Открийте ни и в

България

Парламентът изслушва Петков и шефа на ДАНС за изгонените руски дипломати

Парламентът ще заседава извънредно от 18:30 часа на закрито заседание

публикувано

на

Сн.: Архив

Парламентът ще заседава извънредно от 18:30 часа, за да бъдат изслушани премиерът в оставка Кирил Петков и шефът на Държавна агенция “Национална сигурност” Пламен Тончев заради експулсирането на руските дипломати.

Закритото извънредно заседание е по предложение на лидера на БСП Корнелия Нинова, която обяви, че спира разговорите с “Продължаваме промяната” за съставяне на ново правителство именно заради изгонените руски дипломати.

От 216 гласували народни представители всички единодушно бяха “за” предложението.

Депутатът от БСП Филип Попов поиска извънредното заседание да започне веднага, въпреки че в момента депутатите обсъждат Закона за държавния бюджет на второ четене. Лидерът на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова предложи депутатите до 18 часа да разискват бюджета, а след това да започне извънредното заседание. Впоследствие искането на Попов се уеднакви с това на Атанасова.

Гюров: Надяваме се от БСП да осмислят тяхното становище

Въпреки настояването на Попов и Атанасова зам.-председателят на НС Мирослав Иванов продължи с гласуването по отделните параграфи на Закона за държавния бюджет.

“Това, че Вие нарушавате Конституцията в момента, не ни изненадва изобщо. Предупредих Ви, че подхождате абсолютно неправилно към предложението на БСП. Считам, че ако не свикате заседанието от 18, рискувате много да има безредици в залата, безкрайни процедури, както и Закона за държавния бюджет да се провали на второ четене”, призова Атанасова.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев заяви, че явно цялата зала иска това изслушване и че решението на Петков да експулсира такъв голям брой руски дипломати е безпрецедентно в историята на българската дипломация. “Спомнете си, че досегашният председател Никола Минчев си отиде, защото прикриваше министър-председателя”, обърна се към Мирослав Иванов той.

Народните представители все пак продължиха да обсъждат бюджета, но повечето депутати от групите на ГЕРБ, ДПС, БСП и “Има такъв народ” напуснаха залата.

Зам.-председателят на НС Мирослав Иванов в крайна сметка насрочи извънредното изслушване от 18:30. Христо Гаджев предложи в изслушването да бъдат включени и председателят на военното разузнаване, както и шефът на ДАР. Предложението му се прие.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА