Открийте ни и в

САЩ

Петков: Има възможност да намерим заместващи самолети, докато чакаме F-16

Той потвърди, че в САЩ е договорил два танкера с втечнен газ да пристигнат през юни

публикувано

на

Кирил Петков: Днес Българската позиция беше непроменена

Имаме доста голям напредък за намиране на заместващи F-16 самолети, като алтернатива за това, че има забавянето на самолетите, които сме поръчали, заяви премиерът Кирил Петков в началото на правителственото заседание, като представи част от резултатите от посещението си в САЩ.

Министърът на отбраната продължава с намирането на тези заместващи мощности (самолети), но ще имаме подкрепа и затова, така че българското небе да остане защитено, каза още Петков.

Той потвърди, че в САЩ е договорил два танкера с втечнен газ да пристигнат през юни, на цени, значително по-добри от цените на европазарите и по-добри от цените на „Газпром“ до този момент. Министерството на енергетиката ще продължи с допълнителните преговори за дългосрочните доставки, допълни премиерът. Той каза, че това за първи път дава възможност България да има истинска диверсификация. За нас най-важното е българите да имат най-добрите цени, най-сигурните доставки, без да разчитаме на нито един доставчик, който може едностранно да премахва условия и договори. Това беше една огромна победа, заяви Петков.

Петков: Започва пълна проверка на „Турски поток“ (ОБНОВЕНА)

Той съобщи, че в МС внася и дерогация за намаляване на акциза на електроенергията и газа, така че да имаме възможност цените на тези два компонента на икономиката да бъдат намалени.

Премиерът коментира и друга тема, обсъдена на срещите му по време на посещението в САЩ. Министър-председателят каза, че “нашите партньори виждат корупцията като основен инструмент за влиянието на Путин в нашия регион и в Европа. Ще направя като заповед още днес пълна проверка по всичките аспекти на проекта “Турски поток“. Този тип проекти са за точно това, което се говори, когато корупцията се ползва като инструмент за външната политика от страна на Путин”, посочи премиерът Петков.  По-късно от правителствената пресслужба изпратиха уточнение по повод на изказването на премиера за разпореждане за проверка по всички аспекти на „Южен поток“, като посочиха, че става въпрос за проверка на „Турски/Балкански поток“, който бе изграден след прекратяването на „Южен поток“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено