Открийте ни и в

СВЯТ

Папата не позволи на женени мъже да служат като свещеници в Амазония

публикувано

на

Снимка: БТА

Папа Франциск отказа да подкрепи предложението за разрешаване на женени мъже да служат като свещеници в Амазония, което би било специално изключение от правилото за безбрачие на свещенослужителите, предаде ДПА.

Това изключение, дори ограничено само до района на Амазония, вероятно би раздразнило традиционалистите, които вече възприемат линията, следвана от папа Франциск, като твърде либерална, отбелязва агенцията.

През октомври епископите от Амазония призоваха за допускане на женени мъже да стават свещеници, но само в техния район, за да компенсират острия недостиг на свещенослужители в отдалечените райони на тропическата джунгла.

Препоръката, предложена от латиноамерикански епископи миналата година, обезпокои консерваторите в дълбоко поляризираната Римокатолическа църква, с 1,3 милиарда последователи по целия свят, които се разтревожиха, че това може да доведе до промяна в многовековното задължение за безбрачие на свещениците, отбелязва Ройтерс.

В постсинодално послание от 111 страници, озаглавено “Скъпа Амазония” и представляващ официален отговор на исканията на синода, папа Франциск не засяга тази тема и също така изключва възможността хора, които не са свещеници, да дават причастия и да извършват изповеди.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено