Открийте ни и в

България

Папата от България: Идва демографска зима (СНИМКИ)

Негово светейшество отслужи неделна Света литургия пред хиляди в центъра на София
bgvoice

публикувано

на

Папа Франциск пристигна на Апостолическо пътуване в България и отправи ключови послания към нейните лидери и към света от центъра на София. Един от акцентите в неговото слово пред президентството беше емигрантската криза в страната и мигрантската криза в Европа.

Папа Франциск произнася слово пред сградата на президентството
Снимка: AP/БТА

“Сега, в този исторически момент, тридесет години след края на тоталитарния режим, който ограничаваше свободата и инициативите й, България е изправена пред последствията от емиграцията през последните десетилетия на повече от два милиона нейни съграждани, търсещи нови възможности за работа”, каза Светият отец.

Той предупреди, че България, като други европейски страни, е изправена и пред демографска криза. Папата я нарече „ледена завеса“, паднала над по-голямата част от Европа.

“В същото време България – подобно на много други страни от Стария континент – трябва да се справи с това, което може да се разглежда като нова зима: демографската, която е паднала като ледена завеса в голяма част от Европа, като последствие от намаляването на доверието в бъдещето. Следователно, спадът в раждаемостта, съчетан с интензивния миграционен поток, доведе до обезлюдяване и изоставяне на много села и градове. Освен това, България се сблъсква и с явлението на онези, които се опитват да влязат в нейните граници, за да избягат от войни и конфликти или от бедност, и се опитват да достигнат във всеки случай до най-богатите райони на европейския континент, за да намерят нови възможности за съществуване или просто едно безопасно убежище”, каза още Светият отец.

Папа Франциск пристигна в България
Снимка: AP/БТА

Той посъветва българските политици да направят Родината привлекателно място за младите българи, така че да не са принудени да емигрират.

„И на вас, които познавате драмата на емиграцията, бих си позволил да ви предложа да не затваряте очите, сърцето и ръката си – както е и във вашата традиция – към тези, които чукат на портите ви”, каза още Папа Франциск.

В началото на словото си той благослови България.

“Радвам се, че се намирам в България – място за срещи на множество култури и цивилизации, мост между Източна и Южна Европа, отворена врата към Близкия Изток. Това е земя с древни християнски корени, които подхранват призванието, благоприятстващо срещата, както в региона, така и в международната общност. Тук на многообразието, уважавайки специфичните особености, се гледа като на възможност и богатство, а не като причина за конфликт”, каза той.

Папата отдели внимание и на Светите братя Св. Св. Кирил и Методий.

“Да бъдат благословени Св. св. Кирил и Методий, съпатрони на Европа, които със своите молитви, находчивост и обща апостолическа дейност са станали примери за нас, и остават, след повече от хилядолетие, вдъхновители на плодотворен диалог, хармония и на братска среща между Църквите, държавите и народите! Нека техният блестящ пример да породи много последователи дори и в наши дни, и да се появят нови пътища на мир и хармония!”, каза той.

Папа Франциск
Папа Франциск
Папа Франциск
Папа Франциск и Румен Радев
Папа Франциск произнася слово пред сградата на президентството
Премиерът Бойко Борисов посреща Папа Франциск
Папа Франциск, България
Папа Франциск, България
Папа Франциск пристигна в България
Премиерът Бойко Борисов посреща Папа Франциск
Президентът Румен Радев и папа Франциск
Bulgaria Pope

Светият отец итзтъкна и ролята на България като мост между Изтока и Запада.

“Вашата държава винаги се е отличавала като мост между Изтока и Запада, способна да благоприятства срещата между различни култури, етнически групи, цивилизации и религии, които тук от векове живеят мирно заедно. Развитието, също икономическото и гражданското, на България задължително преминава през признаването и оценяването на тази специфична характеристика. Нека тази земя, обградена от великата река Дунав и от бреговете на Черно море, станала плодородна от скромния труд на много поколения и отворена за културен и търговски обмен, интегрирана в Европейския съюз и със солидни връзки с Русия и Турция, да може да предложи на децата си бъдеще на надеждата”, каза още той.

Снимка:AP/БТА

Негово светейшество отслужи неделна Света литургия пред хиляди на площад „Княз Александър Първи“ в центъра на София. Преди това той произнесе молитвата „Царица небесна“ на площад „Александър Невски“ и наруши протокола като разговаря с хората, събрали се пред храма.

Светият отец се срещна с главата на Българската православна църква патриарх Неофит и влезе в храм-паметника „Св. Александър Невски“ за тиха молитва пред олтара на Светите братя Кирил и Методий.

 

 

 

 

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
14 коментара

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

България

Президентският отчет за 3-тата година: Не е самореклама, рече Радев и захапа уплавляващите

Златко Желев

публикувано

на

Виж цялата статия
Кадър: bTV

Президентската институция все по-уверено задава политическият дневен ред, каза президентът Румен Радев по време на пресконференцията си за третата година от мандата на „Дондуков“ 2.

Като пример за това той посочи изборното законодателство и заяви, че парламентът за пръв път е започнал да разглежда промените, когато трябва.

„Нямам намерение да превръщам този отчет в самореклама, защото оценка я дава обществото и в днешната тревожна и променлива действителност по-важно е институциите да бъдат предвидими и с ясни приоритети“, каза още държавният глава.

Той отчете активен диалог с гражданите, синдикатите и институциитев България.

„Откроявах проблеми и давах насоки за тяхното решение. Отстояването на върховенството на закона и укрепването на държавността бяха мой основен приоритет“, настоя той.

„Продължих да бъда бариера срещу лобисткото законодателство. Наложих вето на 7 закона, сезирах и КСпо някои закони“, каза Радев и се похвали, че е инициирал и дебати за промени в Конституцията.

Държавният глава натърти, че действията му не са самоцел, а са функция от политическото и социално-икономическо положение в страната.

„Днес все по-често се задават въпроси: Защо въпреки повечето средства, които се заделят в различни, сектори, българите живеят зле? Защо влизаме от криза в криза, а бедността и неравенството продължава да се задълбочава? Защо България продължава да се топи и българи напускат страната? Каквито и икономически и социални модели да прилагаме, усилията за повишаване на качеството на живот, ще бъдат обречени, ако няма промяна на политическото управление на България.

Безнаказаност, корупция и престъпност, задушена свобода на словото, лобистко законодателство. Липса на прозрачност, отчетност и отговорност в управлението. Еднолично разпореждане с бюджета, отслабен суверенитет и тези проблеми се задълбочават.

Допуснахме и опорочаване на изборния процес и все по-силно срастване на партия и държава. В тази критична обстановка, мой основен приоритет ще е отстояване на правовата държава.

100% машинно гласуване, ограничаване на купения и контролиран вот. Ще продължа дебата за промени в Конституцията, целящи повишаване на независимостта на съдебната власт, баланса на институциите, разширяването на правата на гражданите. Ще бъда бариера пред лобисткото законодателство. Ще съдействам с всички средства КПКОНПИ да се превърне в активен орган, ще настоявам за въвеждане на електронно управление.

По националната сигурност, ще продължа да работя за развитието на отбраната, за пълноценна реализация на проектите за модернизация и трансфер на военни технологии.

Ще продължа да работя и за привличането на чужди инвестиции и развитие на българския бизнес.

Президентът не разполага с преки инструменти, за да реализира политики в социално-икономическата сфера, но има редица тревожни въпроси, които налагат дебат и консолидиране на усилията.

Адекватни ли сме срещу демографската криза? И не само с програми за увеличаване на раждаемостта и намаляване на смъртността, а с цялостна политика за младите, които да останат в България.

Имаме ли амбицията, за да мобилизираме наличните ресурси и европрограми за активиране на научния потенциал на нацията, така че България да се превърне в център на нови технологии и иновации, или ще се превърнем в страна, вносител на технологии, клиент на технологии“, попита той.

Президентът Румен Радев открои още като фокус на работата си детското здравеопазване, образованието, засилването на децентрализирането на общините, опазването на историческата памет и културното наследство.

Годишното обръщение на държавния глава идва на фона на питането от главния прокурор Иван Гешев към Конституционния съд: Какво е „държавна измяна“ и кога може да се разследва държавния глава.

Шест питания за имунитета на Радев отправя обвинител №1 към магистратите, а такова питане не е имало от 1991 г. досега.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

България обеща на САЩ: Диверсифицира 50% от потреблението на газ до края на 2020-а

Златко Желев

публикувано

на

Виж цялата статия
Снимка: Министерство на енергетиката

По време на работното посещение на министърът на енергетиката Теменужка Петкова и ръководена от нея делегация в САЩ са обсъдени възможностите за развитие на двустранните отношения.

В рамките на визитата във Вашингтон Петкова е провела редица срещи със заместник-секретаря по енергетика на САЩ Марк Менезес, с помощник държавния секретар по енергийните въпроси Франсис Фанън, със заместник-генералния директор на Търговската служба на САЩ Дейл Ташарски, със заместник-помощник секретаря на Бюрото по международна сигурност и неразпространение Ан Ганзър и с представители на американската индустрия за втечнен природен газ, съобщиха от Министерството на енергетиката.

По отношение на природния газ страната ни ще продължи да работи в посока диверсифициране на източниците и маршрутите за страната. България и Съединените американски щати имат широко поле за сътрудничество в областта на втечнения природен газ.

По думите на министър Петкова до края на тази година ще бъде диверсифицирано 50% от потреблението на природен газ в страната. Петкова посочи, че от цялото потребление на природен газ в страната – 3 млрд. куб. метра, половината количество в размер на 1.5 млрд. куб. метра газ ще бъдат диверсифицирани чрез доставките на договорените количества синьо гориво от Азербайджан и доставките на втечнен природен газ.

През месец юни миналата година България получи своите първи доставки на американски втечнен природен газ. За миналата година доставките на втечнен природен газ за България са в размер на близо половин млрд. кубични метра.

“Това е важна стъпка за утвърждаването на прозрачен, ликвиден и надежден пазар на природен газ не само в България, но и в региона“, каза Петкова.

По време на срещата енергийният министър посочи, че в началото на тази година Министерският съвет прие решение България, чрез „Булгартрансгаз“ ЕАД, да придобие 20% в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ край Александруполис, Гърция. Това е поредна стъпка за реализиране на цялостната концепция за газов хъб „Балкан“, която предвижда чрез изграждане и развитие на необходимата газопреносна инфраструктура да се свържат пазарите на природен газ на страните членки в Централна и Източна Европа.

Днес в Хюстън българските енергийни компании ще се срещнат с производители на втечнен природен газ, за да обсъдят възможностите за разширяване на сътрудничество в тази област.

По време на срещата със заместник-секретаря по енергетика на САЩ Марк Менезес министър Петкова е очертала напредъка по ключовите за България инфраструктурни проекти, сред които и изграждането на междусистемна газова връзка Гърция-България.

„От стратегическо значение е запазване ключовата роля на България на газовата карта на Европа“, подчертала тя.

По думите на министър Петкова за осъществяването на тази цел България развива своята националната газова инфраструктура и успоредно с това у нас вече функционира газова борса.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Полицията в Пловдив проверява гавра с ученик – ритнат, счупил ръка

Златко Желев

публикувано

на

Виж цялата статия
Снимка: БТА

Полицията в Пловдив започна проверка, след като в социалните мрежи бе публикуван клип с гавра над ученик от Професионалната гимназия по строителство и архитектура в града.

На него се вижда как 3-ма възпитаници на учебното заведение скачат на високо.

Единият от тях е ритнат отзад в момента на скока, пада и се удря.

Неговата майка разказва за случая във Facebook, тъй като се оказва, че издевателството е предварително замислено.

Нейният син е получил фрактура на ръката при падането.

Случаят е възложе за разследване на 6-то РУ в града.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada