Открийте ни и в

България

Пеевски наел една от най-влиятелните лобистки фирми във Вашингтон, за да му помогне с “проблеми в САЩ”

В договора е посочено, че адвокат Александър Ангелов действа от името на депутата

публикувано

на

Българският депутат Делян Пеевски е наел една от най-влиятелните лобистки компании във Вашингтон, за да му помогне с “проблеми в САЩ”. Договорът е между BGR Group и българската фирма “Авиора Консулт” на адвокат Александър Ангелов, с когото Пеевски често работи. В договорът, който е обявен пред регистъра на лобистите към Министерството на правосъдието изрично е посочено, че Ангелов действа “от името на Делян Пеевски”.

“BGR ще предостави услуги по правителствени въпроси и по връзки с обществеността и ще улесни комуникациите с подходящи официални лица и ключови фигури в САЩ, в опит да помогне на г-н Пеевски с проблеми в САЩ”, пише в договора.

Александър Ангелов го е подписал на 10 декември, а на 12 декември подпис слага и Ед Роджърс, основател на компанията. Разминаването в датите показва, че договорът е подписан дистанционно. В сряда, 16 декември, той е публично обявен, както изисква американското законодателство.

Антон Кутев: Политиците се страхуват от Пеевски заради връзките му в съдебната система

От договора не става ясно какви са тези “проблеми в САЩ”, за които Пеевски има нужда от съдействието на една от трите най-влиятелни лобистки фирми във Вашингтон.

В договора пише, че екипът, който ще помага на Пеевски, ще се ръководи от Том Лок и Джеф Бърнбаум. Първият ще отговаря за връзките с правителството, а вторият – за връзките с обществеността. Том Лок е експерт по правоохранителна и разузнавателна дейност, с контакти в Министерството на правосъдието на САЩ, част от което е Федералното бюро за разследване ФБР, с Централното разузнавателно управление (ЦРУ) и Министерството на финансите, което е отговорно за налагането на санкции на чуждестранни лица.

Наскоро обвиняемите Атанас и Пламен Бобокови наеха друга американска лобистка компания, Alexandria Group International. Тогава управляващият съдружник в лобистката фирма Маршал Харис коментира пред “Капитал”, че премиерът Бойко Борисов “заедно с Иван Гешев и Делян Пеевски формират престъпен триумвират, който контролира голяма част от българското общество”.

Бобоков: Пеевски, Гешев и Борисов управляват България

Американският специализиран сайт ForeignLobby, който следи регистрите на лобистите и техните договори, вижда връзка между това, че Пеевски точно сега наема лобистка фирма, и действията на братя Бобокови в САЩ. Изданието припомня, че Бобокови и съпругата на обвиняемия собственик на “Винпром Карнобат” Миню Стайков са наели също лобистка компания, за да информират американските законодатели за “криминалното превземане на държавата и бизнеса” в България.

Това не е първото партньорство между депутата от ДПС и BGR. През 2017 г. отново адвокатът на Пеевски наема фирмата. Това става веднага след като бившият мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев инициира процедура по т.нар. закон Магнитски и изпрати документи срещу Делян Пеевски и тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. Обвиняемият Василев тогава твърдеше, че посочените от него лица са присвоили 1.5 млрд. долара от КТБ с помощта на държавните институции.

Законът „Магнитски“, кръстен на руския адвокат Сергей Магнитски, е насочен срещу нарушители на човешки права, които може и да не са държавни служители, и срещу лица на публични длъжности, съпричастни към корупция в големи размери. Санкциите по закона „Магнитски“ се налагат с подписа на американския президент и предвиждат забрана за влизане в САЩ и блокиране на движима и недвижима собственост на територията на страната.

Според ForeignLobby, Делян Пеевски е платил на BGR малко над 900 000 долара за услугите от 2017 до 2019 г.

БСП към Гешев: Не ви ли интересува как е забогатял Пеевски

Настоящият договор е за 30 хиляди долара месечно и за срок от 6 месеца. Той предвижда също допълнително покриване на разходи като международни и вътрешни полети, настаняване, сметки от ресторанти.

Освен инициативите на Цветан Василев и Бобокови, в Съединените щати има и друг сюжет, който е свързан с Делян Пеевски. Преди 2 години срещу него беше заведен иск в Южния район на Ню Йорк по закона РИКО, който преследва случаи на рекет и корупция. Искът е подаден от три фирми по повод провалена имотна сделка.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА