Открийте ни и в

България

Петков за газа в рубли: Русия не може да си позволи да загуби целия ЕС

Изявлението му идва в момент, в който руският енергиен министър Александър Новак каза, че “половината от европейските клиенти” на Русия имат сметки в рубли 

публикувано

на

“Това, че България направи твърда първа крачка, помогна на целия Европейски съюз да заеме твърда позиция“ – по този начин премиерът Кирил Петков коментира противопоставянето на Русия за плащане на газа в рубли, както от Кремъл настояват.

„Газпром“ спря доставките за страната ни в края на април, след като правителството обяви, че няма да наруши договора, плащайки в руската валута. Попитан дали има опасения, че и други членки на блока ще останат без газ – например Гърция, ако откажат да плащат в рубли, Петков заяви: „Не мисля, че Русия може да си позволи да загуби целия ЕС“.

Изявлението му идва в момент, в който руският енергиен министър Александър Новак каза, че “половината от европейските клиенти” на Русия имат сметки в рубли и плащат за доставка на газа по схемата, която иска Владимир Путин. Словакия вече е направила покупка в руска валута.

„Нямаме такъв проблем с нашите договори. Бях уверен от ЕК и от Германия – те са на позиция, че плащанията (б.а. – към Русия) ще бъдат в нормалната валута плюс декларация, че това плащане ще е извършено. Не мисля, че Русия може да си позволи да загуби целия ЕС. Това, че България направи тази твърда първа крачка, помогна на целия съюз да заеме същата твърда позиция. От самото начало още получих поздравления за тази позиция от европейските лидери“, каза премиерът.

Той заяви, че ако България беше приела условията на Владимир Путин, това щеше да покаже, че „първата страна членка от ЕС се е поддала на извиването на ръце“. Можело е и правителството да падне при качване на цените на газа, което „също щеше да даде лош сигнал към европейските страни“.

„Не се случи нито едно от двете. Ние не сме срещу някого, ние сме за спазване на договорните отношения. Българското правителство в този си състав няма намерение да се поддава на чужд натиск“, коментира още премиерът.

Той обвини ГЕРБ за атаката им срещу антиинфлационните мерки, приети от правителството. „Непрекъснато вкарват някакви фалшиви новини. Първо питаха къде е планът, сега пък бил инфлационен. Тези хора имат само една цел в този момент – да вкарват напрежение и изкуствено да подклаждат страсти, които са абсолютно неоснователни“, заяви Петков.

По темата със „зелената светлина“ за вдигане на ветото над Северна Македония за членството ѝ в ЕС, Петков повтори, че не е поемал самостоятелно никакви ангажименти и не е вземал еднолични решения. „Това е фалшива новина. Процедурата е ясна. Ако нещо се случва по тази тема, трябва МВнР да уведоми правителството, да вземем решение на Коалиционен съвет, после да влезем в парламента и там да се реши. Тогава се поемат ангажименти“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА