Открийте ни и в

BG Училища САЩ

Пети изпит за печата за двуезичност в Чикаго

Ясен Дараков

публикувано

на

Петата сесия на изпита по български език в рамките на програмата „Печат за двуезичност“ за българските неделни училища от Чикаго и Детройт ще се проведе на 11 май 2019 г. (събота). “Изпитът по български език, който тръгна именно от нас в Чикаго, се радва на все по-голяма популярност сред нашата общност в САЩ”, казва генералният консул в Чикаго  Иван Анчев.

Изпитващи отново ще бъдат от Департамента по езиково обучение (бившето ИЧС) при СУ „Св. Кл. Охридски“.

“Вече говорим с директорите кога да бъде шестата сесия. Вече има и сесия, която се провежда в Детройт, Мичигън”, обяви още генералният консул.

“Само ние имаме 30 ученици за изпита за печата за двуезичност”, казва директорът на “Малко Българско Училище” Живка Петрова.

Програмата “Печат за двуезичност” (Seal of biliteracy) дава предимство на успешно положилите изпит, когато кандидатстват в университет или за работа в САЩ.

Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Leave a Reply

BG деца в САЩ

Българите в Долината отпразнуваха 3 март с вицепрезидента Йотова

bgvoice

публикувано

на

от

За 8-ма поредна година българите в Долината отбелязоха 3-ти март в БУ ,,Св. св. Кирил и Методий‘‘. Тази година специални гости
бяха официална делегация начело с Вицепрезидента на Р България Илияна Йотова, Посланик Тихомир Стойчев, Генералният консул Веселин Вълчев, трикратната световна шампионка по бокс Дейзи Ланг (Деси Кирова) и трикратният световен шампион по таекуондо Антон Касабов. Актьорът Димитър Маринов и боксьорът Кубрат Пулев също бяха на празника

В словото си Илияна Йотова каза че, „Силният български дух властва днес в тази зала – от най-малките до най-големите в българската общност“, заяви вицепрезидентът. Илияна Йотова определи училище „Св. св. Кирил и Методий“ като мощен духовен център, който не само съхранява българския дух, но и го развива.

Тържествената церемония започна с химните на България и САЩ в изпълнение на оперната прима Мариана Попзлатева. Най-големите сладури в училище посрещнаха с песни и стихчета Баба Марта, дошла да закичи мартеници и тази година на всички присъстващи, а после зарадваха мама с цвете по случай предстоящия празник 8-ми март.

На празника участие взеха възпитаници на „Св. св. Кирил и Методий“, които изнесоха рецитал, а след това и показаха завидни умения по народни танци. Българите в Ел Ей видяха танцьори от танцови групи ,,Хоротропци‘‘ и ,,Лудоноги‘‘ с ръководител Веси Василева.

А накарая изпълнението на славея от Тракия Цветанка Варимезова и гайдаря Иван Варимезов вдигна всички на хоро.

Продължете по-нататък

BG Училища САЩ

Вдигнахме българското знаме при рекорден студ в Чикаго (ВИДЕО+СНИМКИ)

Галина Петрова

публикувано

на

При рекордни за месец март минусови температури българите във Ветровития град преодоляха студа и отново се събраха на 3 март, за да отблежат 141-вата годишнина от Освобождението на България.
Рекордно ниските за месец март температури и пронизващият вятър в неделя не успяха да сломят духа на българите в Чикаго, които по традиция издигнаха родния трибагреник на Дейли Плаза. Тази година датата, на която вдигнахме флага съвпадна с истинския ни национален празник 3 март, което допринесе за празничното настроение.
Под звуците на българския химн, трикольорът се изправи гордо редом до американския флаг, за да напомни на всички преминаващи, че това е града с най-голямата българска общност в Америка.

Минувачите се загледаха и по кукерите, които озвучиха Дейли Плаза с чановете си, закачени за колани и вратове. За първа година на празненството по отбелязване на националния ни празник в Чикаго група мъже се облякоха с автентични кукерски костюми, донесени от България. „Събрахме се хора, които искаме да поддържаме българските традиции”, казва един от кукерите Емил, който носи и най-тежката маска, направено от дърво. Идеята да се донесат кукерски костюми идва след побратимяването на Елк Гроув Вилидж в Илинойс с град Перник в България. „Тази година си бях в България за фестивала в Перник и имаше 450 групи и това, което е уникалното там е, че на всяка група маските са различни”, казва Емил, който е пренесъл маските тук от Родината. „Ние се гордеем с фестивала в Перник, който е много голям”, казва Емил „Пернишки майстори са ги изработили”. Всичките 10 костюма са дарение за българите в Чикаго, а сред тях има и костюм от Ямбол. Другият месец е планирана и изложба на кукерски маски в Елк Гроув Вилидж.

А около кукерите в неделя по традиция се завихри дълго българско право хоро. „Това е всеобщо българско хоро. Няма българин, който да не знае как се танцува и то носи много радост, носи нещо ново със звученето си”, казва Ирина Гочева от Ансамбъл „Хоро” в Чикаго. Нейните възпитаници танцуваха близо половин час на сцената, с усмивки на лицата въпреки силния, студен вятър.
Преди момичетата от танцов ансамбъл „Хоро” да излязат на сцената, малкият Майки изрицитира „Аз съм българче” и накара българите да се усмихнат и в минусовите температури.

„Минус 15 градуса е и въпреки това има стотици българи тук с нас”, каза Ген. Консул на Р България в Чикаго Иван Анчев пред BG VOICE. Той добави и че независимо от студа да бъдеш на площада в такъв ден не се усеща като негово задължение като дипломат , а като удоволствие да е сред сънародниците си в този празничен ден.

Продължете по-нататък

BG Училища САЩ

Българчетата в Нейпървил украсиха традиционни стомни

bgvoice

публикувано

на

от

Всяко занятие при преподавателката Поли Тодорова в Ново българско училище в Нейпървил свързва децата с българската традиция и провокира тяхната фантазия. Последната събота учениците от класа по изобразително изкуство оцветяваха и изучаваха стомна, характерна за бита на българите през миналия век. Изработвана от глина, някога тя се е използвала за пренасяне и съхранение на вода. Стомните са били част от традиционната покъщнина. Хората, които ги изработват, са били почитани грънчари. Днес стомната е по-скоро красив спомен от миналото, който се продава като сувенир.

Поли Тодорова показа на своите ученици разнообразни по форма и шарки стомни. Днес в България най-разпространена е глазираната стомна с троянска шарка. Талантливата учителката разказа как е изляла в изработен от нея специален калъп гипсова смес и старателно е оформила изящните малки стомнички, които децата после украсяваха по свой собствен избор. Готовите стомнички могат да бъдат закачени на подходящо избрано от децата място с помощта на магнит. В Ново българско училище в Нейпървил обещават всяка събота да представят част от българските традиции. Уроците са отворени не само за обучаващите се деца, но и за всички любопитни българи, а и не само, на адрес 1140 Raymond Dr, Naperville, IL 60563.

Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada