Открийте ни и в

България

Петър от “Люлин”: Да си на 17 и да гледаш майка си с 95% инвалидност

Двамата живеят със 720 лева, 560 отивали за асистент. Общината отказва да плаща на детето

публикувано

на

Петър от "Люлин": Да си на 17 и да гледаш майка си с 95% инвалидност
Сн.: btvnovinite.bg

Жена с 95% инвалидност разчита на грижите на 17-годишния си син. Таня не е излизала с години от дома си, а Петър не ходи на училище, за да може да й помага. Трагичната семейна история разказва bTV.

По пътя си двамата срещат много добрина – 96-о училище в столицата организира базари, за да им помогне финансово. Доброволци ще помогнат с належащия ремонт в дома им.

Таня и синът й живеят със 722 лв. на месец

17-годишният Петър от 4 години не може да посещава редовно училище. Ежедневието му преминава в бл. 501 в кв. „Люлин“ 5. Интересува се от видеомонтаж и от информационни технологии.

"Най-успешният престъпник в историята": Ружа ли е най-големият притежател на биткойни?

Денят на Петър обаче не протича като този на останалите момчета на неговата възраст.

Петър от "Люлин": Да си на 17 и да гледаш майка си с 95% инвалидност

Сн.: btvnovinite.bg

Таня Христова е с 95% инвалидност заради множествена склероза, не е излизала от апартамента си от 4 години. Дните й преминават еднообразно. Всичките са еднакви от понеделник до неделя, включително празници и делници.

Не работи от повече от 10 години, пенсионира се преди 3 и половина. Двамата със сина й трябва да живеят с пенсията й от 722 лв. – доход, който ги обрича на крайна бедност

За асистент Таня плаща по 10 лв. на час, използва услугите му за не повече от 2 часа на ден. Грубата калкулация показва, че от своите 720 лв. тя трябва да даде  560 лв. на месец само за асистенти.

Защо Таня няма личен асистент

От 39 месеца Таня трябва да има личен асистент, осигурен от общината. Такъв се задържа само 13 месеца. Кандидатстват синът й да й стане личен асистент. От общината не дават съгласие.

„В един момент изпратиха една измислена проверка, която естествено установи, че средата е нездравословна, небезопасна и той не може да полага труд“, казва жената.

„Кажи кой уби мама“ – най-младият свидетел по дело в САЩ

Врабка Христова е баба на Петър и майка на Таня. Тя е човекът, който активно се опитва да намери асистент за дъщеря си. Най-тежкият момент за тях е миналата есен, когато Таня стига до 95% инвалидност.

За Врабка есента на 2021 г. минава в обикаляне по институции. Общината приемат нейните писма, но с „Социално подпомагане“ в кв. „Люлин“ обаче не среща разбиране. Искат от нея пълномощно, а цената за такъв документ е непосилна за семейството.

От АСП я обвиняват, че не е полжила усилия да се свърже с тях

След намесата на омбудсмана Агенция „Социално подпомагане“ реагира и тяхна служителка се свързва с Таня. „След двуминутен разговор ме упрекна и каза, че не съм положила нужните усилия да се свържа с тях“, споделя Таня.

Самоуби се баща: Детето му починало, забравено в заключена кола

Врабка и Таня изпращат писма до най-висшите институции в страната, сред които Министерски съвет и дори Президентството.

Ако желаете да помогнете на семейството, средства за тях набира Фондация „Майко мила“:

IBAN BG57FINV91501217589272 BIC/SWIFT

код: FINVBGSF Титуляр Фондация Майко Мила

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено