Открийте ни и в

България

Петков: Газопроводът Гърция-България е готов на 99%

Интерконектора Гърция-България е предназначен да транспортира азербайджански газ до България.

публикувано

на

Кирил Петков: Проблемът с цените на газа е опорка на ГЕРБ

Министър-председателят каза, че газопроводът Гърция-България (IGB) е изпълнен на 99%. 

"Булгаргаз": Ще купуваме газ от трима доставчици на "най-ниска цена"

Интерконектора Гърция-България е предназначен да транспортира азербайджански газ до България.

За 12 години при предишното правителство проектът IGB не беше завършен, имаше забавяне в изпълнението му. Много съм горд да ръководя правителство, което успя да завърши този проект за шест месеца. През следващите седмици IGB ще работи на пълен капацитет. Проектът е завършен на 99% и IGB ще заработи напълно през следващата половин година. Има редица действия, които трябва да бъдат изпълнени преди пускането в търговската мрежа, за да сме сигурни, че всичко работи безопасно и правилно и че отговаряме на най-високите индустриални стандарти, обясни Петков.

България води разговори с Азербайджан, Сърбия, Гърция и Турция за доставка на газ

Петков допълни, че България вече е създала работна група с представители на всички заинтересовани институции, която работи за оптимизиране на процедурните срокове.

Проектът IGB е от голямо национално и регионално значение. Обаждах се на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис всяка седмица, за да обсъдим напредъка по IGB. Това показва степента на ангажираност на двете правителства да подкрепят усилията и мерките за привеждане на IGB в оперативна готовност, заяви Петков.

НАТО мисли за изграждане на собствен газопровод в Европа

В един все по-взаимосвързан свят въпросите за енергийната сигурност са сложни и често изискват координиран регионален подход. България работи активно за увеличаване на потенциала за регионално сътрудничество, като допринася за създаването на липсващата енергийна инфраструктура и гарантира сигурността на енергийните доставки в Югоизточна Европа. Това е пътят към енергийната независимост на България, Южна и Югоизточна Европа, той коренно ще промени степента на зависимост на страната ни, каза още той.

България премина от 95% зависимост към нулева зависимост и ние бързо преминахме към осигуряване на газови доставки за българските граждани и бизнеса. За да намалим енергийната си зависимост, посетих Баку и е много ценна срещата ми с президента Илхам Алиев, който изрази готовност да ни помогне да получим допълнителни количества газ през Турция. По време на посещението ми с президента Илхам Алиев обсъдихме възможността за допълнителни доставки на азербайджански газ за България и политическата готовност на Азербайджан да подкрепи България, припомни Кирил Петков.

Кирил Петков: Възможни са доставки на газ от Азербайджан

По-нататъшното развитие на газовата инфраструктура и укрепването на сътрудничеството между страните от региона е важно за гарантиране на сигурността на доставките и диверсификацията в бъдеще, каза министър-председателят.

Петков отбеляза, че има взаимно желание за разширяване на двустранното икономическо сътрудничество.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено