Открийте ни и в

Лайфстайл

Пандемията е намалила раждаемостта в Южна Европа с до 9%

Лекарите в САЩ прогнозираха, че раждаемостта в страната би трябвало да спадне с около 16% за края на миналата година

публикувано

на

Демографи от Европа и САЩ установиха, че пандемията значително е намалила раждаемостта европейските държави, особено в Южна Европа.

В Италия, Испания и Португалия раждаемостта е спаднала с до 9%. Констатациите на учените са публикувани в списание “Протоколи на американската Национална академия на науките” (PNAS).

“Проследихме как се е променила раждаемостта в редица развити държави, включително САЩ и много европейски страни. Наблюденията ни показват, че раждаемостта е намаляла много повече от прогнозираните стойности в седем от тях, което е особено характерно за южната част на Европа”, пишат изследователите.

Китай поощрява раждаемостта с нови мерки

Учените напоследък следят социалните и икономическите последици от пандемията.

Лекарите в САЩ регистрираха рязко увеличение на употребата на алкохол и силни наркотици през първите вълни, а също така прогнозираха, че раждаемостта в страната би трябвало да спадне с около 16% за края на миналата година.

Група европейски и американски демографи, ръководена от Сет Сандърс, декан на катедрата по икономика на труда в Корнелския университет, се заинтересува как раждаемостта се е променила предишната година в 22 индустриално развити държави, повечето европейски, където са били около 37% от случаите на COVID-19 в света. България не е включена в изследването (бел. ред.).

Освен Европа, изследването е обхванало САЩ, Сингапур, Япония, Южна Корея. Учените са анализирали статистически данни за колебанията в раждаемостта в тези страни през предишните десет години и са ги сравнили с промените през 2020 г.

Изчисления показват, че пандемията е намалила значително раждаемостта в 18 развити държави по света. Необичайно силно се е отразила върху демографската ситуация в седем страни едновременно, включително Сингапур и шест европейски.

Промени са засегнали няколко държави едновременно в Южна Европа. В Италия раждаемостта е спаднала с 9,1%, в Испания – с 8,4%, в Португалия – с 6,6%. По същия начин тя е намаляла в Унгария – 8,5%. В Австрия и Белгия той спадът е с около 5,2-5,5% в сравнение с нивата преди пандемията.

Сандърс и колегите му установиха, че раждаемостта в страните от Северна Европа не е спаднала, а се увеличила през последната година и половина. Според изследователите това може да се дължи на относително малкия мащаб на пандемията на територията на тези държави, както и на наличието на развита система за социална подкрепа на тяхна територия.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено