Открийте ни и в

България

Пиратски истории с България

Либийски кораб бе отнет и преименуван в Бургас. Властите в Триполи се заканиха да арестуват всеки BG съд
bgvoice

публикувано

на

„Бадр“, преди да бъде прекръстен в Бургас

Да бъде задържан всеки кораб, плаващ под български флаг, който влезе в териториалните води на Либия. Да се прави обстойна проверка на всички плавателни съдове и ако сред техните собственици има български фирми или такива, регистрирани в България, те също да бъдат задържани. Това се казва в заповед на началника на Либийската морска администрация инж. Омар Абделла Джауши, чието копие е публикувано в арабски медии. Инструкциите са разпратени до всички търговски,

промишлени и нефтени пристанища на Либия. От заповедта става ясно, че това са реципрочни мерки „в отговор на действията, предприети от българските власти” спрямо либийския танкер „Бадр”.

На 21 декември хора от частна охранителна фирма заедно с частен съдебен изпълнител (ЧСИ) са се качили на борда на либийския кораб и са принудили екипажа му да слезе, сменили са флага, след което корабът е бил изведен от пристанището в открито море. „Бадр” е в Бургас от ноември 2017 г. заради претенции на частна българска фирма за стари вземания от Либия. Либийската държава, която се явява собственик на танкера, обаче оприличава случилото се на пиратски действия и алармира международните организации. Тъй като при акцията частните охранители и ЧСИ са били придружени от официални представители на Гранична полиция и „Морска администрация–Бургас”, които реално са осъществили отнемането на кораба и смяната на екипажа и неговия флаг, Либия е решила да предприеме ответни действия срещу българската държава.

Принудителната смяна на флага се тълкува като

посегателство срещу националния суверенитет

което дава право на Либия да сезира Съвета за сигурност на ООН и да настоява за предприемане на санкциониращи действия по чл. 7 от устава на международната организация. През миналата седмица в Ню Йорк Либия е инициирала среща на ниво постоянни представители в ООН. Шефът на либийската мисия там е предал в Триполи след срещата, че българският представител в ООН Георги Панайотов е окачествил случая като “недопустим криминален акт” и е поел ангажимент да информира държавното ръководство в София, за да бъдат предприети незабавни действия за възстановяване на собствеността и наказване на замесените лица.

Системата Marine Traffic показа, че на 27 декември танкерът е напуснал Бургаския залив и в момента е извън териториалните води на България

Като последна мярка преди разгарянето на истинска морска война Файез Сарадж – премиер в правителството на националното единство на Либия, е командировал свой специален пратеник в София, който да се опита да убеди българските институции да се намесят в случая. Пратеникът е Джамал Али Омар ал Барак – изключително сериозен дипломат, на когото правителството в Триполи възлага деликатни мисии в чужбина. Официално той е директор на департамента за международно сътрудничество в либийското външно министерство. По времето на Кадафи Ал Барак бе посланик на Либия в Германия.

Пратеникът, който ще има срещи в Министерството на външните работи в София, настоява българските власти да приложат закона, да съдействат за връщането на танкера „Бадр” на неговия собственик и „да предприемат наказателно преследване срещу всички замесени в този безпрецедентен за международното и морското право случай”. Това основно искане е част и от официалната нота, която посолството на Либия в София е подготвило за внасяне в Министерството на външните работи.

От разговорите на специалния пратеник в София на практика зависят всички последващи действия, които Либия се готви да предприеме срещу България.

Либийците са представили доказателства, че танкерът е задържан в Бургас, а след това и присвоен с фалшифицирани документи,

изфабрикувани подписи и печати

на гръцки длъжностни лица и на панамския консул в Пирея, за да може да се представи в момента, че корабът плава под панамски флаг. Освен това операцията по присвояването е направена въпреки две решения на български съдилища. Първото е от 21 декември 2018 г. на Бургаския окръжен съд, с което се отменя постановлението на ЧСИ като незаконно, а второто е от 2 януари тази година и е на Върховния административен съд, което пък отменя окончателно решението на първа инстанция на Бургаския административен съд и постановява корабът да бъде освободен от наложения му от „Морска администрация” арест. Твърдата реакция на Либия и решението за ответни действия срещу всички български кораби и фирми идва заради факта, че въпреки решенията на съда властите в Бургас в лицето на „Гранична полиция” и „Морска администрация” са съдействали за смяната на екипажа и флага. Според либийците представителите на държавната администрация са игнорирали съдебните решения и така са помогнали за незаконното отнемане на кораба и на неговото извеждане в международни води.

Факсимиле от заповедта на шефа на либийската морска администрация да се задържат всички български кораби в либийски води

От „Морска администрация–Бургас” и Гранична полиция твърдят, че са съдействали за смяна на екипажа, както е по закон. Те обаче са били уведомени от Министерството на външните работи в София за наличието на двустранен проблем и въпреки това са допуснали кораба да отплава под друг флаг и с друг екипаж. „МВнР не може да се намеси, но не сме стояли безучастни. Информирали сме всички възможни институции за проблема”, каза шефът на консулския отдел във Външно Николай Ванчев. На 27 декември в МВнР е свикан кризисен щаб по случая. Либийският временно управляващ в София също е изслушан. Въпреки всички действия на МВнР и изпратените до различни инстанции препоръки корабът отплава от Бургас с нов екипаж и украински капитан под името „Бдин” и с временна шестмесечна регистрация. В момента според радарите и международната система за обозначение се вижда как кръстосва недалеч от българската акватория в Черно море.

Екипажът на либийския кораб нито е бил арестуван, нито заплашван, твърдят от Гранична полиция. Служители от регионалния сектор в Бургас са присъствали на смяната на екипажа, осъществена на 21 декември 2018 г. в пристанището, извършвайки проверка на документите на моряците. Няма използвана сила, нито помощни средства и ако някой твърди това, то е тотална лъжа и измама, категорични са от Гранична полиция.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
21 коментара

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Реклама

България

Гешев става главен прокурор предсрочно

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Новоизбраният главен прокурор Иван Гешев ще встъпи предсрочно в длъжност, след избора на предшественика му Сотир Цацаров за шеф на Антикорупционната комисия.

Веднага след като Народното събрани одобри кандидатурата му, Цацаров заяви, че ще подаде оставка като главен прокурор веднага, а няма да чака изтичането на мандата си на 10 януари.

Очаквано: Сотир Цацаров е новият шеф на Антикорупционната комисия

Така в сряда Цацаров ще председателства за последно Прокурорската колегия на съвета, а вероятно на заседание на Пленума в четвъртък оставката му ще бъде подложена на гласуване.

Сотир Цацаров обясни още, че е не е необходимо някой от неговите заместници да продължава мандата му, защото от момента, в който оставката му бъде одобрена и бъде подписан указът за освобождаването му от президента, длъжността поема новозбраният главен прокурор Иван Гешев.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Скъпа помощ: дядо олекна със 783 лв. докато му помагат да се качи по стълби

Avatar

публикувано

на

Виж цялата статия

Жена открадна 783 лв. от 87-годишен дядо. Тя му предложила помощ да се качи по стълбите на дома си в Благоевград, за да отмъкне сумата.

Инциднтът станал по обед на 10 декември в центъра на Благоевград. Непозната жена предложила на възрастния човек да се качи по стълбите. Докато го придружавала, успяла да му отнеме паричната сума.

Полицията разследва случая.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Вижте какво е убило 3-годишното дете в София

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Pixabay

Българският лекарски съюз представи резултатите от проверката за смъртта на 3-годишно момче през ноември. Детето почина, след като родителите му потърсиха помощ в три столични болници.

Изключително тежка инфекция – двустранна пневмония с кръвоизлив в надбъбречните жлези, протекла по най-бързия начин, е установила аутопсията. Това съобщи на брифинг председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

България: Проверяват три столични болници заради смъртта на дете

„На първо място искам да поднеса искрените си съболезнования на близките на детето. Досега запазихме мълчание, защото ние, лекарите, смятаме, че трябва да загърбваме емоциите си и да изчакваме доказателствата. За съжаление, науката не е всесилна. В световен мащаб загиват повече от 800 000 души от пневмония годишно. За съжаление този нещастен случай доведе до това, че неоснователно бяха уволнени колеги. Екипите, които се бориха за живота на това дете, неоснователно бяха наранени. Стигна се до там, че специалността Педиатрия да получи допълнителен отлив и уважавани лекари да бъдат опетнени“, коментира д-р Маджаров.

Отстраниха шефове на BG болници заради починалото 3-годишно дете

Той допълни, че лекарското съсловие застава зад медиците, които биват „нападани без доказателства“. „Призовавам ви да се борим за истината, да информираме обществото, да градим доверие и вяра, защото от това имаме нужда. В съвремието стават чудеса. Те обаче са възможни, когато вярваме в своя лечител. Нито нашето общество, нито ние като лекари, можем да работим в среда, в която няма доверие“, допълни председателят на БЛС. И подчерта, че разчита и на медиите за възстановяването на доверието към медиците.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada