Открийте ни и в

Любопитно

Перлите: символ на стил и изящество

Според много вярвания перлите подсилват искреността, лоялността и допринасят за това човекът, който ги притежава, да е по-чист проводник на мъдростта

публикувано

на

Сн.: Pixabay

Всяка дама поне веднъж в живота си е мечтала да притежава нежно перлено бижу, а дамите, които вече притежават такова, могат да потвърдят, че перлите определено биха могли да повдигнат самочувствието.

Истинските перли се образуват в сърцевината на мидите по естествен начин от натрупването на някои мекотели. Ценната и красива перла се образува, след като песъчинка случайно попадне в сърцевината на мидата. Ако тя не успее да изхвърли чуждото тяло, започва да отделя седеф, с който по-късно го обвива. Така с течение на времето се получават малките полускъпоценни камъни. Перлите са наричани още бисери или с гръцката дума „маргарити“. Перлите са известни повече от 6000 години и са се добивали предимно в Индия, Шри Ланка и Червено море.

Култивираните перли са продукт на естествената реакция на мидата. Поради изключителната рядкост и висока цена на естествените перли, култивираните перли са най-често предлаганите на пазара.

Какво е определящо за цената на перлите

Един от най-важните фактори за определяне цената на перлите е техният блясък. Той представлява силата и интензитета на светлината, която се отразява от повърхността на перлата.

Друг много важен фактор е седефът. Той е определящ основно за соленоводните перли. Тъй като сладководните перли са изградени изцяло от седеф и не съдържат ядро, при тях не стои проблемът с тънък или недостатъчно плътен седеф. Качеството на седефа се определя от това колко плътни и равномерни са слоевете му по повърхността на перлата. Стойността му се основава на три вида качество – приемливо, с видимо ядро и с блед, тебеширен външен вид.

Как да различим истинските от изкуствените перли

Най-често истинските перли се познават по това, че нямат перфектната форма, която имат изкуствените перли. Освен формата, цената също е нещо, което веднага ще ви подскаже за това дали перлите са истински. Ако са, то те ще струват много повече. Интересен факт е, че изкуствените перли могат да се познаят по температурата. Те винаги я сменят в зависимост от топлината навън или при допир с човешкото тяло, докато истинските перли са винаги студени.

Лечебни качества на перлите

Известно е, че перлите помагат при заболявания на бъбреците, черния дроб и храносмилателната система. Още от дълбока древност за тях се твърди, че лекуват инфекции и нормализират женската хормонална система. Според китайски лечители в състава на перлата влизат земя, въздух и вода, което е и причината тя да има благоприятно действие върху човешкия организъм.

Мистични свойства на перлите

Според много вярвания перлите подсилват искреността, лоялността и допринасят за това човекът, който ги притежава, да е по-чист проводник на мъдростта. Те, както много други камъни, се използват за магии и са продукт на същества, които са били живи. Има вярвания, че това, че мидата трябва да умре, за да се вземе перлата от нея, е бреме, което после се пренася върху този, който я носи и използва.

Как да изберем бижута с перли

Перлите са модна тенденция, която съществува от много години. Когато стане въпрос за перли, повечето хора си представят класическата бяла перлена огърлица, като това е и причина някои хора все още да ги смятат за прекалено официални. Тяхната универсалност ги прави популярни сред жените на всякакви възрасти и независимо дали търсите перлено бижу за ежедневно носене или пък за наближаващ специален повод.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА