Открийте ни и в

България

Паметниците на културата в България тънат в разруха

публикувано

на

Одит показа, че причината е липсата на държавна политика

Сградите паметници на културата в България тънат в разруха и причината за това е липсата на държавна политика за запазване на архитектурното наследство на страната. Това констатира Сметната палата, която отправи остри критики към Министерството на културата.

Според проверката на институцията все още няма определени режими за опазването на 93% от ценните сгради. Одитът показва още, че за година са проверени незначителен брой обекти – под 1% от всички сгради в страната.

Сметната палата се самосезирала след редица репортажи и статии в медиите за рушащи се сгради в София и страната. Основните проблеми, констатирани в доклада, са липсата на национална стратегия за развитието на културата и недостатъчно финансиране на Института за недвижимо културно наследство. Там 45 души се грижат за документацията, контрола и регистриране на така наречените сгради бижута.

Пропуск на културното министерство е и

липсата на актуални данни

за това колко, къде и в какво състояние са сградите паметници на културата. Сред тях е къщата на българския министър-председател Иван Гешов, строена в началото ХХ век по проект на прочутия арх. Никола Лазаров. С днешна дата сградата е без покрив и с подкопани основи.

От Сметната палата са дали 15 препоръки към Министерството на културата и 6 към института за недвижимо културно наследство.

Министърът на културата отговори с ден закъснение на критиките. Той призна, че за администрацията е трудно да се справи с проблема.

„Ние не можем да се върнем в действителността на филма “Опасен чар” и да сложим до всеки паметник милиционер. Стратегията е в дигитализацията. Не е толкова лесно да се захванеш с нещо, което е загноявало половин век. Не е лесно, но то само ще ни амбицира повече”, заяви Банов. Той обясни, че вече се работи активно.

Ипотекирането и обновяването на сградите паметници на културата и сега е възможно според закона, но процедурата била изключително тромава и почти невъзможна за реализация. Сега ще се изискат законови промени, за да стане възможно ипотекирането и обновяването на ценните сгради.  Проблем според Банов бил и фактът, че повечето от сградите са частни.

Реклама

България

Почина музикантът Буги Барабата

публикувано

на

от

Известният български музикант и лидер на БАРАБИ БЛУС БЕНД – Буги Барабата, е почивал в събота през нощта, съобщиха колегите му от радио Z Rock.

Причините за кончината на музиканта не се съобщават. Буги Барабата бе един от най-колоритните представители на българския блус и рок. През годините той се превърна и в любимец на хиляди слушатели на Z Rock.

Истинското му име е Марио Събев, роден е на 24-и декемрви 1960-а и си отиде само на 58 години.

Продължете по-нататък

България

Шефът на Фонд “Земеделие” подаде оставка

публикувано

на

от

Директорът на Фонд “Земеделие” Живко Живков е депозирал своята оставка. В мотивите за решението си  Живков е посочил лични причини. Конкретни провинения в работата на Живко Живков не са открити.

Самият Живков е написал заявление до министър Десислава Танева, с което моли да бъде освободен “поради лични причини, с цел запазване на имиджа и моралната стойност” на ведомството. Мястото на Живков ще бъде заето от Васил Грудев.

По време на предстоящия управителен съвет ще бъде сменен и зам.-изпълнителният директор на ведомството Калоян Костадинов, който в предходните дни бе арестуван за 24 часа, а след това прокуратурата му повдигна и обвинение. От министерство на земеделието обясниха, че ще бъде свикан извънреден управителен съвет на фонд „Земеделие“.

Рокадата идва дни след като в ДФ “Земеделие” бе проведена специализирана операция на прокуратурата. След нея бяха привлечени към наказателна отговорност петима служители във ведомството.

Четирима от тях са обвинени за извършено в съучастие длъжностно престъпление – неизпълнение и нарушаване на служебните им задължения при обработката на заявления пред фонда за финансово подпомагане на еднолични търговци, свързани с обвиняемия по делото срещу Миню Стайков и други 7 лица.

Петият служител на Държавен фонд „Земеделие“ е привлечен като обвиняем за участие в ръководената от Стайков организирана престъпна група.

Продължете по-нататък

България

Картбланш и от парламента: България купува F-16 от САЩ

публикувано

на

от

И парламентът даде зелена светлина за закупуването на изтребители “F-16 блок 70” от САЩ. На първо четене “За” бяха 124 от 210 народни представители в залата. Против гласуваха депутатите от БСП, “Воля”, НФСБ и “Атака”. При второто гласуване “За” бяха 123, а 7 “против”.

Офертите от САЩ за договорите за доставка на “F-16 блок 70/72” са валидни до 5 септември. Дотогава трябва да са преведени 1.256 млрд. долара. Първите два самолета би трябвало да бъдат получени след 4 години – средата на 2023 г., а още четири – до края на същата година. В първото тримесечие на 2024 г. се очакват последните 2 броя. Очаква се решение на Конгреса, с което САЩ ще дадат 60 млн. долара, което би намалило цената.

Дебатът по ратификацията на договора със САЩ продължи над 4 часа, като от БСП и “Воля” искаха да отложат гласуването с 3 или с 6 месеца, което на практика би прекратило процеса, тъй като офертата на САЩ е валидна до първите дни на септември.

Основният ни довод да не подкрепим сделката за F-16 е прекаленото й оскъпяване, каза депутатът от БСП ген. Кольо Милев.

“Уважаеми колеги, за съжаление българската държава създаде прецедент, дадохме повод при подготовката на следващите инвестиционни проекти да се иска от нас да заплащаме цялата сума, а не разсрочено. Питам се, след като за самолетите, американската компания, държавата може да го прави, за другите проекти ще ни стигнат ли силите”, попита Милев.

Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама Enter ad code here

Най-четено