Открийте ни и в

Новини

Парфюмът – от участник в духовни ритуали до съблазнител

Ароматите са най-добрата инвестиция, която може да ни прави атрактивни и желани

публикувано

на

Историята на парфюмите е стара колкото историята на човечеството. Били са използвани първо от египтяните за религиозни ритуали и церемонии – има доказателства за употребата на парфюми в Древен Египет, които датират от 3500 г. преди Христа. Думата „парфюм“ обаче произлиза от римляните. Парфюмите там са били използвани за церемониални изгаряния, или „per fumum“, което означава „чрез пушек“, така че тази латинска фраза е дала на парфюмите тяхното съвременно име.

Гърците са първите, които правят течни парфюми, но те доста са се различавали от тези, които използваме днес – състояли са се от много

 тежки масла и ароматни пудри

Освен за духовни ритуали, парфюмите са се използвали за прикриване на лоша миризма. Те също така са се използвали върху домашни любимци, както и върху предмети от бита, което бързо ги е поставило в благоприятна позиция сред кралските семейства и аристокрацията.

Ароматът им е като красива усмивка, той може да ни направи по-приветливи, атрактивни и желани. Един парфюм може да изкуши или буквално да отврати. При избора на вашия аромат обаче трябва да прецените не само мириса, а и неговата дълготрайност.

От най-голямо значение е собственият ни вкус. Никога

не избирайте парфюм по мостра

 пръсната върху памук или в капачката на парфюма, или по мостра, която известно време е оставена свободно да диша. Такава мостра не съответства на аромата на затворения парфюм.

На първо място трайността на един аромат зависи от съставките, след това от нотките и концентрацията. Най-бързо изветряват аромати с флорални, зелени, морски и цитрусови нотки. Ориенталските и дървесни нотки

са доста по-трайни

 Сезонът също е от значение – през лятото ароматите изветряват по-бързо от през зимата заради жегата и потта. Влажността обаче помага за запазване на аромата. И не на последно място – ароматите ухаят по-дълго, ако са пръскани и върху дрехите, не само върху кожата.

Ако се питате кой вид аромати издържа най-дълго, отговорът се крие в пропорцията на парфюмното масло и алкохола.

Ето няколко съвета как да запазите по-дълго аромата върху себе си:

Алкохолът в парфюма

може да изсуши косата ви

 така че не се пръскайте директно в косата. Вместо това напръскайте четката си за коса с нея и се срешете.

Влажността и по-високата температура в банята ще разрушат парфюма и ще отслабят аромата, така че го дръжте в спалнята си.

Мазната и добре хидратираната кожа задържат аромата по-дълго, така че когато мажете тялото си, не забравяйте и врата и раменете.

Влажната кожа ще задържи аромата. След баня е най-подходящото време за парфюмиране, но

не бързайте да се обличате

 Изчакайте няколко минути, докато ароматът попие в кожата, и след това се облечете.

Триенето на китките едновременно ще доведе до по-бързо изветряване на първите нотки на парфюма и той няма да издържи толкова дълго.

Парфюмите трябва да се съхраняват далеч от дневната светлина, тъй като тя разгражда маслото и съответно аромата. Затова ги дръжте на тъмно и сухо място, например и в кухнята.

Избягвайте да смесвате различни аромати – продукти за коса, кремове за тяло с наситен аромат и т.н., с парфюм или парфюмна вода.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА