Открийте ни и в

Войната в Украйна

Папата критикува жестокостта на Русия в Украйна, но допуска, че войната може да е провокирана

Папа Франциск се надява на разговор с руския патриарх Кирил в Казахстан през септември

публикувано

на

Папа Франциск отправи нова серия от критики към Русия за действията й в Украйна, като каза, че войниците на Москва са брутални, жестоки и свирепи. В същото време гравата на римокатолическата църква похвали смелите украинци, които се бият за своето оцеляване.

Но в контекста на разговор с редактори на йезуитски медии миналия месец, публикуван във вторник, Франциск каза, че ситуацията не е чернобяла и че войната “по някакъв начин може би е била провокирана”.

Докато осъждаме “свирепите и жестоки руски войски, не трябва да забравяме истинските проблеми, ако искаме да бъдат решени”, казал Франциск, посочвайки военната индустрия сред факторите, осигуряващи стимул за войната.

“Истина е, че руснаците си мислеха, че всичко ще свърши за седмица. Но сбъркаха. Те се натъкнаха на смел народ, народ, който се бори за оцеляването си и има история на битки”, казал той, според стенограма на разговора, публикуван от йезуитското списание “Чивилта Католика”.

“Наистина бих искал да подчертая героизма на украинския народ. Пред нашите очи е ситуация на световна война, глобални интереси, оръжейни продажби, геополитическо завоевание, които правят мъченици героичен народ”, каза папата.

Франциск посочи, че няколко месеца преди Владимир Путин да изпрати войските си в Украйна той се е срещнал с държавен глава, който изразил безпокойство, че “НАТО лае на портите на Русия” по начин, който може да доведе до война.

“Ние не виждаме цялата драма зад тази война, който някак си и или провокирана или не е предотвратена”, каза папата.

Питайки се реторично дали това не го прави “пропутински” настроен, той си отговаря: “Не, не съм. Би било опростено и грешно да се каже такова нещо”.

В коментарите си Франциск отбеляза още “чудовищното” използване на от Русия на чеченски и сирийски наемници в Украйна.

Той каза още, че се надява на среща с руския патриарх Кирил на междурелигиозно събитие в Казахстан през септември. Двамата трябваше да се срещнат в Ерусалим през юни, но това пътуване бе отменено заради войната.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено