Открийте ни и в

СВЯТ

Пентагонът: Китай се готви за нанасяне на първи ядрен удар (ВИДЕО)

В момента Китай има малко над 200 ядрени бойни глави, посочва Пентагонът в доклад

публикувано

на

САЩ вярват, че Китай работи за изграждане на военен капацитет, който е в противоречие с доктрината за ненанасяне на първи ядрен удар. Това съобщи в понеделник на брифинг в Пентагона ръководителят на Стратегическото командване (STRATCOM) на въоръжените сили на САЩ адмирал Чарлз Ричард.

„По-специално Китай разработва набор от инструменти, които според мен са все по-несъвместими с декларираната от тях политика да не насят първи ядрен удар“, обяснява той.

„Изпитвам опасение, че не сме напълно наясно като нация за заплахите, пред които сме изправени, нали?“ – каза Ричард.

„Китай вече има способността и ние можем да вникнем в спецификата, за да заплашва директно нашата родина от подводница с балистични ракети“.

Според последния доклад на Министерството на отбраната на САЩ за военната мощ на Китай, публикуван на 1 септември, размерът на арсенала от ядрени бойни глави в Пекин ще се удвои поне през следващото десетилетие.

В момента Китай има малко над 200 ядрени бойни глави, посочва Пентагонът в доклад. Те прогнозират, че броят на бойните глави на наземните междуконтинентални балистични ракети на Китай, способни да застрашат САЩ, се очаква да нарасне до около 200 през следващите пет години.

Пекин многократно декларира, че „не участва в ядрената надпревара, не предоставя на нито една държава ядрен чадър, а също така не разполага с ядрено оръжие в други държави“ и „остава ангажиран с принципа за неизползването на ядрено оръжие първи и неизползване на ядрено оръжие срещу държави, които не притежават ядрено оръжие“.

„Това е доста преломен момент“, коментира адмиралът.

По-късно Ричард поясни, че говори за „американския народ“, който не е напълно наясно със заплахите, пред които сме изправени, а не за настоящата администрация.

Той посочи „ученията залегни и се прикрий“, познати на американските ученици през 60-те години на миналия век, когато ядрената война беше на първо място в списъка на проблемите.

„Знаехме, че има заплаха за нас, която може да наложи да реагираме стратегически. Но вече дори не мислим за това“.

„В много случаи приемаме стратегическото възпиране за даденост, като не признаваме факта, че никога не сме имали ядрена атака срещу нацията и не сме имали световна война за власт от 70 години, това не е просто някакво случайно … събитие в историята .

„Беше много упорита работа на много хора за поддържане на готови системи, така че да възпираме това да не се случи. За това говоря.“

„Готови сме“, добави Ричард, посочвайки мисиите на американската оперативна група за бомбардировачи, които действат по целия свят, за да демонстрират сила и подкрепа на американските съюзници.

Ричард също така отбеляза „впечатляващата“ способност на Китай да постигне това, което са решили. Той даде пример с бреговата охрана на Китай, която е създадена през 2013 г. само преди седем години и сега има 255 кораба.

„Просто мисля, че техните стратегически сили (ядрени оръжия и системи) са следващите в списъка им със задачи, нали? И се опитвам да ни подготвя за заплахата, пред която ще се изправим, а не тази, пред която сме днес“, коментира адмирал Ричард.

 

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

СВЯТ

Гръцката полиция разследва мистериозно самоубийство на българка

Жената оставя след себе си 4 деца сирачета – на 11, 8, 7 години и 6-месечно бебе.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Труд

Шокиращо самоубийство на българка, майка на 4-ри деца разтърси Гърция. 30-годишната Миглена Стоянова-Мусхонас, родом от град Варна, е сложила край на живота си като се е хвърлила с автомобил в 70-метрово дере на провинциалния път между Каланос-Комбигади на община Еримантос, Патра, съобщава „Труд“. Миглена оставя след себе си 4 деца сирачета – на 11, 8, 7 години и 6-месечно бебе.

30-годишната майка е починала от сериозни наранявания на гърдите и корема.

Причините довели я до това крайно решение са обвити в мистерия, според майка й Кремена Петрова, която също от 12 години живее в Гърция.

„Пристигнах през януари 2008 година в Гърция, а през май пристигна и дъщеря ми, която се установи при мен. По-късно се запозна със съпруга си. През 7-годишния си брак до момента отглеждат 4 деца. Едната дъщеря на Миглена и три от брака им”, разказва пред в. „Труд” опечалената майка.

Свидетел твърди, че е видял жената да плаче малко преди да се хвърли в дерето. Показанията му, разпространени в интернет, по-късно са „изтеглени“, оставяйки съмнения за ролята на съпруга й в инцидента.

Според майката Кремена Петрова показанията около смъртта на дъщеря й са изключително противоречиви. Съпругът на починалата българка в предавания по гръцки телевизии изнася противоречиви факти около настъпилата смърт.

Според думите му, Миглена и той са били щастливо семейство, докато според майка й през 2019 година Миглена е напуснала мъжа си и отишла нея, като искала да се разведе. Причината да се върне обратно е, че научава за последната си бременност.

„Аз не поддържах близки отношения с тях, защото от самото начало бях срещу този брак. Показанията на зет ми се разминават. Аз искам да разбера каква е причината за това крайно решение на дъщеря ми. След като са били щастливи, както твърди той, защо тя е посегнала на живота си. И къде е съобщението което тя му е изпратила преди да се самоубие? Защо твърдят, че няма такова, а на мен от полицията ми казаха, че има и са изтеглени всички нейни съобщения”, продължава да се пита майката.

Според нея, съобщението е изпратено в 18.00 ч. към зет й, който го е отворил в 18.45 ч. „Аз приключих, не издържам повече, да се грижиш за децата”, са последните думи на Миглена според майка й, както и според гръцки печатни медии, които са публикували текста на смс-а, който в последствие мистериозно изчезва.

„Те имат кафе. Там са се скарали. Дъщеря ми взима колата и тръгва към дома им. От там целува голямата си дъщеря и тръгва с колата в нервна криза. Спира на едно място, пише смс, започва да блъска колата и да плаче, по думи на свидетел, след което той я вижда как се хвърля от скалата в пропастта. Свидетелят обаче сменя показанията си в полицията”, твърди майката.

Съпругът на загиналата българка отрича да му е изпратено съобщение по мобилния телефон, в което жена му да го информира, че ще сложи край на живота й.

„Не знам какво се случи. Имам много въпроси. Деляха ни три минути разстояние. Последвах я с кола. В тези минути ли е решила да сложи край на живота си? Бяхме влюбени и щастливи. Дори един ден преди инцидента правихме планове“, твърди той.

Майката Кремена Петрова е поискала да бъде разпитана от полицията, поискала е думата по гръцки медии, където излиза и говори зет й, но до момента среща само отказ.

Българското посолство в Атина не е уведомено официално към момента за настъпилото събитие и обстоятелства около него. Българският консул е предприел действия за установяване на контакт с гръцките власти, както и след сигнала на в. „Труд“ се е свързал с майката на починалата.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Заради пандемията: Индия, Великобритания и Китай с най-голям спад в икономиката

Очакванията за възстановяване на Китай от кризата, предизвикана от пандемията от коронавируса, не се сбъдват

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Очакванията за възстановяване на Китай от кризата, предизвикана от пандемията от коронавируса, не се сбъдват. Икономиката тръгна назад, пише Bloomberg.

Пада деловата активност, намаляват продажбите на имоти, а финансовите пазари отслабват. Обемите на производството растат, но развитието на малките и среден бизнес се забавя.

В срадата на лятото Китай обяви, че е първата икономиката в света, която се оттласква от коронакризата след като БВП се увеличи с 3,2 процента второто тримесечие спрямо първото. Така за периода април- юни Китай се оказа единствената страна от G20 с икономика във възходящ тренд.

Общо намаляването на БВП в 20-те най-развити икономики за второто тримесечие е 6,9 процента. Най-пострадала е икономиката на Индия — с 25,2 процента, следва Великобритания – с 20,4 процента.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Кърменето е безопасно за бебето при COVID-19

Новият коронавирус не се предава с кърмата на бебето, когато майката е носител, установиха италиански учени

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Новият коронавирус не се предава с кърмата на бебето, когато майката е носител, съобщи АНСА, цитирайки италиански учени.

Изследването, координирано от торинския университетски комплекс Чита дела Салуте, е обхванало много случаи в Европа. Резултатите от него показват, че заразените с новия коронавирус майки не излагат бебетата на допълнителен риск, когато ги кърмят, ако спазват санитарните препоръки – да носят маска, да мият ръцете си и да дезинфекцират използваните предмети и повърхности.

„Тези резултати са успокояващи за майките и работещите в сферата на майчиното и детското здраве – каза проф. Енрико Бертино от болница „Санта Ана“ в Чита дела Салуте.

„Изследването подкрепя и неотдавнашните препоръки на Световната здравна организация, направени въпреки ограничената налична информация. Те са майките да продължат да кърмят, дори и да са заразени с новия коронавирус, защото млякото им има и имунологични предимства“ – допълни той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Повече в Китай, Пентагонът, САЩ
Сали стана ураган и се насочи към Луизиана

Ветровете на стихията са със скорост 150 километра в час и тя би могла да връхлети сушата още утре

Затвори