Открийте ни и в

Вашето здраве

Пак в Китай: Откриха Лангя – нов потенциално смъртоносен вирус

Тъй като е от групата на хенипавирусите, той има потенциал да бъде много опасен

публикувано

на

В Китай откриха нов потенциално смъртоносен вирус

В Китай бе открит нов, потенциално смъртоносен вирус, който можа да предизвика пандемия. Не, това не е припомняне на старо съобщение за откриването на коронавируса Sars-Cov-2, който взе милиони животи, а още по-лошо – обявяване на следващата опасност. Новият вирус се Langya Henipavirus, или накратко Лангя, вече е заразил 35 души, съобщиха Тайванските центрове за контрол над заболяванията, цитирани от TMZ.

Лангя е родствен на вирусите Хендра и Нипа.

От заразените все още никой не е починал или развил тежки симптоми, но досега този вирус никога не се е прехвърлял на хора, така че след появата на огнището остават много неизвестни. Тъй като е от групата на хенипавирусите, той има потенциал да бъде много опасен – според СЗО тези вируси причиняват смъртност 40-75%.

Пред очите на децата си: Жена почина по време на полет

Симптомите изглеждат познати – треска, главоболие, кашлица, умора и др.

Още нещо познато: според съобщение в New England Journal of Medicine инфектираните с Лангя пациенти са имали редовни предишни контакти с животни. Сега обаче вирусът вече може да се предава от човек на човек. Така че след коронавируса и маймунската шарка вече има и следваща причина за притеснения – Лангя.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено