Открийте ни и в

СВЯТ

Пекин затвори магистрали и детски площадки заради силно замърсяване

Китай увеличи производството на въглища заради забавени доставки

публикувано

на

Сн: Pixabay

Магистралите и училищните площадки в Пекин бяха затворени в петък поради силно замърсяване, тъй като Китай увеличава производството на въглища.

Световните лидери се събраха тази седмица в Шотландия за преговорите КОП26, които се смятат за един от последните шансове да се предотврати катастрофалното изменение на климата. Китайският президент Си Цзинпин направи писмено обръщение, вместо да присъства лично. Китай – най-големият в света производител на парникови газове, отговорни за изменението на климата, увеличи добива на въглища, след като през последните месеци веригите за доставки бяха разтърсени от енергийна криза, дължаща се на строгите цели за емисиите и рекордните цени на изкопаемото гориво.

В петък гъста мъгла от смог покри обширни територии в Северен Китай, като видимостта в някои райони е намалена до по-малко от 200 метра, съобщават от метеорологичната служба. Според властите в Пекин замърсяването се дължи на “неблагоприятните метеорологични условия и разпространението на регионалното замърсяване”, а на училищата в столицата, която ще бъде домакин на Зимните олимпийски игри през февруари, беше наредено да прекратят часовете по физическо възпитание и заниманията на открито.

Замърсяването на въздуха в Делхи достигна крайно опасните равнища

В петък бяха затворени участъци от магистрали към големи градове, включително Шанхай, Тиендзин и Харбин, поради лоша видимост. Замърсителите, засечени в петък сутринта от мониторингова станция в посолството на САЩ в Пекин, достигнаха нива, определени като “много нездравословни” за населението. Нивата на малките прахови частици (PM 2,5), които проникват дълбоко в белите дробове и причиняват респираторни заболявания, бяха около 220 – много над препоръчителната граница от 15, която СЗО препоръчва.

Според градските власти смогът вероятно ще се задържи поне до събота вечерта. Китай произвежда около 60 % от енергията си чрез изгаряне на въглища.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено