Открийте ни и в

СВЯТ

Пияни шофьори в Молдова ще трябва да мият трупове, ако искат да си върнат книжката

Това е т.нар. програма за превъзпитание и беше одобрена миналата 2021 година

публикувано

на

Съгласно нова програма за борба с шофирането в нетрезво състояние, на пияните шофьори в Молдова ще бъде предложен шанс да получат обратно шофьорските си книжки, ако работят известно време в морга.

Това е т.нар. програма за превъзпитание и беше одобрена миналата година.

Шофьори, които са загубили книжките си заради шофиране в нетрезво състояние, ще могат да платят около $225, за да получат достъп до тази тримесечна програма.

Средната месечна заплата в Молдова е около 340 долара.

В рамките на програмата шофьори, наказани за сядане зад волана в нетрезво състояние, ще помагат за лечението на загинали при пътнотранспортни произшествия, но ако през този период няма такива, ще работят с лекари в моргите.

Първата подобна програма е стартирала наскоро в моргата в Кишинев и в нея са участвали шестима мъже. Те помагали на съдебния лекар при измиването на труповете преди аутопсията, но също и при други задачи – като отстраняване на урина и изпражнения от телата на починалите.

Не всички участници в тази програма обаче имали своето лесно време. Един излетял от моргата само след няколко минути работа.

„Това ме мотивира да не пия алкохол, нито капка в живота си. Не искам да ходя повече там. Това, което виждате в моргата, е истински урок”, казва един от участниците, останал в програмата.

Валериу Савчук, директор на Центъра за съдебна медицина, каза, че този проект ще има огромен психологически ефект върху пияните шофьори.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено