Открийте ни и в

Интересно

Пандемия и пророчества: Не/сбъднатите предсказания

Самозвани пророци заплашват психическото здраве на хората, предупреждават експерти

публикувано

на

Пандемията от коронавирус не е само числа, брой на жертви и статистика за заразените… Тя е проява на ирационално поведение, което човечеството започва да показва по цял свят – от запасяването с тоалетна хартия и подсигуряването с големи количества оръжие до вярата в неверни и дори опасни твърдения и пророчества. Тази среда е идеална и за припомнянето на стари предсказания и раждането на нови, всички до едно предрекли пандемията и това, което ще се случи след нея. Учените обаче предупреждават, че те са не по-малко опасни за света от заразата.

Някои от „сбъднатите“ предсказания, които обиколиха света през последните дни, имаха и български произход.

Нешке, ще ни мачка короната“

цитираха руски и турски медии думи на Баба Ванга. Те уж бяха припомнени от треньорката по художествена гимнастика и добра приятелка на пророчицата Нешка Робева в профила й във Facebook. Е, по-късно се оказа, че профилът е фалшив, а в истинския си треньорката не е писала подобно нещо, но ефектът вече бе предизвикан. Още повече, че няколко дни по-късно снаха на Ванга потвърди, че пред нея пророчицата е казвала, че нови болести ще морят хората по земята.

 

„Ще се появят болести, от които хората ще умират като мухи по улиците – ще се поразява мозъка, сърцето, белите дробове и много бързо ще се развиват“, преразказа д-р Здравка Методиева думите на Ванга.

Тези дни духовете разбуни и припомнянето на друго предсказание.

„Около 2020 г. тежко заболяване, подобно на пневмония, ще се разпространи по целия свят, като атакува белите дробове и бронхите и ще се противопостави на всички известни методи на лечение.

Самата болест ще изчезне изведнъж

колкото бързо ще се и появи, а след около 10 години по-късно ще атакува отново, преди да изчезне напълно“.

Думите са от публикувана през 2008 г. книга на американската екстрасенска Силвия Браун „Краят на дните: Предсказания и пророчества за края на света“. Браун твърди, че още от 5-годишна възраст започнала да получава предчувствия за разни неща. С времето пророчеството й за 2020-а избледнява, а самата тя умира през 2013 г.

Сега обаче коронавирусът изважда книгата и предсказанието отново на преден план, като наскоро в Amazon тя се нареди на второ място по най-продаваните заглавия, а хартиените й издания вече струват стотици долари, разказва CNN.

Предсказанието на Браун не е единственото, което се появява в последните дни и което засилва конспиративните теории. Те смесват заразата с големите пожари в Австралия в началото на годината, вълната от скакалци в Африка и не съвсем точни тълкувания на Библията. И внушават, че краят е близо.

Експертите, които изучават религиите и пророчествата, обаче

намират всичко това за налудничаво

и дори предупреждават, че то може да навреди сериозно на духовното и психическото здраве на хората. Още повече, че някои от тези самозвани пророци претендират да имат повече знания и разбирания за религията, отколкото дори най-утвърдените теолози и богослови не биха помислили да претендират, пише webcafe.

Така например всеки път, когато католическият богослов от университета Нотр дам в щата Индиана, САЩ, Ултрих Ленер види подобен пророк, вещаещ края на дните, той се изкушава да му отговори с цитат от Библията – „Матей 24:36“ – „Никой не знае кога ще бъде този ден и час – нито небесните ангели, нито Синът, а само Отец.“

Това е моментът, в който Христос говори за края на света.

„Може би в тези хора, които създават масова паника, има и известна гордост, раздута самоувереност, че „имат някакво особено прозрение“, коментира богословът. „Ако това не е дяволско, не знам какво е.“

За някои от самите хора, които разпространяват тези послания за идващия край на света, обаче нещата стоят по по-различен начин. Така например за Илайжа Доунс, младши проповедник в църква в югоизточната част на щата Тексас, това е просто предупреждение за хората да потърсят Бог.

В Стария завет, и по-точно в Царства, Трета книга, той вижда знаци за нещата, които се случват днес – пожари, скакалци и мор (коронавирусът). Пред CNN той обяснява, че се опитва да предупреди хората, че „Христос казва, че тези неща ще се случат“ и че Земята е подложена на „родилни болки преди второто пришествие“ на Бог на Земята.

Но ако има източник на пророчества за края на света, който е най-лошо пресъздаван и най-невярно цитиран, то това е именно Книгата на „Откровението“ в Библията – вероятно най-популярната част от Светото писание, проникнала в популярната култура. Интерпретациите на съдържанието й са безкрайни, някои от най-популярните се оспорват от теолозите (виж карето), но позоваването на тях не спира.

За Джоунс, младия проповедник от Тексас, обаче това не е от значение. И когато той цитира стихове от „Откровение“, той го прави с идеята, че Второто пришествие е скоро и нещата, които се случват със света, са ясен израз за това.

„Вярата ми е, че Бог идва скоро и ще има написани неща, които ще се случат. Неща, които може да изглеждат малко страшни, но мисля, че това потвърждава това, което Бог е казал, че ще се случи“, обяснява той.

Въпросът обаче е, че всички тези пророчества и опити за свързване на актуални събития с идеята за Деня на Страшния съд, може да са доста вредни.

За едни това може да укрепи вярата и упованието в Бог и религия, придавайки смисъл на събития, които изглеждат жестоки и произволни, но за други това е повод за страх и дори ужас, който може да навреди на психическото здраве.

Бийл, който преподава в университета Кейс Уестърн Ризърв в Охайо, разказва за една своя студентка, която докато четяла „Откровение“ на брега на морето, задрямала. Когато гръмотевична буря я разбужда, тя на практика получава паническа атака, защото изпитва усещането, че е влязла в книгата.

Но това е по-малката опасност. За много хора с по-лабилна психика и твърда вяра идеята за Деня на Страшния съд може да предизвика неочаквани реакции, дори и такива на агресия към „неверници“ и „еретици“. А в САЩ, където хората освен запасяване за вируса, се и въоръжават, а религиозността е сред най-високите в света, това може да означава реални проблеми.

Другата алтернатива също не звучи добре – предсказанията за Края на света могат да накарат мнозина да откажат да правят каквото и да е и да се оставят на бездействие в една ситуация, която би изисквала точно обратното – реални и премерени действия – независимо дали става въпрос за превенцията на коронавируса или за климатичните промени.

„Много хора ще кажат, че всичко това се случва според Божия план и ще стане още по-лошо, преди да стане по-добре. Така че няма какво да направим по въпроса, защото това е Божията воля“, обяснява Бийл.

Така че той препоръчва на вярващите просто да се помолят за здраве и за по-бързото възстановяване на света от коронавируса или дори да споделят хубави или смешни истории, вместо да споделят теории за Края на света. Може да не са толкова зрелищни, но поне няма да будят допълнително страх и напрежение у околните.


Заблудите за 666, Апокалипсиса и Второто пришествие

Дори хората, които никога не са чели Библията, са запознати с препратките в „Откровението“ – четиримата конници на Апокалипсиса, Червеният дракон, числото на Звяра 666 и т.н.

Самият текст на книгата е изпълнен с изключителна образност, която въздейства невероятно силно и се предава като послание, подобно на вирус. Според Тимъти Бийл – богослов, внимателно изучавал „Откровение“ – още от написването й, та до ден днешен, мнозина се опитват да тълкуват написаното вътре и се хващат за отделни парчета от текста, без да взимат предвид цялото. А това води до груби грешки в смисъла и символиката на текста.

„Почти никой от хората, които говорят за „Откровение“, не са седнали да го прочетат наистина. Много хора, например, вярват, че „Възкресението на мъртвите“ – когато се вярва, че Бог ще се завърне на Земята в края на времето, и всички християни – мъртви и живи, ще се въздигнат, за да го посрещнат – е част от „Откровение“. Е, не е вярно“, казва Бийл.

Подобно споменаване на Възкресението в Откровение просто няма. В Библията има препратки към това на различни места, например в глава 15 на „Първо писмо до коринтяните“. Но според Бийл идеята за това, че всички християни ще посрещнат Христос, всъщност не е от Библията, а идва от труда на един богослов от XIX век – Джон Нелсън Дарби.

Мнозина свързват и идеята за Антихриста с „Откровение“, което обаче също е погрешно.

В Евангелието на апостол Йоан (на когото се приписва и „Откровение“) се споменава за „антихристи“, които отричат ролята на месия на Иисус Христос, но подобна централна антагонистична фигура на Антихриста, детето на Сатаната, просто няма. За сметка на това обаче в популярната култура той е останал като траен персонаж – син на Дявола, белязан от числото 666.

По-интересното е, че самото число не се отнася до Сатаната. Според теолозите то препраща към едно друго въплъщение на злото в очите на първите християни – римския император Нерон.

Много изследователи на Библията дори казват, че книгата „Откровение“ всъщност не засяга Края на света по принцип, а по-скоро става дума за края на света на нейния автор – набожен ранен последовател на Христос, който опитва да прозре края на Римската империя. Книгата е начин на ранните християни да се справят с чувството на несправедливост заради репресиите от римляните. И да им вдъхне вяра, че християнството ще победи.


Силвия Браун и пророчеството и 2020-а

Силвия Браун

Още приживе Силвия Браун е критикувана заради претенциите си, че е медиум, тъй като в голямата си част предсказанията й са меко казано неточни. Тя многократно прави погрешни твърдения за случаи на убийства, които само причиняват повече болка на семействата на жертвите, но в никакъв случай не насочват полицията в правилната посока.

Браун дори сама предрича смъртта си – по думите й тя щяла да умре от старост на 88 години. В действителност умира на 77 след кратко заболяване.

Книгата „Краят на дните: Предсказания и пророчества за края на света“

Дори сега вече най-известното й пророчество – това за мистериозното респираторно заболяване, което идва през 2020 г., си заслужава да бъде погледнато малко по-критично.

Snopes, сайтът за проверка на фактите, пише, че играта със загатване на „неясни твърдения за иначе вероятни събития не е прогноза“. След анализ на „пророчеството“ на Браун в крайната си оценка оттам определят думите на „медиума“ като смес от верни и неверни твърдения.

„Не е ясно дали „пророчеството“ на Браун не е по-скоро късметлийско предположение, като се има предвид, че книгата е написана след епидемията от SARS“, се казва в оценката на Snopes.


Краят на света, който не се сбъдва

 

Какъвто и да е мотивът за много пророчества за края на света, досега практиката показва, че предсказването на Апокалипсиса е доста неточна работа. И маите с техния календар, свършващ на 21 декември 2012 г., не успяха да се справят с това, нито онези, които се опасяваха, че през 2000 г. всичко ще свърши.

Покрай заветната 21.12.2012 г. се прогнозираха огромни цунамита, пожари и дори сблъсък на Земята с друга планета. По това време продажбите на комплекти за оцеляване скочиха до небесата, че в Китай един мъж дори се опита да построи нов Ноев ковчег.

И това не е нищо ново. Според историците през XVII век в Европа много хора също са предричали свършека на света. Те дори са му задали и точна година – 1666 г., разбира се, заради числата 666 – числото на Звяра, споменат в „Откровението“.

И когато през тази същата година избухва Големият лондонски пожар, продължил четири дни, мнозина са го посочили като знак, че пророчеството се изпълнява. Но светът продължава и до днес.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Интересно

Силните циклони се оказват опасни за кораловите рифове

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Pixabay

Силните ветрове при циклони могат да създадат изклюително тежки условия, които да увредят коралови рифове на разстояние от хиляда километра, съобщи ДПА.

Това е установило проучване на специалисти от Австралийския институт по морски изследвания, чиито резултати бяха публикувани в сп. „Global Change Bilogy“.

Досега конвеционалното моделиране, използвано при прогнозирането на това дали циклони, урагани и тайфуни ще повлияят на коралите, допускаше, че най-тежки поражения се нанасят в рамките на сто километра от пътя на бурята.

Австралийските учени изследвали въздействието на бавно движещия се циклона Луа от 2012 г. върху рифа Скот, по северозападното крайбрежие на Западна Австралия. Зоната на циклона с най-мощни ветрове била на около 500 км от рифа. Но вълнението, предизвикано от циклона, продължило три дни и половина и вълните стигали височина от четири до двадесет метра в зоната на рифа. В резултат на това били унищожени около петдесет на сто от вид каменисти корали на рифа, както и почти всички корали от вида аркопора. Подобни щети били открити и на риф на около 300 километра от Скот.

Възстановяването след подобно поражение е бавен процес, който може да отнеме десетилетие и дори повече, казва Мари Пуотинен, ръководител на изследването.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Децата на милиардерите в Русия вече са милиардери

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Юсуф Алекперов СН nation-news.ru

Милиардерите в Русия са натрупали толкова солидно състояние, че и без да работят, и наследниците им вече са милиардери. По оценки на Forbes Русия към 16 април 2020 г. в страната е имало 103 милиардери с общо състояние в размер на 439 млрд. долара.

Ако тази сума се раздели поравно между всичките им деца (281), то всички те също ще са милиардери, като богатството им ще възлиза средно на 1.56 млрд. долара.

Ако разглеждаме ситуацията поотделно, то сумата варира от 18 млрд. долара за наследника в семейството на акционера в „Лукойл“ Вагит Алекперов до 188 млн. за всяко от шестте деца на Владимир Лещиков, собственик на компанията „Славянский мир“.

В класацията на Forbes Русия са включени 20 милиардерски семейства, в които на всяко дете се падат по не по-малко от 2.25 млрд. долара. Общият брой на децата в тези семейства е 51, пише Profit.

Групата на участниците в класацията се е променила, в сравнение с предходната година. В нея влизат петима нови участници от две семейства — син и две дъщери на сенатора от Дагестан Сюлейман Керимов и син и дъщеря на основния акционер във „Фосагро“ Андрей Гуриев.

Ето и кои са най-богатите наследници в Русия:

 Юсуф Алекперов – 18 млрд. долара

Най-богатият милиардерски наследник в Русия – с 18 млрд. долара, отново е Юсуф Алекперов, който е единственият син на Вагит Алекперов. По думите на баща си Юсуф никога няма да оглави неговата компания.

Той напусна окончателно „Лукойл“ през 2018 г. и в момента се занимава със собствен бизнес, като произвежда енергийната напитка Plan B. Съпругата му Алиса пък има собствена туристическа агенция на име President Travel.

Брат и сестра Микелсон (по 10.1 млрд. долара)

Леонид Микелсон, който е основен акционер в „Новатек“ и „Сибур“, е вторият най-богат човек в Русия с 20.3 млрд. долара. Теоретично това означава по над 10 млрд. долара наследство за неговата дъщеря и брат й.

Виктория Микелсон СН Pro Gorod Samara

Виктория Микелсон е изучавала история на изкуствата в Нюйорския университет и от 2016 г. е член на настоятелството на New Museum.

Джахангир Махмудов – 9 млрд. долара

Искандер Махмудов е 15-и в класацията на Forbes на най-богатите хора в Русия с лично състояние в размер на 9 млрд. долара. Той е основен акционер в Уралската минно-металургична компания (УГМК).

Джахангир Махмудов и баща му Искандер Махмудов СН buisnessman.ru

Джахангир е завършил Лондонското училище по икономика Hult и от 2012 г. работи в Русия в групата на баща си. През октомври 2019 г. той е назначен за директор на трансформацията в УГМК, а преди това четири години работи като директор по търговските и финансовите въпроси на Челябинския цинков завод на групата.

 Тара и Адриан Мелниченко (по 7 млрд. долара)

Андрей Мелниченко е десетият най-богат човек в Русия с 14 млрд. долара. Той е мажоритарен собственик на Еврохим и СУЕК. Мелниченко и неговата съпруга Александра, която е бивш модел, имат две деца – Тара (8 г.) и Адриан (3 г.).

Дмитри, Юри и Анастасия Лисини (по 6.7 млрд. долара)

Владимир Лисин заема трето място в класацията на милиардерите в Русия с 20.2 млрд. долара. Той е председател и мажоритарен акционер в една от четирите най-големи стоманодобивни компании в Русия – НЛМК.

Синовете на Владимир Лисин участват в семейния бизнес. Най-големият син Дмитрий, който е възпитаник на LSE, работи във фирмите на баща си от повече от 10 години. Той е в съветите на директорите на две компании и ръководи благотворителния фонд „Институт за социално развитие“.

По-малкият син Юри живее в Лондон, притежава базираната в Люксембург частна инвестиционна компания RiskInvest Holding и 4.25% дял от Fletcher Group, в която влиза и НЛМК. Дъщерята Анастасия учи в Московския държавен университет.

 


Следващите в Топ 10

Челната десетка на най-богатите наследници в Русия се допълва от:

  • Мария Козицина (6.3 млрд. долара), дъщеря на Андрей Козицин (6.3 млрд. долара)
  • Наталия, Ксения и Иван Тимченко (по 5.8 млрд. долара), деца на Генадий Тимченко (17.3 млрд. долара), акционер в „Новатек“ и „Сибур“.
  • Александър и Ирина Векселберг (по 5.5 млрд. долара), деца на Виктор Векселберг (11.1 млрд. долара)
  • Саид, Гюлнара и Амина Керимови (по 5.3 млрд. долара), деца на Сюлейман Керимов (15.9 млрд. долара)
  • Анастасия, Иван, Василий, Варвара Потанини и техният брат (по 4.7 млрд. долара), деца на Владимир Потанин (23.5 млрд. долара).

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

11 места в Илинойс, които трябва да видите, преди да изчезнат

публикувано

на

Виж цялата статия
Ashmore Estates, СН Facebook/Ashmore Estates

Някои от най-интересните за разглеждане места в Илинойс постепенно потъват в забрава. Вижте списък с 11 от тези невероятни местности, които могат скоро да се разпаднат и да изчезнат завинаги. Посетете ги, преди това да стане.

 Ashmore Estates, Ашмор

Ashmore Estates, СН Facebook/Ashmore Estates

Тази сграда е изоставена отдавна, но преди време, от 1959 до 1986 г., е била убежище. Сега се носят слухове, че е населена с духове. Въпреки че не се включва в традиционните обиколки на района, има възможност отделни групи да я посетят и да проведат свои собствени паранормални разследвания.

Shawneetown, окръг Галътин

Shawneetown, СН Flickr/Doug Kerr

Заради честите наводнения, причинени от река Охайо, в този някога процъфтяващ град сега живеят едва 300 жители. Повечето бизнеси са затворени и голяма част от сградите са се превърнали в изоставени места. Местни жители пък все по-рядко се срещат.

 Детската школа за войници и моряци в Илинойс, Нормал

Детската школа за войници и моряци. Сн. Wikimedia Commons/John Alltop

 

Школата е била открита през 1965 година, но първоначално е била интернат и сиропиталище за деца на ветерани от Гражданската война. Преди това, в края на 19 век, сградата е била използвана като място, където да пребивават засегнатите от Испано-американската война. Школата е затворена през 1979 година и много от сградите й отдавна са съборени. Разбира се, много хора казват, че постройката на школата сега е обитавана от духове.

Могилите Кахокия (Cahokia Mounds), Колинсвил

Cahokia Mounds СН Flickr/emilydickinsonridesabmx

Това място някога е било процъфтяващ град на индианците, но е било напуснато около1400 г. Ако отидете, все още ще можете да откриете останки от древната общност и да научите как са организирали живота си.

Кайро, окръг Александър

Кайро, окръг Александър СН Flickr/Joseph Novak

Този град е разположен на мястото, където се сливат реките Мисисипи и Охайо в южната част на Илинойс. Силно обезлюден, трябва да го посетите, преди да е изчезнал напълно. В момента той има по-малко от 3000 жители и също има славата на град, обладан от духове.

 Гробището на Bachelors Grove, Мидлотиан

Гробището на Bachelor’s Grove СН Flickr/Christine Zenino

Погребенията в това гробище започват да се правят около 1840 г., церемониите приключват през 1989 година. То е малко, с едва 82 парцела, и е смятано за превзето от духове. Гробището е затворено за посетители, но някои все още успяват да си пробият път в него.

Желязната пещ, окръг Хардин

Разположено в гората Шони по поречението на река Охайо близо до град Росиклер, това е историческо място. На него има изоставена пещ, някога използвана за топене на желязо, добивано наблизо. Пещта е използвана от 1839 до 1883 година, въпреки че много преди края й е започнала да упада.

 Damen Silos, Чикаго

Damen Silos, Чикаго СН Flickr/Ian Freimuth

Разположено по поречието на Чикаго Ривър, това е популярно място за тийнейджърите. Технически е незаконно да се стига тук, така че трябва да бъдете с повишено внимание. Построени през 1906 година, тези 15-етажни силози за зърно са били изоставени след експлозия в тях през 1977 г. Но все още могат да се видят тайни тунели и релси в тях.

 Savanna Army Depot, окръг Джо Дейвис

Разположена по протежението на Мисисипи Ривър, тази сграда някога е била използвана като склад за военното оборудване. Той е работел от 1917 до 2000 година. В разцвета си депото се е разпростирало на 13 000 акра, голяма част от които сега са защитени природни обекти.

Поправителен център в град Джолиет

Макар и вече рушащи се, тук има 24 сгради. Този кампус е бил използван за затвор от 1958 до 2002 година. Заобиколен е от високи стени с бодлива тел, има охранителна кула, болница, кафене, зала за гимнастика, църква и др.

 Държавна болница в Мантено, окръг Канкакий

Филмите на ужасите за някогашни психоотделения вероятно са почерпили идеи оттук. Известна като място на лоботомиите, шоковите лечения и други неприятни лечения, тази болница е работила от 1930 до 1989 г., като максимален капацитет е имала през 1950 г.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada