В правителството няма да бъдат назначавани кадри на бившата Държавна сигурност, обявиха премиерът Кирил Петков и шефът на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

Повод за тези изявления стана информацията, че бившият председател на ДАНС Петко Сертов, който е бил част от ДС, ще е бъде съветник на външния министър Теодора Ганчовска от ИТН.

„Хора с досиета, които бяха обявени в медиите, няма да бъдат назначени или ще бъдат освободени, ако вече са назначени“, заяви премиерът след края на заседанието на МС.

"Без хора от ДС": Петко Сертов няма да е съветник във Външно

„В един момента хората се назначават на някакъв тип експертиза, след това се разбира допълнителна информация и се взима крайното решение, но в случая няма да има компромис“, допълни Петков.

В кулоарите на парламента Тошко Йорданов увери, че няма да има нито един съветник от Държавна сигурност в екипа на министъра на външните работи.

„Тук наистина е морален въпросът и ние смятаме, че хората, които са били част от разузнаването на България и които са рискували живота си в името на това България да бъде просперираща държава, не трябва да се приравняват с тези, които са били доносници в личен план”, коментира относно Сертов депутатът от „Възраждане“ Цончо Ганев.