Открийте ни и в

България

Параграф 22: заведенията на закрито отварят от 1 юни, но посетителите са длъжни да носят маски

публикувано

на

сн. БТА

Собственици на заведения са в шах, след като здравният министър Кирил Ананиев разреши отварянето на закритите помещения на заведенията от 1 юни. В сила обаче остава и негова заповед, постановяваща задължително носене на маски в закрити обществени помещения.

Днес е четвъртък, кога ще разберем как да работим в понеделник, попита в разговор пред „Дневник“ Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията.

В понеделник ще отворим при условия, които ние преценим, проверяващите да дойдат да ни кажат дали сме въвели правилните изисквания, коментира с ирония собственик на няколко малки ресторанта, пожелал да остане анонимен.

В същото време браншът се бори за оцеляване, в което отварянето за работа с клиенти не винаги е икономически правилното решение.

В късния следобед на 26 май здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, в която е включен и текст, който позволява на заведенията да отворят врати за посетители и в закритите си части. Разрешението се отнася за закрити площи на ресторанти, заведения за бързо хранене, питейни заведения, кафе-сладкарници, но не и за дискотеки, пиано бар и нощен бар.

Няма обаче указания какви конкретно ще са изискванията за работата в закритите части – какво ще е отстоянието между масите, колко хора могат да седнат заедно, и т. н., тъй като не се разбира от само себе си, че ще важат изискванията, въведени за терасите.

Не е известно дали изискванията за климатиците, особено предвид наближаващото лято, ще бъдат като тези, въведени неотдавна за моловете и дали изобщо ще може да се включват.

От единственият останал брифинг на Националния оперативен щаб в четвъртък сутринта обявиха, че указанията ще бъдат публикувани, когато бъдат дадени от здравния министър. В същия ден в здравното министерство не знаеха кога ще са готови с указанията за ресторантите във всичките им детайли, така че техните мениджъри да се съобразят с тях или пък да решат, че не могат да отговорят.

Тези разяснения освен за всичко останало трябва да дадат решение по най-съществения въпрос от практична гледна точка – дали задължението за носене на маски на закрито остава и за посетителите на заведения. И ако остава, какво ще правят клиентите на ресторант, в който не могат нито да пият, нито да ядат. Глобата за хора без маска на закрито е между 300 и 1000 лв. като тя се отнася както за клиентите, така и за управителите на заведения.

На въпрос кога да се очаква отпадане на задължителното носене на маски в четвъртък сутрин членът на Националния оперативен щаб Ангел Кунчев каза, че няма да е скоро. „Ние можем да освободим и всички мерки в рамките на кратък период от време, да кажем, до началото или най-много до средата на юни, но основните мерки, които касаят дейността на всеки човек, особено в закрити помещения, което значи носене на маски, по-честа дезинфекция и лична хигиена, ще останат за много дълъг период“, каза той.

Когато бе разрешена работата на заведенията върху откритите им площи в средата на май, бе обявено, че инспектори на Българската агенция по безопасност на храните ще проверяват дали се спазват изискванията за наличие на дезинфектанти, отстояния между масите, изискванията към персонала и т. н. Контролна функция в случая имат и регионалните здравни инспекции.

Този въпрос задава на глас Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията. Посочва, че въпреки липсата на указания до последно, за работата на заведенията на закрито ключов остава въпросът за маските, който той определи като „много странен казус“, тъй като хората отиват на заведение да консумират, а не да се гледат.

Допълни, че и на персонала е много трудно по цял да е с маски и ръкавици.

Сред големите неясноти изрежда още – отстоянието между масите вътре, броя хора на една маса, да може или да не може да се ползват текстилни покривки, да се пускат или не климатиците и от какъв вид.

„Ние сме позитивно настроени, чакаме с нетърпение да отворим заведенията и вътре, още повече, че сега времето е лошо, а и навън работим с ограничен капацитет“, коментира пък Атанас Димитров, съпредседател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Противно на други свои колеги той смята, че досега обявените правила за работа са ясни, а когато не са, браншът се консултира помежду си или пита регионалните здравни инспекции и здравното ведомство, които по думите му отговаряли „общо взето в срок“.

Никой не може да се ангажира колко заведения ще отворят независимо кой колко голям оптимист е заради вдигането на забраната. А според Атанас Димитров не това е правилният въпрос – колко ще отворят от 1 юни, а колко все още не са отворили. По данни на оглавяваната от него асоциация около 45% от заведенията изобщо не са отворили като причините за това са различни – някои нямат открити пространства, други имат, но с много ограничен капацитет, при който не могат да се спазят изискванията и да се покрият разходите. „Има психология на потреблението, която показва, че по време на такава пандемия човек не може да е спокоен и да излиза безгрижно“, обяснява той липсата на кой знае колко клиенти.

Ричард Алибегов съобщава, че по данни към момента на оглавяваната от него асоциация, около 20% от заведенията са фалирали и изобщо няма да възобновят дейността си.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

България

Протестиращи замерят полицаите с яйца и шишета в центра на София, полицията бие (ВИДЕО)

От видео, публикувано във фейсбук, се чува как протестиращите казват „Убиват го“.

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Стигна се до ново напрежение между протестиращи и полиция в центъра на София. Демонстрантите започнаха да хвърлят бутилки, яйца и предмети към полицаите, които се опитаха да ги изтласкат.

Протестиращите, които се бяха разпръснали, се събраха отново и тръгнаха срещу полицията.

Въпреки напрежението не се стигна до по-сериозни инциденти. Протестиращите станаха обаче по-емоционални, а полицията получи подкрепление. Служителите на реда вече са с щитове и палки.

След кратко стълкновение, полицаите се върнаха на място, а протестиращите вдигнаха ръце в знак, че не искат агресия.

Пазителите на реда се опитат да създадат разделителна линия между протестиращите и сградата на Министерски съвет.

С падането на мрака полицията е започнала арести и побой над тълпата, защото не можа да вземе контрол. Полицаи с щитове и палки се опитаха да пробият през събралата се тълпа пред Министерски съвет. От видео, публикувано във фейсбук, се чува как протестиращите казват „Убиват го“.

 

Според някои от информациите на протеста с автобуси са били докарани хора в подкрепа на Борисов, които са влезли в стълкновение с протестиращите срещу правителството, когато поддръжниците на Борисов са били изтеглени с автобусите. Оттам множеството се отправи към Орлов мост и Министерски съвет. Пред Министерски съвет министър-председателят Бойко Борисов говори, но протестът продължи. Полицията се опита да пробие протестиращите и се стигна до сблъсъци.

Все още много хора продължават да протестират между Министерски съвет и Орлов мост. Очевидно към тях се присъединяват и други българи.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

ЕСПЧ осъди България по дело за отказ за признаване на смяна на пола

Трансексуалният мъж ще вземе 7500 евро за морални вреди и 4150 евро разноски по делото

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди България заради това, че българските власти без основателна причина са отказали на транссексуален български гражданин признаване на смяната на пола му, предаде Франс прес.

Ищецът, назован само с инициалите Й. Т., е жена, родена през 1970 г. През юношеските си години тя осъзнала мъжката си сексуална идентичност. Оттогава Й. Т. води социален живот като мъж с мъжко първо име.

От 2008 г. ищецът живее в партньорки отношения с друга жена, която родила през 2010 г. дете с помощта на изкуствено оплождане от донор. Оттогава Й. Т. и детето му се възприемат взаимно като баща и син.

През 2014 г. ищецът е претърпял операция за премахване на млечните жлези и през 2015 г. се е обърнал към районен съд с искане за смяна на първото, бащиното и фамилното си име, като и на своя пол и ЕГН в електронните регистри. Това са необходимите елементи, преди Й. Т. да се подложи на още една операция, с която да завърши промяната на пола си.

Районният съд, а след това и апелативен съд, обаче отказали да удовлетворят искането на транссексуалния мъж, след което той се обърнал към ЕСПЧ.

Съдът в Страсбург постанови България да изплати на ищеца 7500 евро за морални вреди и 4150 евро разноски по делото.

ЕСПЧ аргументира своето решение с това, че българските съдилища мотивирали отказа си да удовлетворят искането на транссексуалния мъж за правно признаване на смяната на пола с „общия интерес“. Те обаче не обосновали този „общ интерес“. В резултат Й. Т. неоправдано дълго време бип поставен в „смущаваща ситуация“ и изпитвал „уязвимост, унижение и безпокойство“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Напрежение и сблъсъци на протеста пред президенството

При изтеглянето на хората от митинга пред МС се стигна до сблъсък с полицията

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Ескалира напрежението между протестиращите и полицията на протестите в Триъгълника на властта. Пред президентството протестират привърженици на Румен Радев, а пред Министерския съвет – на кабинета. При изтеглянето на хората от митинга пред МС се стигна до сблъсък с полицията.

Хората, които подкрепят кабинета тръгнаха по улица „Московска“ , а протестиращите в подкрепа на президента – към парламента.

Ескалира напрежението между протестиращите и полицията на протестите в Триъгълника на властта. Пред президентството протестират привърженици на Румен Радев, а пред Министерския съвет – на кабинета. При изтеглянето на хората от митинга пред МС се стигна до сблъсък с полицията.

Хората, които подкрепят кабинета тръгнаха по улица „Московска“ , а протестиращите в подкрепа на президента – към парламента.

Шествието в подкрепа на Радев достигна до кръстовището пред Софийския Университет и върви в посока към „Орлов мост“.

Засилено е полицейското присъствие пред парламента и пред храм-паметника „Александър Невски“, където са паркирани автобусите на хората, дошли да подкрепят правителството.

Част от протестиращите се отклониха към Софийски университет и се опитаха да спрат автобусите със симпатизанти на ГЕРБ, които тръгваха от площада при храм-паметника „Св. Александър Невски“. Пред камерата на bTV един от пречещите на изтеглянето на автобусите обясни, че го прави, защото те са платени.

Полицията се опита да раздели двете страни и свали шлемовете и щитовете си в знак, че иска да се избегне насилие. След това служителите на реда се оттеглиха без обяснение надолу по бул. „Васил Левски“.

По-късно се стигна до сблъсъци между протестиращи и полиция на бул. „Г. С. Раковски“. Трима души са арестувани.

Малко по-рано велосипедисти и пешеходци се опитаха да попречат на автобусите с поддръжници на ГЕРБ да се придвижат по булеварда.

Според репортерът на bTV Канна Рачева хората, които се опитват да спрат автобусите със симпатизанти на ГЕРБ не са протестиращите при президентството, мнозинството от които се е насочило към „Орлов мост“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено