Открийте ни и в

Вашето здраве

Пазете се от „болестта на легионерите“, причинена от климатика

Климатикът може да доведе до сериозни респираторни проблеми като пневмония

публикувано

на

Заявявайки, че използването на климатици през лятото може да причини някои заболявания, пулмолози обясняват:

„Климатиците, които се използват за създаване на комфортна среда чрез намаляване на температурата и влажността на мястото при горещо време, могат да бъдат източник на микроорганизми във въздуха. „Болестта на легионерите”, която се предава чрез климатик и известна като климатична болест, може да доведе до сериозни респираторни проблеми като пневмония.“

Ако хигиената и почистването на климатиците в околната среда не се извършва добре, се размножава бактерия, наречена „легионела “.

Тези бактерии, които се размножават във водна и влажна среда като потоци, реки, езера, сауни, бани, джакузита, фонтани, басейни, душове или в климатици, се разпространяват в околната среда чрез капчици от въздуховодите на климатиците или се предават на хората чрез поглъщане на заразена вода.

Тъй като е бавно растящ и слабо изграден микроб, той не се предава от човек на човек и не предизвиква епидемия. Въпреки това повече от един човек може да развие заболяването едновременно.

Болестта причинява инфекция на долните дихателни пътища при хора с ниска телесна устойчивост или хронични заболявания. Започват пристъпи на кашлица, болки в гърдите и гърба и оплаквания от задух. Това може да отнеме седмици, за да се излекува. Понякога дори може да стане тежък и да изисква интензивни грижи, обясняват още пулмолози.

Болестта на климатика обикновено започва като грипна инфекция, като внезапна поява на запушен нос, хрема, болки в гърлото. Те са последвани от симптоми като висока температура, суха кашлица, главоболие, умора, загуба на апетит, респираторен дистрес, болки в мускулите и ставите.

Понякога засяга много системи на тялото и причинява симптоми като гадене, повръщане и объркване.

За диагностицирането на заболяването най-вече са достатъчни оплакванията, прегледите и рентгенологичните находки на пациента.

По време на пандемията Covid-19, ако болестта на климатика не се помни и не се поискат диагностични тестове, тя може да бъде пренебрегната. В този случай заболяването може да се влоши. Микробите със слаба структура не причиняват лесно заболяване.

Когато обаче се разболеят, пациентите се лекуват трудно. Тъй като се размножават бавно, ефектът от антибиотиците е по-слаб.

Важно е ранното започване на подходящи антибиотици. Защото колкото по-дълго е заболяването, толкова по-вероятно е да се спусне до белите дробове, съветват специалистите.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено