Открийте ни и в

България

Петков – Ескалацията между Русия и НАТО е реална 

Той добави, че България ще е конструктивен съюзник на НАТО и на ЕС

публикувано

на

Сн.: БТА

Ескалацията между Русия и НАТО е реална и това е сериозно предизвикателство пред нас. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на извънредното заседание на Народното събрание по повод конфликта Русия-НАТО-Украйна.

Той добави, че България ще е конструктивен съюзник на НАТО и на ЕС.

По думите му приоритет на правителството е да се инвестира в Българската армия, защото през годините има дефицити. Има инвестиции, които са несистемно организирани, така че да работят като обща система.

Конфликтът Русия-НАТО-Украйна: България ще защитава националния си интерес (ВИДЕО)

“Има и отделни инвестиции, направени некоординирано. Хубавата новина е, че нашето правителство се заема с това и нашата инвестиция в отбрана ще бъде на база на системен преглед кои са най-големите дефицити, така че армията ни да има отбранителна възможност”, обясни той. 

Правителството ще работи с всички възможни дипломатически средства за деескалация на напрежението. “Ползването на невоенни средства е нашият приоритет. Вчера беше свикат Съветът по сигурността към Министерския съвет и аз като министър-председател бях информиран от службите така, както и вие ще бъдете информирани днес”, каза Петков. 

Според него стратегията на България е да не е консуматор на сигурност, а да стане конструктивен партньор и съюзник, а Българската армия ще стане приоритет за отбрана. 

България няма да е консуматор на сигурност, а равноправен член на НАТО

Военният министър Стефан Янев заяви, че НАТО трябва да направи всичко необходимо да се предотвратят конфликтите. 

“На предишни срещи на върха на НАТО са взети решения за укрепване на източния фланг. Развити са две инициативи – първата е за Черно море, а втората е за Балтийските държави и Полша.

Янев бе категоричен, че се търсят нови военни опции. “Среща на върха на НАТО предстои през лятото. В момента се обсъждат мерки, които да приличат на засиленото предно присъствие, по подобие на мерките, налагани в Балтийските държави и Полша. Подобен тип мерки да бъдат приложени и в югоизточния фланг на НАТО, по-специално България, Румъния, Словакия и Унгария. Част от мерките предвиждат и възможността за разполагане на сухопътен елемент или бойна група. Има три групи държави, които могат да участват – рамкова държава, държава домакин и държави, които дават своя принос. България не желае да е консуматор на сигурност, а равноправен член на НАТО”, каза военният министър.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА