Открийте ни и в

Войната в Украйна

Песков: Доставката на “Леопард 2” за Украйна ще остави “незаличима следа” в руско-германските отношения

Танковете Леопард 2 са произведени в Германия, поради което прехвърлянето им на трети страни трябва да бъде одобрено от Берлин

публикувано

на

Песков: Доставката на "Леопард 2" за Украйна ще остави "незаличима следа" в руско-германските отношения

Доставките на танкове “Леопард 2” за Украйна ще оставят “незаличима следа” в руско-германските отношения, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на фона на съобщенията, че Берлин ще разреши тези доставки.

Запитан как ще се променят отношенията между Русия и Германия, ако Берлин одобри снабдяването с танкове “Леопард” на Киев, Песков отговори на брифинг в Москва:

“Подобни доставки не вещаят нищо добро за бъдещето на отношенията. Те със сигурност ще оставят незаличима следа върху бъдещето на тези отношения”.

Швеция желае да възобнови диалога с Турция за НАТО

Той допълни, че връзките с Германия вече са “в най-ниска точка”, а също така няма “диалог по същество” с други страни от ЕС и НАТО.

Берлин е подложен на натиск да достави произведените в Германия танкове “Леопард” на Украйна, но досега се е въздържаше от поемане на какъвто и да е ангажимент. Танковете “Леопард 2” са произведени в Германия, поради което прехвърлянето им на трети страни трябва да бъде одобрено от Берлин.

Часовникът на Страшния съд: 10 секунди по-близо до самоунищожение на планетата заради Русия

Коментирайки плановете на Естония да въведе “прилежаща зона” на разстояние повече от 40 км от териториалните си води, което може да доведе до затруднения при преминаването на руски кораби във Финския залив, Песков каза:

“Има международно морско право, трябва да изхождаме от него. Свободата на корабоплаването е гарантирана от този закон.”

Той заяви, че не разполага с информация за предполагаемото предложение на Украйна към Беларус за подписване на “пакт за ненападение” и поради това не може да коментира въпроса.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено