Открийте ни и в

Новини

Петима градски съветници от Чикаго отказаха увеличението на заплатите си

Градските съветници получават автоматични увеличения на заплатите, или пък намаления, ако Индексът на потребителските цени спадне.

публикувано

на

Четиридесет и пет от петдесетте членове на Градския съвет на Чикаго са избрали да приемат увеличението на заплатите си с 5,5% за 2022 г. Това ще доведе най-високоплатените сред тях до заплащане от близо 130 000 долара годишно. Един член на съвета, за когото първо бе съобщено, че ще се откаже от повишението, сега казва, че ще го вземе. Само петима съветници предприеха необходимите стъпки да отхвърлят увеличението на заплатите си, което иначе става автоматично.

Петимата градски съветници, които остават на старата заплата, са Реймънд Лопес (15 -и район), и Силвана Табарес (23-ти), от Саутуест Сайд; Феликс Кардона (31ви) и Гилбърт Вилегас (36-и), от Нортуест Сайд; Мат Мартин (47 ) от Норд Сайд.

Първоначално градът съобщи в сряда, че съветникът от Саутуест Сайд Джордж Карденас (12 -и район) е бил сред тези, които подадоха документи за отказ от увеличението на заплатите, но той заяви в четвъртък, че никога не е имал намерение да отхвърли повишението и че е имало „някаква бъркотия“, в която вероятно  някой от неговите служители погрешно е подал формуляра.

Градският съвет на Чикаго парира опит за промяна в глобите от камерите за превишена скорост

Това е обвързано с (Индекс на потребителските цени), той се покачва и намалява“, каза Карденас относно градската наредба, която отразява годишните промени в заплатите на съветниците в съответствие с инфлацията.

Градските съветници получават автоматични увеличения на заплатите, или пък намаления, ако Индексът на потребителските цени спадне. Така се избягва необходимостта периодически да провеждат много непопулярните гласувания за вдигане на заплатите си.

Съветник Лопес обаче заяви, че е „морално и политически нередно“ да се приема това повишение, когато жителите на избирателния му район са в тежко затруднение. Неговата заплата е 122 304 долара. Откакто е избран през 2015, през годините е приемал увеличенията и намаленията, но за 2021, заради настъплението на пандемията от коронавирус, той отказа повишение.

Заради убийство в Чикаго: Камери ще разчитат регистрационните номера по магистралите

През годините много съветници са приемали всички увеличения, което докара сегашната най-висока заплата в съвета до 123 504 долара, докато през 2006 година тя е била 98 125 долара.

Други са отклонявали някои или всички увеличения, което е довело до голяма разлика в заплащането на съветниците. Най-малко взема Мартин Куин от 13-ти район на Саутуест сайд – 109 812 долара според градските регистри. Той е приел увеличението.

31 съветници получават най-високата заплата от 123 504 долара, а останалите 18 вземат пари, вариращи между двете крайности.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Любопитно

Белоградчишките скали: Камък, който говори за любов

Ето легендата за послушницата Валентина, изгонена от метоха с дете на ръце

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн. Wikipedia

„Пред фантастичните видения на Белоградчишките скали човешката фантазия е ограбена, абсолютно ограбена с всички свои капризи.“ Антон Страшимиров 

Белоградчик е възникнал с построяването на крепостта и съдбата му винаги е била свързана с нея. Древната твърдина е била изградена в непристъпните скали още когато българската държава не е съществувала, а целият Балкански полуостров е бил в пределите на Римската империя. Римляните са използвали при строежа й естествената непристъпност на скалите, като издигнали само две стени от северозапад и югоизток. От другите две страни за преграда и днес служат два огромни скални масива, високи по около 100 м.

Предназначението на този римски кастел е било да служи като наблюдателница. Недалеч са открити останки на аквадукт.Едва ли ще видите по-чист град в България от Белоградчик В самия център може да се посети интересен архитектурен паметник – старинната къща на семейство Панови. В нея днес се помещава историческият музей. Астрономическата обсерватория и природонаучният музей също гостоприемно са отворили вратите си за посетители. Наблизо е и черквата „Св. Георги Победоносец“, изградена през 1868 г. Най-старата и единствена оцеляла сграда от времето на старото селище е джамията, строена през 1751 г.

Градът е магическото място 

където са си дали среща Западният Предбалкан със западния дял на Стара планина и най-южната част на Западната Дунавска равнина с двата планински масива Венеца и Ведерник, заобиколени от фантастичния свят на Белоградчишките скали, чиято обща площ е около 90 кв. км. Тези скали са едно от най-големите чудеса на пребогатата с природни забележителности България. Те ти вземат дъха със своите красиви форми и невероятно запазената чиста и красива природа.Белоградчишките скали, тази скална приказка, са уникални образувания.

Внушителни конгломерати, пясъчници и варовикови натрупвания с червеникави, сиви и жълти оттенъци изграждат скалите, а вследствие действието на естествените природни сили – дъжд, вятър и слънце – в продължение на 200 млн. г. са се образували причудливите скални форми. Природата е изваяла от безформения камък скулптури на митични същества и хора, животни и птици, с които са свързани много легенди.Уникалните каменни фигури са гордостта на Белоградчик.

Особено приятно е посещението на Белоградчик през пролетта, когато цъфти люлякът и времето е още прохладно. През есента пък, когато листата на дърветата пожълтеят, природата добива друга прелест. Ако ви е останал един свободен ден, посетете прочутата със своите древни рисунки пещера Магурата.Този град е едно пробуждане. Едно видение, изтръгнато от съня ни, преминало в действителността… Тук душата си почива, прави своята равносметка, неподвластна на времето. Скалните извисения рисуват

нескончаема философска притча

Навлизайки в причудливите форми на Белоградчишкия скален венец, ние се учим да откриваме красотата, скрита във всеки от нас. Белоградчик – град, в който очите поставят на изпитание нашето духовно зрение. В него се оглежда и устременото съвремие, и мъдрото поучение на древността.Легендата за послушницата Валентина се предава от уста на уста. Преди векове между Белоградчишките скали се издигали девически и мъжки манастир. Рано всяка сутрин манастирските камбани приканвали за молитва обречените на Бога монахини. Най-младата сред тях, послушницата Валентина, не могла да скрие под расото своята красота. Само веднъж в годината, на Петровден, народът имал право да посещава манастира. В такъв празничен ден съдбата срещнала младата монахиня с гордия римски патриций Антонио. Заредили се дни на щастлива мечтателност. Докато една нощ… Антонио се изкачил по спуснато въже и прекрачил прага на нейната килия. Грехът бил извършен…Заредили се тихи и спокойни нощи на любовни слова и сластни прегръдки. Любовта е чудна магия. Тя има свои закони и разумът, колкото и да е силен, отстъпва. Но скоро тяхната непозволена любов била разкрита. Зад дебелите манастирски стени можело всичко да се укрие, но не и дeтски плач. Валентина била разобличена и изправена пред съвета на монасите и монахините.

Дълго обмисляли каква тежка присъда да й наложат. Валентина слушала примирeна, прикътала в топлата си прегръдка детето. Накрая решили да я анатемосат и изгонят от манастира. Да се скита навред, унизена и прокълната, като символ на измяната и отречената чeст и добродетел у жената.Монасите закретали обратно към своя манастир. Валентина, изгонена и прокълната, стояла пред вратите с детето на ръцеВ това време по пътя на хълма се задал Антонио, възседнал белия си кон, неподозиращ за направените разкрития и за жестоката присъда. И станало чудо. Господ – свидетелят на чистата любов,

изпратил буря, гръм и земетръс

манастирът се сринал. Всичко наоколо се вкаменило. Валентина се превърнала в каменна Мадона с дете на ръце…Всички те съществуват и до днес – Мадоната с детето, Конникът и Монасите, кретащи към своя манастир. От жеста и позата се излъчват чувства, вълнуващи всяка майка. Вдясно се вижда Конникът, който всеки момент ще се откъсне от земята и ще полети. Отзад, горе на скалата, стои гордо изправена Ученичката. Зад нея дебне Мечката…

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Новини

Байдън призна: Няма да се разберем за пакет от $3,5 трилиона. Ще е за по-малко

Байдън настоя в изложението си, че САЩ не могат да останат конкурентни в 21 век, ако не инвестират.

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Президентът Байдън призна, че няма да може да се пребори за пълния размер на амбициозния си пакет от социални инвестиции за 3,5 трилиона долара. В реч в център за детски грижи в в Хартфорт, Кънектикът, той очерта и някои полета за възможен компромис по отношение на мащабния план, чието финансиране трябва да бъда разпределено в 10 години.

„Убеден съм, че ще свършим това. Няма да получим 3,5 трилиона. Ще получим по-малко. Но ще го вземем. И ще се върнем за останалото“ – каза президентът на САЩ при първата си спирка от визитата, имайки предвид вървящите преговори за пакета.

Байдън ще се срещне с папата и ще настоява за глобален минимален данък на срещата на Г-20 в Рим

Байдън настоя в изложението си, че САЩ не могат да останат конкурентни в 21 век, ако не инвестират.

„Твърде много народ във Вашингтон не осъзнава, че не е достатъчно да инвестираме във физическата си инфраструктура. Трябва да инвестираме и в хората“ – каза той.

Президентът присъства на специална церемония в Dodd Center for Human Rights към Университета на Кънектикът.

Преди потеглянето се на визитата в този щат Байдън се въздържа да говори пред журналисти, както започна да постъпва напоследък. Висш служител от администрацията обясни мълчанието му с нежелание да каже нещо, което да постави в опасност преговорите с Конгреса за законодателните му планове.

При напускането на Кънектикът в петък вечер обаче президентът говори пред журналисти и потвърди, че е наясно, че не е вероятно Конгресът да одобри пълния размер на предложения от неговата администрация инвестиционен план за 3,5 трилиона долара.

„Вижте, ясно е, че няма да са 3,5 трилиона. Въпросът е колко от важните неща ще влязат в законопроекта“ – каза Байдън.

Той обаче отказа да съобщи с кои законодатели е говорил до тази седмица, като се аргументира, че „това няма да е правилно“, тъй като „преговорите още вървят“. Байдън обаче уточни, че „има прогред и ще продължим да говорим с още хора днес, утре и в понеделник“.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Новини

Парите от българските емигранти почти секнаха

До юли получените в Родината средства са с $230 млн. по-малко в сравнение с 2020 г.

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Парите, които българските емигранти изпращат на свои близки в Родината, стават все по-малко. Миналата година бе регистриран рекорден спад от над 7 пъти, когато през март коронакризата удари неочаквано бизнесите по целия свят. Сега ситуацията изглежда още по-мрачна. Средствата, които сънародниците ни зад граница са изпратили в България през първите шест месеца на годината, са едва 98,7 млн. евро или 114.9 млн. долара.

Данните показват, че това е сума, която е пристигала в България от емигрантите само в рамките на един месец преди пандемията. Получените от януари до юли 2021 г. средства са с близо 200 млн. евро (230 млн. долара) по-малко спрямо същия период на миналата година и с 646 млн. евро (-87%) по-малко спрямо 2019 г.

Спадът идва на фона на рекордния ръст на емигрантските пари, който бе регистриран в България през 2019 г. Тогава българите зад граница бяха посочени като инвеститор номер 1 в доклад на Световната банка. През 2019 г. работещите в чужбина сънародници изпратиха в страната си рекордните 4 милиарда лева.

Сред причините потокът от емигрантски пари към България през последните месеци да пресъхне е това, че много от сънародниците ни

се завърнаха в Родината

а ннякои от тях загубиха работата си. Други продължават да се трудят от разстояние и така работят за задгранични компании, но от България.

Онези, които загубиха работата си, бяха в голямата си част служители в ресторанти и хотели – бранш, който беше най-силно засегнат от кризата. Дори и да са останали на работа в чужбина, много българи регистрираха спад на доходите си и затова изпращат по-малки суми на близките си.

Българите, които получават средства от свои близки емигранти, най-често използват парите за плащане на сметки, за дрехи, храна и ремонти у дома. Липсата на тези средства се усеща от хиляди домакинства. Това води до свиване на потреблението и ограничава ръста на икономиката. Най-много средства изпращат българите в Германия, САЩ, Испания и Великобритания. Парите идват от същите места както преди пандемията, но са в пъти по-малко.

До юли месец тази година българите в Германия са изпратили 17.4 млн. евро или около 20 млн. долара в Родината. През миналата година за този период сумата е била малко над 58 млн. евро. Сънародниците ни в Испания са пратили 8.6 млн. евро (почти 10 млн. долара) за първите шест месеца на тази година, а българите във Великобритания – 8.1 млн. евро.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА