Открийте ни и в

СВЯТ

„Плаващият Чернобил“: Русия пуска АЕЦ в океана

публикувано

на

Руската плаваща атомна електроцентрала „Академик Ломоносов“ скоро ще бъде транспортирана през маршрута по Северния ледовит океан до крайната й дестинация в Далечния Изток – след почти две десетилетия на строителство.

Тя е част от руските амбиции да се осигури електричество на богатия с минерали регион на Чукотка. 144-метровата платформа, боядисана в цветовете на руското знаме, ще плава до малкото арктическо пристанище Певек, отдалечено на около 6500 км от Москва. Централата ще осигурява електричество на селища и компании, извличащи въглеводороди и скъпоценни камъни в региона.

По-мащабната стратегия на „Академик Ломоносов“ е да подпомага амбициозните планове за арктическа експанзия на руския президент Владимир Путин, които предизвикват геополитически опасения в САЩ.

Плаващата АЕЦ ще е най-северната действаща атомна електроцентрала в света, от ключово значение за плановете за икономическо развитие на региона. Около 2 милиона руснаци живеят по арктическото крайбрежие в села и градове, подобни на Певек. Много от тези селища са достъпни само чрез самолети или кораби, ако времето го позволява. Те обаче носят почти 20% от БВП на страната и са ключови за плановете на Русия да използва скритите арктически запаси от петрол и газ, докато сибирските резерви намаляват.

На теория, плаващите атомни централи могат да спомагат за снабдяването с енергия на отдалечени региони без дългосрочни ангажименти – и без да изискват големи инвестиции в най-необитаваните територии на страната.

Но концепцията за ядрен реактор, разположен в Северния ледовит океан, предизвиква критики от еколозите.

Платформата „Ломоносов“ беше наречена „Чернобил на лед“ или „плаващ Чернобил“ от Greenpeace още преди сериалът за трагедията от 1986 г. да поднови интереса на обществеността към темата.

Държавната руска компания Росатом, която отговаря за руските ядрени проекти, твърди, че подобни критики са неоснователни.

„Няма никакви причини да се сравняват тези два проекта. Това са необосновани твърдения, дори и начинът, по който реакторите функционират, е различен,“ коментира Владимир Ириминку, главен инженер по защита на околната среда на „Ломоносов“. „Естествено, че това, което се случи в Чернобил, не бива да се случва отново… И тъй като той ще е разположен в арктически води, той ще се охлажда постоянно. Там няма недостиг на студена вода.“

Самата идея не е нова – американската армия е използвала малък ядрен реактор, инсталиран върху кораб в Панамския канал, в продължение на десетилетие през 60-те години. За граждански цели, американската енергийна компания PSE&G е поискала разполагането на плаваща електроцентрала край бреговата линия на Ню Джърси, но проектът е бил спрян през 70-те години заради обществена съпротива и опасения за околната среда.

Руската гражданска ядрена индустрия също е изправена пред обществени критики след аварията в Чернобил, която оформи опасенията от „мирния атом“ в следващите десетилетия. Строителството на десетки атомни централи беше спряно, като засегна не само огромни проекти с мащабите на Чернобил, но и забави пускането в експлоатация на реактори с ниска мощност като този, който ще се употребява в плаващата АЕЦ. Централата в Чернобил е произвеждала до 4000 мегавата електричество. „Ломоносов“ за сравнение има два реактора, всеки от които произвежда по 35 мегавата.

„Тези реактори първоначално е трябвало да бъдат използвани в рамките на градове, но за съжаление инцидентът в Чернобил е провалил тази идея,“ казва Ириминку. „Нашите граждани, особено ако не са технически грамотни, реално не разбират атомната енергетика и факта, че тези електрически централи са изградени по различен начин, така че е почти невъзможно това да им бъде обяснено.“

Вместо обаче да призовават призрака на Чернобил, някои ядрени анализатори правят аналогии с инцидента от 2011 г. във Фукушима.

Спомените за залетите от вода реактори в Япония все още са свежи в паметта на хората. Основните предимства на руската електроцентрала са мобилността и възможността за работа в отдалечени региони. Те обаче усложняват някои критични процедури по обезопасяването й – от рутинното премахване на използваното ядрено гориво до спасителни операции, в случай че платформата е засегната от силно вълнение или цунами.

Инженерите на проекта казват, че са си направили необходимите изводи от случилото се във Фукушима.

„Тази платформа не може да бъде откъсната от котвата й дори при цунами от 9 степен. Ако все пак попадне на сушата, има резервна система, която да поддържа охлаждането на реактора в продължение на 24 часа, без подаване на електричество,“ казва Дмитрий Алексеенко, зам.-директор на централата „Ломоносов“.

Експерти от организацията Bellona, която следи ядрени проекти и екологичния ефект от тях, казват, че 24 часа може и да не се окажат достатъчни, за да предотвратят ядрена авария, ако цунами запрати платформата сред градове, при наличие на два активни ядрени реактора на борда.

Остава и въпросът за цената. Някои руски представители оспорват цената на плаващия реакторен комплекс, която се изчислява в момента на $450 млн., като казват, че той трябва да влезе в серийно производство, за да бъде икономически жизнеспособен. Росатом работят за привличането на клиенти от Азия, Африка и Южна Америка, които да могат да купят следващите версии на „Академик Ломоносов“, но до момента не са оповестени никакви сключени сделки.

Последният руски ядрен проект със сравними мащаби беше завършен през 2007, когато ядреният ледоразбивач „50 години от победата“ най-накрая отплава, след като беше седял в сух док от 1989 г.

Сега, след повече от 20 години спорове, промени на подизпълнителите и икономически кризи, руските инженери най-после могат да се гордеят, че пускат на вода единствената в света ядрена плаваща платформа.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

СВЯТ

5 години без капка дъжд: Как живеят хората в Аделаида

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимка: Pixabay
БЕАТИРС ДЬОБЮ, Франс прес

Метеорологичните прогнози отново се промениха и няма да има дъжд. Тогава Стив Ботма примирено решава да изпрати още 200 овце в кланицата. В кошарата, брулена от горещи ветрове, неговите работници вече подбират добитъка, който ще бъде убит, под замъгления от сълзи поглед на фермера.

„Това е катастрофа. За 30 години в занаята никога не ми се е случвало подобно нещо“, уверява петдесетгодишният мъж, облечен с бежова риза, панталон в цвят каки и шапка в подходящ цвят – униформата на южноафриканските фермери. „Такава суша е, това е ужасно“, допълва той, обгръщайки с поглед сухата земя. „Обикновено през този период всичко тук е зелено. Но сега дори боровете изсъхват“, разказва Ботма.

В провинция Източен Кап, в югоизточната част на Република Южна Африка, хората не могат да си спомнят кога е валяло за последно. Преди поне пет или шест години.

Цяла Южна Африка, където температурите се повишават два пъти по-бързо от останалата част на света, преживява най-тежката си суша от 35 години според данни на ООН.

През 2018 г. вторият южноафрикански град Кейптаун

едва се размина с „деня нула“

в който чешмите щяха да пресъхнат. Драстичните ограничения на потреблението на вода и дъждът накрая предотвратиха тази катастрофа.

Тази година отново ситуацията е ужасна в пет от деветте провинции на страната, признава президентът Сирил Рамапоса. А последиците са драматични за земеделците, учениците и търговците.

„Започнахме да колим нашето стадо, за да гледаме само овце, които служат за разплод“, казва фермерът Ботма. Той вече се е разделил с две трети от 5000-те си овце, дори и с тези на едва 1 година. „Обикновено ги отглеждам, докато навършат 5 или 6 години“, допълва земеделецът. „Всеки сега продава животните си и пазарът е пренаситен“, казва той.

А и тяхната вълна е с много лошо качество, пълна е с прахоляк и не е солидна, обяснява той. Последствията от това са, че цената на вълната на неговите мериноси, вече засегнати от шапа в северната част на страната, се е сринала с най-малко 40% за година.

По чакълестия път, който води до най-близкия град Аделаида, хълмистият пейзаж е истинска пустош. Огромните пръскачки, инсталирани насред сухите полета, отдавна не работят. В града животните пасат изгорялата трева на голф игрището, а кльощавите крави се мъкнат по улиците. Според жителите на този град с население от 15 000 души подобно нещо е невиждано. Язовирът, снабдяващ града с вода, е пресъхнал от началото на годината. И когато неправителствената организация, наречена Дарът на дарителите, доставя вода в града, настава истинска суматоха. Стотици хора дотичват с бутилки, ведра, бидони от боя, кофи за боклук и хладилни чанти.

Снимка: en24.news

„Пазим водата за пиене и готвене“, обяснява Родни Дъглас, докато бута количка, натоварена с бидони. Няма да има достатъчно вода за миене или за пране. „Когато дрехите ми са прекалено мръсни, ги обръщам наопаки“, разказва той.

„Къщата ни смърди. Рециклираме водата, използвана за тоалетните“, оплаква се майката на няколко деца Асанда Саис, която няма течаща вода от три месеца. „Понякога преподавателите ни карат да оставяме децата у дома“, допълва тя.

„Няма достатъчно вода за готвене, няма вода за тоалетните“, потвърждава и директорът на местното училище Дъглас Хонан.

Отсъстващи ученици

Тук заради сушата учебната седмица отдавна е намалена с половин ден. Много деца често пропускат занятията. „Те трябва да помагат на родителите си да пренасят вода, те не могат да се измият и се оплакват от болки в корема“, казва учителката Зинат Гангат, застанала в задушния контейнер, който й служи за класна стая.

Властите уверяват, че осигуряват вода на всеки втори ден за кварталите на града от резервоар, свързан с водопровод, който обаче е прекалено тесен и който стига до река Фиш, на петдесетина километра оттук. Действителността обаче е съвсем друга. Канализационната мрежа е в много лошо състояние, признава Борнбой Ндиеби, заместник-кмет на Аделаида. А водоноските са повредени, допълва Тандекиле Мнимба, който е начело на община Аматол, в която попада и Аделаида.

Опозицията обвинява градската управа, която е в ръцете на Африканския национален конгрес, ръководещ страната, че не е предвидила тази драматична ситуация. „Местните власти се събудиха едва когато нивото на водата в язовира спадна до 4%“, казва Ерни Ломбард, общински съветник от Демократичния алианс.

Президентът Рамапоса, който през 2018 г. наследи на поста Джейкъб Зума, забъркан в корупционни скандали, също признава: „Лошото управление на водните ресурси и корупцията също допринесоха за настоящата ситуация“.

Самоубийства

Ясно е, че ефектът на сушата е бил влошен още повече от некомпетентността на властите.

„Без драстични мерки достъпът до водата ще стане най-голямото икономическо предизвикателство в Южна Африка“, предупреди държавният глава.

В Аделаида, където безработицата достига почти 70 процента, цената на сушата, съчетана с тази на върлуващата в страната икономическа криза, е вече огромна. Къщите не се продават вече. В хотела в колониален стил се надяват стаите да не бъдат наети по едно и също време. „В противен случай са ни нужни две седмици, за да изперем чаршафите. Това е истински цирк!“, казва собственичката му.

Във фермите авокадовите дръвчета, които дават обикновено по 50 плода, вече раждат само по десет. Малките животновъди пък постоянно броят труповете. Алтън Снер вече е изгубил 9 от 15-те си говеда – своето единствено богатство. „Вече не мога да мигна през нощта“, казва той.

„Ако нещата продължат така, ще затворим стопанството“, предупреждава Стив Ботма, който има седем работници. „Останали без надежда, задушени финансово, фермерите се самоубиват“, допълва той, свеждайки глава.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

СВЯТ

Сблъсъци на антирасистките протести в Лондон, има ранен полицай (ВИДЕО)

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Полицай е ранен, след като е паднал от коня си по време на многохилядните протести в Лондон по повод смъртта на Джордж Флойд, убит при арест от страна на полицая Дерек Шовин в Минеаполис преди няколко дни.

Инцидентът доведе до масови протести и размирици не само в САЩ, но и в много други страни. В английската столица не се вслушаха в призивите да няма масови събирания заради опасността от зараза с коронавирус и хиляди се събраха пред Парламента.

При сблъсъците между антирасистите и органите на реда са пострадали няколко души, както и въпросният полицай, за чието състояние няма данни.

От лондонската полиция заявиха, че на практика протестът е „незаконен“, но оставиха демонстрантите напълно свободни и не затвориха улици, за да не се създават допълнително условия за струпване на повече хора на едно място.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Епидемиолози от Хонконг: Повечето заразени с коронавирус не го предават на никого

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Повечето коронавирусни инфекции са причинени от „свръхразпространители‘ – хора, които разпространяват заразата върху голям брой други хора, според ново проучване, проведено от група епидемиолози в Хонконг, цитирано от израелското англоезично издание The Jerusalem Post.

„Приблизително 20% от носителите на SARS-CoV-2 (новия коронавирус) са отговорни за 80% от всички случаи на предаване в Хонконг“, отбелязват изследователите. Те също така са открили, че всички инциденти с разпространението се случват на закрито. Освен това, изследователите открили, че 70% от заразените не са разпространили вируса на други.

„Свръхзаразяванията“ се случват повече, отколкото очаквахме, повече от това, което би могло да се обясни случайно. Честотата на „свръхпредаването“ е извън това, което бихме могли да си представим“, казва Бен Каулинг, един от съавторите на проучването, пред Business Insider. „“ Сега знаем кои мерки могат да бъдат най-полезни – ако бихме могли да спрем „свръхпредаването“ да се случи ние ще опазим най-много хора.“

Изследователите са изучили няколко клъстера със заразени в Хонконг, и въпреки че имало няколко причини за разпространението на коронавирус, начинът, по който повечето хора са били заразени с вируса, е бил в определени социални събития с участието на един човек, който е разпространил заразата.

„Като цяло мнозинството (51,9% или 539 / 1,038) инфекции със SARS-CoV-2 в Хонконг са били свързани с поне една от 135 известни групи“, отбелязват изследователите. „Останалите 38,9% заразени се отнасят единствено до внесени случаи, при които не може да бъде идентифицирано по-нататъшно локално предаване.“

Около 1037 случая са възникнали между времето, когато беше потвърден първият случай в Хонконг на 23 януари и 28 април.
Изследването беше публикувано на уебсайта Research Square, публикация, която е предпечатна, което означава, че тепърва предстои проверка и резултатите не могат да се считат за окончателни.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada