Открийте ни и в

Българи в САЩ

Писателят Алек Попов пристига за Третия пазар на българската книга в Чикаго

Над 700 книги и различни изненади очакват посетителите

публикувано

на

Над 700 книги, сред които най-новите, търсени и продавани заглавия от български автори ще бъдат представени на Третия пазар на българската книга в Чикаго.

“И последните кашони с книги вече пристигнаха днес в Чикаго и вече с нетърпение очакваме 4-ти декември, за да посрещнем посетителите”, съобщават от екипа на културен център “Магура”, който е домакин на събитието.

Изненадата на това Коледно издание

ще бъде участието на Алек Попов – един от най-четените и превеждани български писатели. Той пристига в Чикаго по специална покана на център “Магура”.

Самоубийство от ревност: Водеща на новините купува пистолет и след минути слага край на живота си

С премиерата на най-новата си книга “Мисия Туран” и новото, допълнено издание на “Сестри Палавееви по пътя към Новия свят” ще бъде дадено началото Коледното издание на пазара.

Алек Попов е автор на романите: „Мисия Туран“ (2021),„Мисия Лондон“, „Черната Кутия“, „Сестри Палавееви в бурята на историята“, “Сестри Палавееви по пътя към новия свят“; на есеистичната книга „Спътник на радикалния мислител“, както и на редица сборници с разкази, сред които „Ниво за напреднали“, „Митология на Прехода“, „Телесни плевели“.

Той е сред най-превежданите и четени български писатели с повече от 40 издания в чужбина. Романът „Мисия Лондон“ е преведен на 17 езика, а романът „Черната кутия“ – на 10. Негови произведения са включени в учебните програми на различни университети в Европа и САЩ.

Срещата-разговор с автора ще бъде от 9:30 до 11:30 ч. на 4-ти декември, а след това Алек Попов ще остане на книжния пазар за кафе и автограф с читатели.

Тази година 12 издателства ще представят най-новите и най-продаваните си заглавия- “Сиела”, “Жанет 45”, “ Колибри”, “Точица”, ICU, “Хермес”, “Книгомания”, “Никѐ”, “Лист”, The Creative, “Ракета”, “ Ай Пи медия”.

“Четящите хора в Чикаго очакват с нетърпение и вече ни звънят да питат за определени заглавия” казват от екипа на “Магура”.

Първият пазар на българската книга се проведе в началото на декември миналата година, когато родолюбивите доброволци от “Магура” бяха вдъхновени от дългогодишната лична инициатива на писателя Георги Господинов “Подари книга за Коледа”

И тази година на Пазара ще има кафе, лакомства и безплатна опаковка на закупените за подарък книги.

От екипа споделят, че са подготвили още изненади,

с които се надяват да зарадват посетителите на Пазара на българската книга.

Център “Магура”, който се финансира и управлява само от родолюбиви доброволци, са водеща културна институция в района.

20 години в неизвестност. Отвлечена ли е Деси за секс робиня? Приятелят й е главен заподозрян

Вече 8 години той е дом на библиотека с над 5000 заглавия на български език, както и на първото българско кино зад океана, в което се показват нови български филми всяка седмица. Наскоро при изключителен успех мина и изложбата на актьора-художник Васил Василев- Зуека, на която се възхитиха стотици българи от района.

“Когато човек е откъснат от мястото, в което се е формирал и което винаги е обичал, той започва малко по малко да витае в безтегловност…да губи съществена част от своята самоличност. Понякога отчаяно търсим огледало, в което да разпознаем себе си…огледало, което пази безценните черти на нашето истинско Аз. В чикагското предградие Арлингтън Хайтс, има такова огледало. Някой би измерил “Магура” в квадратни метри, но тя е толкова повече от затворено пространство. “Магура” е безукорен пазител на нашата култура, източник на просветление и мост, свързващ два свята и няколко генерации. Центърът няма златни куполи и стенописи, но тя е храм…без квадратно отворено пространство за нашите търсещи души. “Магура” е светлина. “Магура” е гравитация. И истината е, че не можем един без друг. Понякога ние се отразяваме в огледалото. Понякога то се отразява в нас”- казва за българския културен център в Чикаго писателят и журналист Иво Иванов.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено