Открийте ни и в

Твоят глас 2021

Как гласуваха българите в чужбина?

Сънародниците ни зад граница гласуваха по-слабо, отколкото през април

публикувано

на

Този път гласуването във Великобритания премина спокойно. Сн.: БТА

Ако 46-тият парламент зависеше изцяло от българите, живеещи в чужбина, неговата конфигурация би била съвсем различна. В него биха влезли 5 партии, а БСП и „Изправи се! Мутри вън!“ биха останали извън Народното събрание. За сметка на тях свои депутати би вкарала партия „Възраждане“.

При над 82% обработени протоколи от вота зад граница партия „Има такъв народ“ води убедително с 35,01%. Далеч зад нея, втори с 18,51%, са „Демократична България“, а почти наравно с техния е и резултатът на ДПС, които се нареждат трети 18,28 на сто от получените гласове в чужбина.

Как гласуваха българите в САЩ?

Коалиция ГЕРБ-СДС остава четвърта с 9,05% от гласовете, а пети са „Възраждане“ с 6,2 на сто.

Под 4%-та бариера

за влизане в парламента остават БСП с 3,56%, Изправи се! Мутри вън!, които изпреварват БСП и получават 3,65 на сто от гласовете. „Българско лято“ на Васил Божков са спечелили доверието на 2,65% от сънародниците ни в чужбина, а Българските патриоти – ВМРО, ВОЛЯ и НФСБ – не биха получили дори държавна партийна субсидия с получените 0,98%.

Въпреки че за първи път на тези избори беше премахнато ограничението от 35 секции за страните извън Европейския съюз, а във Великобритания бяха рекордните 135, този път вотът протече при по-малък интерес в сравнение с изборите през април.

Именно на Острова партия „Има такъв народ“ спечели

най-убедителната си победа в Европа

Формацията на Слави Трифонов получи подкрепата на 52,28% от гласувалите. На второ място се нарежда „Демократична България“ с 18,15 на сто. Третото място е на „Възраждане“ – 8,01% от гласовете, и на четвърто ГЕРБ-СДС със 7,13 на сто. „Изправи се! Мутри вън!“, „Гражданска платформа Българско лято“ и „БСП за България“ са с под 4 процента, получавайки съответно 3,93%, 3,81% и 2,88 на сто.

Как гласуваха българите в Канада?

Подобен е резултатът и в Испания, където формацията на Слави Трифонов спечели с 51,14%. Там ГЕРБ-СДС се наредиха втори с 13,18 на сто, трети са Демократична България с 10,45%, а „Възраждане“ плътно ги следва с 9,21 на сто от гласовете.

Българите в Испания подкрепиха ИТН. Сн.: БТА

Българите в Италия подкрепиха с 39,28 на сто ИТН. Те наредиха на второ място „Демократична България“ със 17,88%, а за третото място се пребори „Възраждане“, които получиха 12,76 на сто от гласовете. ГЕРБ-СДС са четвърти с 10,71%.

Данните от предсрочните избори в Белгия за народни представители също показаха убедителна преднина на „Има такъв народ“ с 39,21%, следвани от обединението „Демократична България“ на второ място с 23,63% и ГЕРБ на трето – 9,56%. В секцията в брюкселското предградие „Скарбек“ първа сила е ДПС, във Варегем се забелязва силна подкрепа за „Възраждане“, а в една от секциите в Гент ДБ и „Българско лято“ делят третото място с еднаква подкрепа.

И българите в Германия избраха „Има такъв народ“. Там партията получи подкрепата на 34,43% от гласоподавателите. Разликата с вторите от „Демократична България“, които спечелиха гласовете на 30,94 на сто, не е голяма. Далеч назад, на трето място, остава ГЕРБ-СДС с 8,33%.

Подобна е и картината сред гласувалите българи във Франция.

Там 33,91% подкрепиха ИТН, а 30,90 на сто – „Демократична България“. ГЕРБ са трети с 9,5 на сто от гласовете. С близък резултат се нареждат на четвърто място „Възраждане“ с 6,19% и „Изправи се! Мутри вън!“ с 5,13%.

За разлика от вялото участие в изборите по българското Черноморие, пред секциите

в гръцките курорти на Халкидики

в изборния ден се извиха дълги опашки.

Стотици българи се пекоха с часове под жаркото слънце в Гърция, за да гласуват за парламент. Сн.: БТА

Стотици българи, отишли на почивка, дадоха гласа си. Най-активна беше секцията в Никити, където гласуваха 1389 души. В Северна Гърция „Демократична България“ води с много гласове, докато в Южна, където работят много наши сънародници, „Има такъв народ“ взима по-големия дял от вота. На островите също гласуваха много хора. Така „Демократична България“ спечели вота в Гърция с 33,33%, докато ИТН останаха втори с 28,21 на сто. ГЕРБ-СДС се наредиха трети с 14,7% от гласовете.

След като отпаднаха ограниченията за разкриване на до 35 секции в страните извън Европейския съюз, в Турция бяха разкрити цели 121 секции. Там гласуваха 27 506 хил. души, от тях около 24 011 са пуснали бюлетина за ДПС, или 90,17%. Очакванията бяха за много по-висока избирателна активност, но не се оправдаха. За сравнение, на изборите през април, когато секциите в Турция бяха едва 35, там гласуваха общо 22 259 души.

В Европа

БСП е с висок резултат в Беларус

където е водеща политическа сила сред българите с 40,91%, както и в Русия – 20,64 на сто, и Албания – 31,27%.

Коалиция „Българските патриоти“ – ВМРО, Воля и НФСБ – пък стана първа в Северна Македония с 28,81% от гласовете.

Извън Европа и Северна Америка, в Азия и Австралия победител във вота е коалицията „Демократична България“, следвана от „Има такъв народ“. Единственото изключение е Сингапур, където на втора позиция излиза „Възраждане“ с лидер Костадин Костадинов – партията има 6.52% от гласовете при 76.09% за победителя. „Възраждане“ е на трета позиция в Австралия и Нова Зеландия. Доскоро управлявалата партия ГЕРБ е на трета позиция в останалите секции.

Най-много гласували има в Австралия – там действителните гласове са 628 при 580 на редовния вот преди три месеца.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Твоят глас 2021

На 14 ноември: 760 секции зад граница, в 200 вотът ще е с машина

Бюлетините за гласуване вече се изпращат с дипломатическата поща

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

Броят на автоматичните секции е 671. Това показва, че промените в Изборния кодекс, които бяха направени в 45-ото Народно събрани затвърждават практиката да имаме много голям брой секции зад граница. Срокът за подаване на заявления изтече на 19-и и въпреки че, срокът за одобрението от ЦИК им все още не е изтекъл, по наша прогноза секциите ще бъдат общо 760 в 68 държави.

Това каза постоянният секретар на Министерството на външните работи и председател на работната група, която подготвя вота зад граница Иван Кондов на брифинг във ведомството.

„Въпреки че това решение на ЦИК все още предстои, в около 200 секции ще се гласува с машини. Нашата прогноза е, че ще са 360 машини, ще зависи от решението на ЦИК обаче в колко секции да се гласува с по две машини. Подадени са малко над 56 000 заявления и очевидно откриването на автоматични секции е довело до това, че има спад на подадените заявления. На предишните избори бяха над 70 000, а на предишните на 4 април – над 80 000. Това е обаче основно проблем за секционните избирателни комисии, тъй като те ще трябва да дописват повече гласоподаватели в списъка в деня на изборите. Това може малко да забави процеса“, предупреди Кондов.

Причината за спада в заявленията вероятно е високият брой на секциите, които ще бъдат открити автоматично. „Това обаче може да доведе до забавяне в деня на изборите, ако се наложи членовете на секционните комисии да дописват много хора в избирателните списъци“, предупреди той.

Няма да изискват зелен сертификат за изборите

Бюлетините за гласуването пък вече са получени в министерството и то е започнало процеса за пренасянето им в чужбина чрез дипломатическата поща. Кондов напомни, че още при началната подготовка на изборите, от министерството са поискали, ако ЦИК възложи на тях да разнасят машините, това да стане поне 20 дни преди датата за вота.

„Ние вече сме в този срок. Все още не сме получили машините“, подчерта той. Кондов напомни, че процесът по пренасянето им може да се забави заради мерките по летищата заради пандемията, а и защото на някои места зимата вече е започнала.

Друг проблем е назначаването на членовете на секционните комисии, предложени от партиите.

„Молбата ни към ЦИК винаги е била това да се изтегли възможно най-рано, защото понякога избора на партиите попада върху хора, които дори не знаят, че са назначени, нямаме им номерата или се отказват в последния момент“, каза Кондов.

Той подчерта, че така по някога се оказва, че за сънародниците ни зад граница, които наистина са помогнали за организацията на изборите, места в секционните комисии няма.

МВнР е готово и да предостави техническа платформа, през която да се обучават членовете на комисиите. Заради пандемията, присъственото обучение на членовете, е ограничено. Често и много от хората, които са преминали през него, се отказвали малко преди вота.

„Готови сме да предоставим платформа, но това трябва да го реши ЦИК, защото е от техните правомощия“, каза още Кондов.

Проблеми с протоколите

„Имаше проблем с протоколите, много често серийният номер, който е отдолу, не излизаше, отрязваше се и това са 30% от причините протоколите да бъдат връщани за дообработка отново. Сега това е поправено. Ще има два номера на всеки протокол и не би трябвало да има проблем със сканирането“, коментира Кондов. Той подчерта, че идеята това да се направи, е била на екипа на Външно.

„Ако има втори тур, ще бъдем изправени пред много голяма трудност, тя е, че с промяната на Изборния кодекс, с която бяха увеличени секциите зад граница – над 700, 800, вероятно така ще продължи и в бъдеще, това не е предвидено от законодателя, но за много кратък период ще трябва отново да изпратим бюлетини. Това, което много ни притеснява е, че ЦИК обмисля варианта вместо да бъде сложен нов софтуер в машините, които вече сме изпратили, да изпратим нови машини от тук. С това ще ни натовари нас и е изключително голямо предизвикателство. Правихме анализи и мога да ви кажа, че ако не получим бюлетините и машините до 16 ноември, което е вторник, сутринта, не сме сигурни, че можем да осигурим машини навсякъде. Дори този срок не гарантира, че навсякъде ще доставим, все пак има процес на вземане на решения дали ще има втори тур. Ясно е, че в понеделник няма да могат, но много ни се иска поне част от книжата и машините да ни бъдат дадени. Подготовката при нас отнема поне един ден“, подчерта Кондов.

Той припомни и, че на много места съботата е неработен ден и вероятно ще има проблеми с доставката. В някои северни страни пък можело да има допълнителни метеорологични промени.

Кондов подчерта, че секциите, които били открити в Гърция по време на лятото заради многото почиващи там, сега пък са открити автоматично, защото в тях са гласували над 100 души. Освен че за тях трябва да се осигурят членове на избирателната комисия, и там ще трябва да се доставят машини за евентуалния балотаж. До повечето от тях обаче се стига с ферибот и ако метеорологичната обстановка е лоша, това може да попречи на доставката.

„На предишните избори получихме машините 14 дни преди изборите, имахме много препятствия, но успяхме да ги преодолеем, благодарение на факта, че имахме време. В този случай ще имаме само 3 дни машините да пристигнат не до дипломатическите консулства, а до секциите“, каза той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Твоят глас 2021

„Изборите в чужбина пред реален риск“: Доброволци се отказват от вота

Изборите в чужбина са в риск, твърди блогърът Боян Юруков

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Доброволци, които от години организират изборите в чужбина, сега бойкотират процеса заради неуспешен диалог с ЦИК и МВнР за това как съвместната им работа да стане по-ефективна. Това става ясно от анализ на блогъра и изборен наблюдател Боян Юруков, който традиционно следи вота на сънародниците ни зад граница.

В текста Юруков припомня значимата роля на доброволците, когато се провеждат изборите в чужбина: „На всеки вот

информираме, призоваваме

изясняваме, намираме помещения, попълваме комисии и нужди“, пише той и допълва, че през годините тази роля „рядко е разпознавана, а понякога дори блокирана“.

Като пример дава случаи, при които прокуратурата призовава българи в чужбина на разпит заради разследвания на изборни измами. „Обвинения липсваха – прокурорите само им било любопитно. Това отношение и откровеният тормоз накара доста хора да се откажат не само да помагат с изборите, но и да имат каквото и да е с България. Общата позиция, включително на хора в ЦИК, е, че целта на прокуратурата е именно била такава – деморализация на активните българи, най-вече в Западна Европа“, изтъква той.

Боян Юруков

Юруков пише, че доброволците са направили опит да постигнат формално споразумение с ЦИК и Външно министерство. Тъй като това не е случило, мнозина сега бойкотират организацията на вота 2 в 1, което „поставя пред реален риск изборите в чужбина, защото е практически невъзможно консулствата ни с крайно недостатъчния им персонал и ресурси да организират дори част от секциите“.

„Независимо че 700 секции са принципно одобрени, независимо от заявленията, надали ще има

кой да плати за помещенията

да попълни комисиите и да свърши всичката работа около вота, която остава скрита за обикновения гласоподавател“, изтъква той. И допълва, че всичко това обяснява по-малкия брой на заявленията за гласуване, постъпващи от чужбина. За вота през април те са били 85 815 броя, а за юли – 70 960 броя. Прогнозата му е, че за изборите през ноември ще бъдат около 42 000.

Липсата на заявления ще забави и самото гласуване, тъй като въз основа на тях предварително се съставяха избирателните списъци в чужбина.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Българите в САЩ ще гласуват в 55 секции на изборите на 14 ноември

Ето къде може да упражните гласа си

публикувано

на

Виж цялата статия

Българите в Съединените щати ще могат да гласуват в 55 избирателни секции на изборите за президент и премиер на България на 14 ноември.

16 неавтоматични секции, които искаха да отворят, намериха помещение и доброволци, и събраха необходимите 40 заявления.

ЦИК вече обяви, че ще разкрие 39 автоматични секции.

Ето адресите на 16-те неавтоматични секции

Това са местата, на които ще са новите 16 секции:

Атлантик Сити

Балтимор

Бъфало

Джаксънвил

Индианаполис

Милуоки

Нашвил

Нейпълс

Питсбърг

Портланд, Мейн

Портланд, Орегон

Ричмънд

Вирджиния Бийч

Сан Антонио

Солт Лейк Сити

Хинсдейл

А 39-те автоматични ще има:

Алтамонт Спринг – Орландо, Флорида

Арлингтън Хайтс, Илинойс, Културен център “Магура“

Атланта, Джорджия

Бостън – Билрика

Бостън – Нютън

Брумал, Пенсилвания, Филаделфия

Вашингтон (Посолство 1)

Далас, Тексас

Денвър, Колорадо

Дес Плейнс 1, магазин „Малинчо“, Илинойс 1

Дес Плейнс 2, Център „Малката България“, Илинойс 1

Дес Плейнс 2, Център „Малката България“, Илинойс 2

Детройт, Мичиган

Конкорд, Калифорния

Лас Вегас, Невада 1

Лос Анджелис (Генерално консулство)

Маунт Проспект, Илинойс

Маями – Форт Лодърдейл, Флорида

Минеаполис, Минесота

Нантъкет, Масачузетс

Норуолк, Кънектикът

Ню Брънсуик, Ню Джърси

Ню Йорк (Генерално консулство)

Ню Йорк, Куинс

Сакраменто – Кармайкъл, Калифорния

Сан Диего – Оушънсайд, Калифорния

Сан Франциско, Калифорния

Сейнт Луис, Мисури

Сейнт Питърсбърг, Флорида

Сиатъл – Едмъндс, Вашингтон

Синсинати, Охайо

Сънивейл – Сан Хосе, Калифорния

Финикс, Аризона

Хаянис-Кейп Код, Масачузетс

Хюстън, Тексас

Чикаго (Генерално консулство)

Шарлът – Матюс, Северна Каролина

Шилер Парк, Илинойс

Ървайн – Тъстин, Калифорния

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА