Открийте ни и в

България

Параграф 22: Джипита се дърпат да дават болнични за доброволна карантина

публикувано

на

Снимка: iStock

Лични лекари алармираха, че не могат да издават болнични листове за т.нар. доброволна карантина на лица, завърнали се от страни с разпространение на коронавируса, тъй като за целта трябва да се промени Наредбата за борба със заразните заболявания. Новият коронавирус не е включен в нея.

“Няма как да се позовем на сега съществуващите документи, така че ще изчакаме решението на министерството и на кризисния щаб – дали ще включат това заболяване, и ако да – при какви условия, за кои пациенти. Задаваме въпроса как ще бъдем уведомявани, че човек наистина е бил на въпросното място?”, попита пред БНР общопрактикуващият лекар и член на Управителния съвет на Лекарския съюз д-р Гергана Николова.

Борисов скастри недисциплинираните: Пътувате, пък после карантина, болничен…

По думите ѝ дори да нямаме симптоми, трябва да се отделим от останалите живеещи в дома, ако сме пътували в опасни райони.

“Желателно е да се дезинфекцират дръжки на врати, да се носят маски. Ако температурата ни се повиши, веднага трябва да се обадим на личния ни лекар. Не бива да ползваме обществен транспорт, защото това може да бъде твърде опасно за околните”, категорична е Николова.

Вече два дни лекари, синдикати и работодатели призовават институциите за инструкции кои хора, прибрали се от чужбина, ще се поставят под домашна карантина. И как ще се издава болничен, ако нямат симптоми, или ще се излиза в отпуск.

Драма, няма: Осигурените – с болнични при карантина за коронавируса

Адвокатът по медицински право Мария Шаркова направи преглед на законодателството ни в търсене на отговор на въпроса, ако човек е бил в засегната държава, но няма симптоми, може ли да получи болничен за домашна карантина.

“Отговорът е отрицателен, защото самото твърдение: “Бил съм в Милано преди три дни”, не е основание за поставяне под карантина, а още по-малко за издаване на болничен лист”, посочи адвокат Шаркова.

Тя се аргументира със Закона за здравето, включително определението за най-ниската степен за възможен случай на коронавирус, което изисква човек да има и симптоми.

Според Кодекса на труда: имаме право на болнични при карантина. Но карантина ли е изолацията на здрави хора?

Експерти алармират, че ако не се намери спешно лечение, ще настъпи хаос.

Ваня Григорова – икономически съветник в КТ Подкрепа, припомни пред bTV, че синдикатът е изпратил своя позиция в здравното и социалното министерство, както и в Министерския съвет.

“Категорично настояваме на тези хора да се плащат болнични”, посочи още тя. Според нея трябва да се знае в кои държави не трябва да се пътува, а след това да се изисква дисциплина и отговорност.

Аргументът да не се изплащат болнични е единствено финансов, посочи Ваня Григорова – за да не остане без пари фондът на НОИ, който отговаря за болничните и майчинствата.

В карантина, но в отпуск. Коронавирусът обърка властта в България

Според представителя на бизнеса Жасмина Саръиванова, която е главен експерт “Индустриални отношения” в БСК, най-важна е безопасността на обществото.

“Законът урежда болничен при карантина, има наредба и в закона за социално осигуряване. Компетентните институции би следвало да издадат указания какво ще се разбира под карантина – и какви са всички рискове, за да се знае какво се прави”, призова тя.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА