Открийте ни и в

Лайфстайл

Паяжината може да подсили защитата на човешкия организъм срещу рак

За изследователите това е обещаващо откритие

публикувано

на

Сн.: Unsplash

Учени от института “Каролинска” в Швеция са разработили метод, при който чрез използването на паяжина може да се осигури повишена защита на човешките клетки срещу тумори, съобщи “Сайънс дейли”.

Изследователи от цял свят разработват лекарства срещу рак, като използват човешкия протеин p53. Той е наричан “пазител на генома”, тъй като предотвратява превръщането на клетка с увредена ДНК в ракова.

Авторите на настоящото изследване предполагат, че добавянето на протеин от паяжина към p53 – интегрален белтък, който отдавна се смята за цел при лечението на рак, може да предотврати бързото му разграждане и потенциално да увеличи способността му да убива ракови клетки.

P53 е добре проучен тумор супресорен протеин, който играе важна роля в предотвратяването на неконтролирано клетъчно делене. В известен смисъл той действа като отговорник за контрола на качеството, като се свързва с ДНК, проверява я за повреди и “решава” дали да поправи клетките или да ги унищожи.

Учени от БАН: Опасна бактерия в Черно море причинява тумори и вътрешни кръвоизливи

Ако p53 е увреден, клетките могат бързо да излязат извън контрол и да започнат да се делят с висока скорост, което води до появата на тумор. За съжаление протеин с подобна сложна функция има голяма и нестабилна структура. Учените обаче са открили как да го стабилизират с помощта на друг протеин.

“Вдъхновихме се от начина, по който природата създава стабилни протеини, и използвахме протеин от паяжината, за да стабилизираме p53. Паяжината е съставена от дълги вериги от високостабилни протеини и е един от най-здравите полимери в природата”, обясняват учените.

Изследователите са комбинирали p53 с изключително ефективен протеин от паяжина. Специалистите са установили, че този нов синтезиран протеин е по-стабилен от p53 и е може да се окаже много по-ефективен в предотвратяването на развитието на тумори.

Учени разработват иновативно лечение на мозъчни тумори с РНК

Екипът обаче не е проверил дали хибридният протеин действително има ефект върху потискането на туморите, а само дали е стабилен и биологично активен.

Понастоящем учените продължават да изследват подобрения p53, за гарантират, че не е токсичен за организма в големи количества и за да проверят доколко клетките понасят компонента от паяжината. За изследователите това е обещаващо откритие, което в бъдеще може да послужи като основа на ваксина срещу рак, базирана на мРНК.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено