Открийте ни и в

Вашите пари

Планиране на пенсионирането: Няколко съвета

Подгответе се за дълго време в пенсия и помислете за всеки детайл

публикувано

на

Добрата новина е, че вие вероятно ще живеете много по-дълго от родителите си (поради изключителния напредък на медицинската наука). Това изисква планиране в области, които излизат извън спестяването на определена сума в пенсионната ви сметка. Инвестирането на много пари е първата стъпка към вашите щастливи старини, но има още сериозни въпроси, които трябва внимателно да обмислите. Ще бъдете ли в състояние да работите, ако искате? Къде ще живеете? Как ще останете във връзка с приятелите и семейството си? На кого ще можете да се доверите да взема финансови решения от ваше име, ако в един момент не сте в състояние да се грижите за себе си?

Да вземем идеята за работа в по-късна възраст. Много пенсионери казват, че искат да продължат да работят. Но наистина ли вярвате, че образованието, което сте взели на 24 г., ще ви помага в работата, когато сте на 75 г.? Можете ли да бъдете конкурентоспособен и продуктивен на стари години? Планирането за дълголетна работа изисква да поддържате уменията си в добра форма, т.е. трябва да помислите за инвестиране в продължаващо/допълнително обучение, така че да можете да останете продуктивни с напредването на възрастта. Разбира се, ще трябва сериозно да се погрижите за вашето здраве и благополучие. Добрите умения няма да ви помогнат особено, ако не можете да ходите на работа всеки ден.

Много пенсионери казват, че искат

да се преместят да живеят

в някое мечтано място. Реалността е, че когато навършите 65 г., вашият дом е мястото, където са брачният ви партньор, децата ви, ипотеката ви, спомените ви. Дори когато икономиката се движеше с невероятни темпове, по-малко от 9% от населението се местеше годишно в Аризона, Флорида, или някаква голф общност за пенсионери. Хората, които настояват за преместване на стари години, бих ги посъветвала да изберат разумно. Живописно езеро в северната част на щата Ню Йорк може да е приказно. Но как ще шофирате през шестмесечната снежна зима по заледените пътища? А ако не можете да шофирате в един момент? Как ще си напазарувате? Как ще стигнете до болницата, която е на 20 км? А колите на Бърза помощ и пожарната колко скоро ще пристигнат до дома ви през януари, ако живеете в някоя отдалечена гориста местност? Същите въпроси трябва да си зададете, ако в момента живеете в гореописаното място. Може би е време да се преместите в голям град, с удобен публичен транспорт и в близост до болница.

Досега основните грижи за застаряващите родители по света падаха на раменете на най-голямата дъщеря: жена между 47 и 57 г., която вземаше сериозните решения за живота на старците и им помагаше във всяко отношение. Положението на днешните и бъдещите пенсионери ще бъде доста по-различно. Не само че голяма част от тях са разведени и имат много по-малко деца в сравнение с родителите си, но и

децата им живеят надалеч

Днешните пенсионери вероятно ще живеят сами. Особено жените, които статистически надживяват съпрузите си. Сега си представете, че сте на 80 години. Вашето дете живее през три щата. Какво ще се случи, ако загубите мобилност? Ако живеете в двуетажна къща, ще можете ли да преместите спалнята си на долния етаж? Вашата кухня и баня достъпни ли са за инвалиден стол? Това са прости неща, които могат да направят разликата между това да бъдете независими и да живеете по-дълго в собствения си дом, или да бъдете принудени да се преместите другаде при високи разходи за вас и за вашето семейство.

Да, за съжаление никой не иска да си признае, че остарява и че може скоро да настъпи време, когато ще има нужда от помощ. Никой не желае да купува продукти или услуги за възрастни хора. Ако някоя автомобилна компания направи кола за старци, две неща са почти гарантирани: младите никога няма да я купят, но и пенсионерите ще подминат офертата, защото не искат да допуснат, че вече са на преклонна възраст. Трябва да мислите естетически, но и разумно за по-широки врати, през които да могат да минават инвалидни колички; за европейски стил дръжки на вратите, които да се натискат надолу (а не американските, които са като топки и трябва да се въртят); за добавянето на нови осветителни тела, защото ще ви е нужна два или три пъти повече светлина за четене, отколкото когато сте били на 20 г. Трябва така

да преоборудвате дома си

преди да се пенсионирате, че да създадете място, където можете да живеете до края на живота си.

Някои възрастни хора развиват когнитивни увреждания и им е по-трудно да управляват финансите си. Ето защо е изключително важно да намерите хора, които могат да ви помогнат с напредването на възрастта – доверете се на мрежа от професионалисти и/или роднини/приятели, които ви обичат и уважават. Това е най-добрият начин да се предпазите от фатални финансови грешки. Доверените ви хора ще установят намаляването на разсъдителните ви способности и ще направят всичко възможно да ви защитят, ако направите драстични парични грешки или някой се опита да се възползва от вас. Солидната социална мрежа е най-добрата ви защита.

Също така помислете за услугите, от които ще се нуждаете един ден, и знаете ли кой ще ви помогне? Кой ще чисти дома ви веднъж седмично? Кой ще смени крушките ви, когато не можете? Кой ще изхвърля боклука ви? На кого можете да се доверите? Пенсионирането не е свързано само със сумата пари, от която ще се нуждаете да живеете до края на живота си, но и с решенията, които ще вземете преди това, за да си осигурите дълги и щастливи старини.

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Вашите пари

Финансови съвети, които трябва да пренебрегнем

Защо не трябва да вземаме за чиста монета всичко, което чуем

публикувано

на

Виж цялата статия

Обадиха ми се няколко читатели с въпроса дали да послушат съвета на техен приятел или роднина. За съжаление лоша финансова информация не идва само от измамници, понякога и любимите ни хора могат несъзнателно да ни направляват в погрешна посока – може би не са добре информирани или някой им е дал недобър съвет. Ето защо да знаете какво не трябва да правите с парите си е често най-големият ви актив. Ще ви дам няколко примера.

Живеенето под наем е загуба на пари.“

Закупуването на дом може, разбира се, да бъде разумна инвестиция, особено като се имат предвид днешните рекордно ниски лихви по ипотечните кредити. Но това не означава, че притежаването на собствено жилище е по-добро решение от живеенето под наем. В някои райони на страната разходите за притежаване на къща все още са по-високи от тези на живеенето под наем. В сметката за общите разходи на собственост винаги включвам данъци, поддръжка на имота, такси на жилищната асоциация, ново обзавеждане, застраховка – като правило добавете около и 30% към месечното си ипотечно плащане. И докато цените на домовете се стабилизират в много части на Съединените щати, това не означава, че те изведнъж ще започнат да нарастват с бързи темпове.

Ето защо е нужно да си направите внимателно математиката, преди да помислите за закупуване на свой дом. Задайте си въпроса: Имате ли някаква представа дали в следващите пет до седем години няма да се преместите, независимо дали за работа, ново начало или нов опит? Ако е така, покупката на жилище не е добър избор. Живейте под наем, докато не знаете със сигурност, че ще се установите в определен град/район за по-дълго (10 и повече години), и просто игнорирайте всеки, който ви казва, че хвърляте пари на вятъра.

Закупуването на

whole life insurance e по-добра сделка

Животозастраховането в САЩ има многобройни лица, но най-много се предлагат два основни продукта: срочна застраховка (term life insurance) и застраховка за цял живот (whole life insurance). С първия закупувате само застраховка, а вторият включва компонент на инвестиране, което го прави по-скъп продукт. Разходите за премиите по whole life insurance са много по-високи от тази на term life insurance. Това би било оправдано, ако получавате голяма инвестициoнна сделка. Но фактите сочат обратното – особено когато се изчислят всички вградени такси и комисиони. Когато купувате whole life insurance, застрахователната компания има точно същите административни разходи и заложени печалби като и при тerm life insurance. Но те не спират дотук. Застрахователят ви взема много повече пари. Защо? Защото при застраховката за цял живот не само плащате цената на застраховката, а плащате и на агента да инвестира за вас определен процент от парите ви. На теория приходите от тези инвестиции трябва да печелят достатъчно, за да платят за премиите, които плащате на застрахователя. С други думи, след като минат определен брой години, застраховката плаща за себе си. Не е ли чудесно?

Единственият проблем е, че застрахователните компании налагат много високи комисиони за инвестиционните елементи на whole life insurance и рядко предвижданите от агента печалби се реализират. Да не говорим за много високите административни разходи, които трябва да плащате на застрахователя. Истината е, че вие може да инвестирате тези допълнителни пари чрез евтините брокерски къщи (discount brokerage firms) и те да растат много по-бързо, отколкото ако сте закупили застраховка за цял живот и плащате на агента да инвестира вместо вас. Whole life insurance не е добра инвестиция.

Приходите са лоши

защото разходите са много високи. Моето лично мнение е, че застраховката „Живот“ трябва да бъде единствено застраховка, а не инвестиционен продукт. Слагайте парите си в 401 (к) или в IRA, като инвестирате в евтини борсово търгувани фондове (ETFs) или индексни взаимни фондове без комисиони (no load index mutual funds).

Единствената причина за закупуване на застраховка за цял живот е, защото сте толкова богати, че наследниците ви ще трябва да плащат огромни данъци, когато починете. Облагодетелстваното лице (beneficiary) не плаща никакви данъци върху изплатената му застраховка. Според IRS наследниците ви ще трябва да плащат данъци, ако авоарите ви надвишават $5,340,000 през 2014 г.

Като заключение: не вземайте за чиста монета всеки съвет, който чуете. Разучете внимателно всички плюсове и минуси, преди да затворите големи суми пари за много години.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Над 1,3 милиона канадци не са ходили на работа през последните 6 месеца

Проучванията показват, че след 6 месеца човек губи своята работоспособност и по-трудно би се включил отново в работна атмосфера.

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Търсенето на работа е стресиращо, трудоемко и може да се окаже дори още по-трудно, когато не си работил през последните шест месеца.

За периода март – септември 2020г. броят на канадските граждани, които не са били заети за повече от шест месеца, се е удвоил, се твърди в нов анализ на пазара на труда, достигайки 1,3 милиона.

Само за ден 240 000 канадци са поискали помощ за безработица

Увеличаването на дългосрочната безработица надмина това, което Канада преживя по време на финансовата криза от 2008г. Тогава над 37% от хората останаха без работа дългосрочно. В статистиката се включват и хора, които сега не търсят работа, а чакат работодателите им да ги върнат по работните им места, както и тези хора, които са изправени пред някакви предизвикателства, пречещи на заетостта им – например, грижи за децата по време на пандемията.

От началото на пандемията безработицата се е увеличила значително. И макар вече да започва да се стабилизира, все пак 9% от населението не ходи на работа.


source: tradingeconomics.com

Анализаторите смятат, че сегашните нива са „необикновено високи“.

Срина се канадската система за кандидатстване за помощ при безработица

Дългосрочната безработица е сериозен проблем. Проучванията показват, че след 6 месеца човек губи своята работоспособност и по-трудно би се включил отново в работна атмосфера. Предполага се, че уменията на работника атрофират и се появяват много пропуски в знанията.

Експертите съветват хората, принудени да не работят, все пак да продължат да извършват някаква дейност. Например, да станат фрийлансъри или да се запишат на курсове за повишаване на квалификацията си.

Исканията за обезщетения за безработица на най-ниското си ниво от началото на пандемията в САЩ

Младите хора по-лесно могат да се върнат в ритъм, твърдят още експертите.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Исканията за обезщетения за безработица на най-ниското си ниво от началото на пандемията в САЩ

Спадът за последните седем дни е с 55 хиляди спрямо предходна седмица, когато за обезщетения кандидатстваха 842 хиляди души

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Новите искания за обезщетения при безработица за изминалата седмица са били 787 хиляди. Това е най-ниският брой от началото на пандемията през март.

Очакванията на икономистите бяха тази седмица да бъдат подадени 875 хиляди искания.

Спадът за последните седем дни е с 55 хиляди спрямо предходна седмица, когато за обезщетения кандидатстваха 842 хиляди души.

Последният път, когато исканията са били по-малко от сега е било на 14 март, но тогава те са били едва 282 хиляди, точно преди лавината от съкращения след въведените мерки за спиране на разпространението на коронавируса.

Една от причините за спада на исканията за безработица е миграцията на работниците, които са изразходвали възможностите си за помощ и са се прехвърлили към спешната програма за компенсации по време на пандемична безработица.

Така броят на исканията по тази програма се е повишил с близо 510 хиляди до общо 3,3 милиона души за седмицата до 3 октомври. Одобрените по нея ще получат още 13 седмици компенсации.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в newsletter, пенсиониране
Един от българите, арестувани за груповото изнасилване в Испания, снимал гаврата с телефота си

Един от насилниците бил разпознат от жертвата в профила му в Instagram

Затвори