Открийте ни и в

Твоят глас 2021

Как гласуваха българите в чужбина?

Сънародниците ни зад граница гласуваха по-слабо, отколкото през април

Avatar

публикувано

на

Този път гласуването във Великобритания премина спокойно. Сн.: БТА

Ако 46-тият парламент зависеше изцяло от българите, живеещи в чужбина, неговата конфигурация би била съвсем различна. В него биха влезли 5 партии, а БСП и „Изправи се! Мутри вън!“ биха останали извън Народното събрание. За сметка на тях свои депутати би вкарала партия „Възраждане“.

При над 82% обработени протоколи от вота зад граница партия „Има такъв народ“ води убедително с 35,01%. Далеч зад нея, втори с 18,51%, са „Демократична България“, а почти наравно с техния е и резултатът на ДПС, които се нареждат трети 18,28 на сто от получените гласове в чужбина.

Как гласуваха българите в САЩ?

Коалиция ГЕРБ-СДС остава четвърта с 9,05% от гласовете, а пети са „Възраждане“ с 6,2 на сто.

Под 4%-та бариера

за влизане в парламента остават БСП с 3,56%, Изправи се! Мутри вън!, които изпреварват БСП и получават 3,65 на сто от гласовете. „Българско лято“ на Васил Божков са спечелили доверието на 2,65% от сънародниците ни в чужбина, а Българските патриоти – ВМРО, ВОЛЯ и НФСБ – не биха получили дори държавна партийна субсидия с получените 0,98%.

Въпреки че за първи път на тези избори беше премахнато ограничението от 35 секции за страните извън Европейския съюз, а във Великобритания бяха рекордните 135, този път вотът протече при по-малък интерес в сравнение с изборите през април.

Именно на Острова партия „Има такъв народ“ спечели

най-убедителната си победа в Европа

Формацията на Слави Трифонов получи подкрепата на 52,28% от гласувалите. На второ място се нарежда „Демократична България“ с 18,15 на сто. Третото място е на „Възраждане“ – 8,01% от гласовете, и на четвърто ГЕРБ-СДС със 7,13 на сто. „Изправи се! Мутри вън!“, „Гражданска платформа Българско лято“ и „БСП за България“ са с под 4 процента, получавайки съответно 3,93%, 3,81% и 2,88 на сто.

Как гласуваха българите в Канада?

Подобен е резултатът и в Испания, където формацията на Слави Трифонов спечели с 51,14%. Там ГЕРБ-СДС се наредиха втори с 13,18 на сто, трети са Демократична България с 10,45%, а „Възраждане“ плътно ги следва с 9,21 на сто от гласовете.

Българите в Испания подкрепиха ИТН. Сн.: БТА

Българите в Италия подкрепиха с 39,28 на сто ИТН. Те наредиха на второ място „Демократична България“ със 17,88%, а за третото място се пребори „Възраждане“, които получиха 12,76 на сто от гласовете. ГЕРБ-СДС са четвърти с 10,71%.

Данните от предсрочните избори в Белгия за народни представители също показаха убедителна преднина на „Има такъв народ“ с 39,21%, следвани от обединението „Демократична България“ на второ място с 23,63% и ГЕРБ на трето – 9,56%. В секцията в брюкселското предградие „Скарбек“ първа сила е ДПС, във Варегем се забелязва силна подкрепа за „Възраждане“, а в една от секциите в Гент ДБ и „Българско лято“ делят третото място с еднаква подкрепа.

И българите в Германия избраха „Има такъв народ“. Там партията получи подкрепата на 34,43% от гласоподавателите. Разликата с вторите от „Демократична България“, които спечелиха гласовете на 30,94 на сто, не е голяма. Далеч назад, на трето място, остава ГЕРБ-СДС с 8,33%.

Подобна е и картината сред гласувалите българи във Франция.

Там 33,91% подкрепиха ИТН, а 30,90 на сто – „Демократична България“. ГЕРБ са трети с 9,5 на сто от гласовете. С близък резултат се нареждат на четвърто място „Възраждане“ с 6,19% и „Изправи се! Мутри вън!“ с 5,13%.

За разлика от вялото участие в изборите по българското Черноморие, пред секциите

в гръцките курорти на Халкидики

в изборния ден се извиха дълги опашки.

Стотици българи се пекоха с часове под жаркото слънце в Гърция, за да гласуват за парламент. Сн.: БТА

Стотици българи, отишли на почивка, дадоха гласа си. Най-активна беше секцията в Никити, където гласуваха 1389 души. В Северна Гърция „Демократична България“ води с много гласове, докато в Южна, където работят много наши сънародници, „Има такъв народ“ взима по-големия дял от вота. На островите също гласуваха много хора. Така „Демократична България“ спечели вота в Гърция с 33,33%, докато ИТН останаха втори с 28,21 на сто. ГЕРБ-СДС се наредиха трети с 14,7% от гласовете.

След като отпаднаха ограниченията за разкриване на до 35 секции в страните извън Европейския съюз, в Турция бяха разкрити цели 121 секции. Там гласуваха 27 506 хил. души, от тях около 24 011 са пуснали бюлетина за ДПС, или 90,17%. Очакванията бяха за много по-висока избирателна активност, но не се оправдаха. За сравнение, на изборите през април, когато секциите в Турция бяха едва 35, там гласуваха общо 22 259 души.

В Европа

БСП е с висок резултат в Беларус

където е водеща политическа сила сред българите с 40,91%, както и в Русия – 20,64 на сто, и Албания – 31,27%.

Коалиция „Българските патриоти“ – ВМРО, Воля и НФСБ – пък стана първа в Северна Македония с 28,81% от гласовете.

Извън Европа и Северна Америка, в Азия и Австралия победител във вота е коалицията „Демократична България“, следвана от „Има такъв народ“. Единственото изключение е Сингапур, където на втора позиция излиза „Възраждане“ с лидер Костадин Костадинов – партията има 6.52% от гласовете при 76.09% за победителя. „Възраждане“ е на трета позиция в Австралия и Нова Зеландия. Доскоро управлявалата партия ГЕРБ е на трета позиция в останалите секции.

Най-много гласували има в Австралия – там действителните гласове са 628 при 580 на редовния вот преди три месеца.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Твоят глас 2021

Българите в САЩ искат нови изборни промени

Сред доброволците, организирали вота в Щатите, има ентусиазъм, но и недоволство

Цветелин Пенев

публикувано

на

Виж цялата статия
Ню Йорк (11 юли 2021) Българската общност в Ню Йорк гласува на изборите за 46-то Народно събрание. Пресфото-БТА снимка: Бисера Виденова (ЕД)

Противоречиви реакции след изборите на 11 юли сред българите в САЩ, които участваха в организирането на вота. Много от тях изразиха задоволството си от процеса, но не са малко и онези, според които е имало пропуски в закона и в работата на ЦИК. Има и такива, които са категорични, че ако сегашните условия за провеждане на избори в чужбина се запазят, повече няма да участват в организирането на вота. За да не се случи това, те имат свои предложения за законодателни промени.

За първи път в чикагското предградие Дес Плейнс 2 и конкретно Център „Малката България“ на 11 юли бяха отворени 3 секции. Това се случи, след като измененията в Изборния кодекс позволиха допълнителни секции извън дипломатическо представителство при събиране на минимум 40 заявления.

Председателят на Борда на директорите на „Малко българско училище“ Георги Петров, който е организатор на секциите в Център „Малката България“, предупреди, че няма да участва в организиране на избори, ако не настъпят някои промени. Той отправи критики за отварянето на три секции, защото не е имало нужда от толкова много.

„Всичко премина нормално с изключение на неуредиците в Централната избирателна комисия /ЦИК/. Не беше толкова добре това, че при нас трябваше да има три секции, защото нямаше нужда от тези три секции. Но по закон трябваше да ги имаме. Ако ме помолят наесен за президентските избори да имаме три секции

ще откажа да ги организирам

защото е абсолютно ненужно“, обясни той пред BG VOICE.

Според Петров най-добрият начин е сформиране на една секция със 7-членна комисия и четири машини за гласуване.

В Дес Плейнс бяха отворени общо 4 секции, в които гласуваха общо около 1000 български избиратели. В една от секциите са подадени едва 19 гласа. Като цяло най-голяма подкрепа получава партия „Има такъв народ“ на Слави Трифонов, а зад нея се нареждат „Демократична България“ и ГЕРБ.

„Понеже имаше много хора в България, аз очаквах да гласуват около 200 души, а те дойдоха да гласуват около 400. Броят надмина моите лични очаквания. Но за тези 400 души бе нужна половин, а не три секции. Толкова бързо и толкова лесно ставаше. Ако имах власт, бих направил една 7-членна комисия с четири машини“, разясни Петров.

При следващи избори той е склонен да организира най-много две секции. „Машините остават в консулството, те ще бъдат използвани за бъдещи избори. Четирите машини, ако не могат да бъдат в една комисия, тогава бих се съгласил да бъдат в две секции с по две машини, но в никакъв случай не бих се съгласил на 3 секции, защото е абсолютно безсмислено“, вярва той.

Петров е категоричен, че никога не трябва да се правят избори през лятото. Той изрази мнение, че това е някакъв политически ход.

Като друг проблем Петров посочи липсата на обратна връзка с българското правителство. Той намекна за необходимостта от откриване на МИР – Чужбина, което на практика все още не е прието от Народното събрание.

„Ако съм на мястото на българския законодател, ще сформирам група, която ще отговаря само за чужбина, тъй като имат друг тип организация, имат съвсем различни неща. Има някакво счупване в тази организация.

В ЦИК да има едно отделно звено

 от 10-15 души, което да се занимава само със секциите в чужбина. Много ме боли, че няма обратна връзка“, предложи той.

Ню Йорк (11 юли 2021) Българската общност в Ню Йорк гласува на изборите за 46-то Народно събрание. Пресфото-БТА снимка: Бисера Виденова (ЕД)

Председателят на Борда на директорите на „Малко българско училище“ съобщи, че през следващите седмици заедно с други организатори на секции ще потърсят по официален път генералния консул в Чикаго Светослав Станков, за да може да придвижи нагоре техните предложения.

Петров иначе сподели като цяло, че гласуването е преминало невероятно успешно, всички са много доволни и консулството е създало много добри условия.

Анна Тодорова, организатор на секция за първи път в Нашвил, Тенеси, също изрази задоволство от организацията на изборите, която е преминала плавно.

„50 души гласуваха тук, като над 20 бяха новодобавени в списъка. Аз смятам, че това бе добра избирателна активност, като се има предвид, че много хора са в България по това време на годината или не бяха готови с документи. Ако продължим да организираме избори в Нашвил, надяваме се тя да се повиши“, разказа Тодорова и добави, че са поддържали много добра комуникация с консула, а също така са били подпомогнати и от представител на Министерство на външните работи.

Протоколът от вота в Нашвил показва, че „Демократична България“ е получила с 1 глас (общо 17 гласа) повече от партията на Слави, а на трета позиция са ГЕРБ.

Като единствен проблем Тодорова посочи бавните действия на ЦИК и това, че е трябвало да чакат с часове, за да получат потвърждение за протоколите. От думите й стана ясно, че това забавяне се е случило и в други комисии.

„Нямаше смисъл просто да чакаме. Това бе единственото неудобство, ние си го решихме на местно ниво. Но надявам се това

 да го приемат като правило

Да не е необходимо секционните избирателни комисии да седят и да чакат по цяла нощ, тъй като в комисиите участват доброволци, които са на работа в понеделник“, обясни Анна Тодорова.

Тя каза още, че не са очаквали да съберат 100 гласа за автоматично отваряне на секция на следващи избори, но се надяват лесно да постигнат 40 регистрации за следващия вот.

Според нея ще е безсмислено организирането на трети тур, ако партиите не успеят да съставят коалиция.

„Аз, като говоря за следващия път, силно се надявам за президентски избори, а не за трети тур – парламентарни избори. Ако се стигне до трети тур, не знам какво ще е желанието на хората да гласуват, защото малко безсмислено става. Нещо сериозно трябва да се промени“, заключи тя.

Умора от гласуването се усеща и в Бъфало, макар че българите там ентусиазирано организираха първата секция. Йордан Димов смята, че като цяло има отлив и българите в САЩ не проявяват особен интерес към политиката в България и бюрократщината.

„Много хора са с изтекли документи, други българи са отчаяни от българската политика и българските политици. Хората са отчаяни и не искат да гласуват“, подчерта той.

Въпреки това Димов изтъкна, че са много ентусиазирани и планират да организират секция и за следващи избори, като целта е да достигнат 100 заявления за автоматично отваряне на секция, което обаче може да се окаже трудна задача, тъй като българската общност е от около 300-350 души.

„66 души гласуваха на предсрочните парламентарни избори.

Организацията бе перфектна

 За първи път откриваме секция. Консулският отдел в Ню Йорк ни помогна. Много сме им благодарни, много ни помогнаха. Много от регистриралите се за изборите не успяха да гласуват, защото отидоха на почивка. Но в същото време пристигащи от България като баби и дядовци получиха възможност да гласуват. 7-8 българи на възраст над 70 г. гласуваха с децата си в секцията в Бъфало. От 54 регистрирани, 15 заминаха за България, но набрахме 66 гласоподаватели“, разказа той.

В Бъфало най-много гласове получи „Има такъв народ“, която е следвана от „Демократична България“ и ГЕРБ.

Друг проблем пред организаторите на секции бе липсата на възможности за осведомяване на българи, които не знаят, че близо до тях има възможност да упражнят правото си на глас. Такъв бе казусът в Милуоки, където за първи път организираха секция.

„Как да промотираме секцията беше голям проблем. Много българи, които не им се пътува до Чикаго, вероятно не са знаели, че се отваря нова секция. В Чикаго е по-лесно, защото има цели български общности. Ако сложиш една табелка в „Малинчо“, много хора ще я видят. Докато тук хората са много разпръснати. Нямаме българска диаспора на едно място, няма български културен център и български магазин. Промотирането беше проблем до известна степен“, сподели Георги Райков, организатор на секцията в Милоуки.

Въпреки че в последния момент са започнали процеса по организиране на секцията, Райков го определи като успешен, тъй като са имали 48-49 заявления, а близо 60 души са гласували.

„При нови избори възнамеряваме да се опитаме отново да отворим секция. Имаше голям интерес, но много хора бяха ваканция. Мисля, че не е реалистично да се стремим да постигнем 100 гласа, тогава секцията се отваря автоматично. По принцип активността бе ниска за цялата страна, така че имаме потенциал освен тези близо 60 гласа“, разказа той.

Райков сподели още, че е имало българи, които са гласували за първи път от 10-20 г.

„Много добри отзиви, просто хората идваха и ни благодаряха. Повече българи ни знаят, дойдоха българи да гласуват, които с години не бяха гласували. Гласуваха за първи път от 10-20 г.“, каза още той.

„Демократична България“ е първа сила в Милуоки, следвана от ГЕРБ и „Има такъв народ“.

Георги Райков предложи българите в чужбина да получат възможност да гласуват по пощата.

„Много повече българи ще могат да гласуват и ще се спестят пари за тези секции. Ако законът не позволява гласуване по пощата, смятаме отново да отворим секция“, заяви той.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Твоят глас 2021

Разминавания между протокола и машинната разписка в 3 от 39те проверени секции в чужбина

Девет секции не са предали изборни книжа

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: БТА

В три секции от 39 проверени в чужбина има разминаване между данните от протоколите и машинните разписки за гласуване, сочи контролното преброяване.

Девет секции не са предали изборни книжа.

Разминаването ЦИК е установила между протоколите с резултатите и тези от контролното броене в една от секциите в Лондон, една в Харлем и една в Чорлу (Турция).

От ЦИК решиха, че отново ще преброят разписките от тези секции, когато пристигнат физически, за да се установи къде е грешката.

МВнР е получило писмо, в което се казва, че седем секции зад граница имат проблем с доставянето на изборните книжа – четири в Австралия и три в Южноафриканската република.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Твоят глас 2021

Христо Иванов: След свикването на парламента ще водим консултации с партиите за правителство

Той излага ключовите приоритети на „Демократична България“, сред които провеждане на съдебна реформа и отстраняване на главния прокурор Иван Гешев

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

„След свикването на Народното събрание ще започнем консултации във формат парламентарни групи за установяване дали има политически сили, които са готови да работят за приоритетите ни“, написа Христо Иванов във „Фейсбук“ страницата си часове след пресконференцията на „Има такъв народ“.

„За нас е важно да отстраним политически Борисов като последно проявление на модела на корупционно завладяване на държавата. Но е важно да приложим цялостна програма за елиминиране на самите предпоставки за модела“, пише още Иванов.

Той излага ключовите приоритети на „Демократична България“, сред които провеждане на съдебна реформа и отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.

„Политическата ни философия, както и нашите ключови управленски приоритети са изложени в декларацията ни от 21 декември 2020 г. Това остава документът, който определя нашето политическо поведение“, завършва Иванов.

„Вярваме в професионалния и добре структуриран политически диалог“, казва още Иванов.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
ОТ РЕДАКТОРА: Ще върне ли Слави Борисов на бял кон?

Ако искаше прозрачност, Слави можеше да излъчва преговорите с другите партии в интернет, а не да свежда проектокабинет, сякаш е...

Затвори