародва резултатите от парламентарните избори, но имаше разминавания между тях и тези на ЦИК. 

Гласовете за всяка политическа сила съвпадат на двете места, но формират различни проценти.

[inner_article post_id=’338598′

„Тогава, когато е записан в Държавен вестник най-отдолу ще видите ред, в който пише „Не подкрепям никого“ и той влиза в тази база затова се получава 25,80. Когато е публикувано в Държавен вестник, тези „Не подкрепям никого“ са премахнати от базата данни“, обясни говорителят Димитров.

Той подчерта, че „и двете числа са верни“.

„26,18% се получава, когато от общата база данни се извадят гласовете „Не подкрепям никого“. Съответно 25,80% е тогава, когато те се включат“, уточни Димитров.

Той посочи, че в закона е казано, че това са действителни гласове, само че те не участват при определяне на изборния резултат в смисъл на мандати. Той е категоричен, че няма никакъв проблем.

В „Държавен вестник“ коректно са публикувани данните от решението на ЦИК.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Андрей Райчев: Всички искат Слави да направи правителство и да се провали

По думите му има индикации, че ГЕРБ се готвят за нови избори

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Архив

„Всички се надяват Слави Трифонов да направи правителство и да приключи като политически проект. Всички искат той да състави кабинет и да се провали, защото ще функционира в контекста на непрекъснати консултации, съглашателство и молби към други политически сили“. 

Това заяви пред БНР социологът Андрей Райчев. 

„Г-н Борисов каза много леко, че няма да е депутат, а пък Слави Трифонов каза леко, че ще бъде депутат. За мен това е индикация, че през юли ще има избори“.

ЦИК определи избраните народни представители

По думите му има индикации, че ГЕРБ се готвят за нови избори. 

Според него Корнелия Нинова не реагира на ситуацията в България, а на ситуацията в БСП. „За нея е важно да избегне нови избори, защото може да са пореден провал. БСП е в тежко критично състояние. Има опасност България да остане без левица“, подчерта социологът. 

Той каза още, че нови избори биха били голям риск и хазарт. 

„Партията на Слави Трифонов се стреми към първа политическа сила. Мнозина подценяват ГЕРБ, но това не е правилно“, добави Райчев. 

Социолога заяви още: „Борисов и Радев имат фиксации един към друг“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Процентите на партиите се разминават в Държавен вестник от с тези на ЦИК

Гласовете за всяка политическа сила съвпадат и на двете места, но формират различни проценти

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: БТА

Обнародваните в Държавен вестник резултати от парламентарните избори сериозно се разминават с данните, качени на сайта на Централната избирателна комисия, съобщи bTV. 

Гласовете за всяка политическа сила съвпадат и на двете места, но формират различни проценти. 

Според ЦИК ГЕРБ-СДС имат 26,18%, докато в „Държавен вестник“ същият брой гласове (837 707) носи 25,80% от вота. „Има такъв народ“ са с между 17,66% и 17,40% в зависимост къде гледате, „БСП за България“ – 15,01% и 14,79%, ДПС – 10,51% и 10,36%, „Демократична България“ – 9,45% и 9,31%, „Изправи се! Мутри вън“ – 4,72% и 4,65%. 

Една от възможните хипотези е различно тълкуване на бюлетините с „Не подкрепям никого“, както и тези, подадени за независимите кандидати за народни представители. 

Все още обаче не е съобщено официално защо има такава разлика.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
1 човек е убит, а 20 са ранени при стрелби в Чикаго през последните 2 дни

Сред пострадалите има много деца

Затвори