Открийте ни и в

България

Планът за възстановяване: Пеканов смята, че е по-амбициозен, депутатите го критикуват

Пеканов уточни, че всички точки в документа са съобразени с опазването на околната среда и отговарят на препоръките, отправени към нас от Брюксел

публикувано

на

Сн.: БТА

Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов даде отчет пред Народното събрание относно преработения План за възстановяване и устойчивост. 

„Смея да твърдя, че той е много по-амбициозен и по-добър от предшестващия. В него са заложени 57 инвестиционни проекта и 43 реформи, като сме надградили с 11 инвестиционните проекти, а реформите са повече със седем. Променили сме част от проектите, по които сме намерили проблеми“, уточни Пеканов.

Миналата седмица бе публикувана ревизираната от служебния кабинет версия на документа. Окончателното му одобрение зависи от Народното събрание.

Атанас Пеканов: България ще получи близо 20 млрд. лева по Плана за възстановяване

Според Пеканов Планът ще отключи за страната ни 12,7 млрд. лева евросредства и още 8 млрд. лв. под формата на частни инвестиции. 

Той уточни, че всички точки в документа са съобразени с опазването на околната среда и отговарят на препоръките, отправени към нас от Брюксел. 

„Работихме върху увеличаване на парите за образование и наука, здравеопазване, адресиране към част от проблемите в сектор енергетика, засилване на частта за иновативните компании. Реформи, които да помогнат на най-амбициозните фирми у нас. Търсехме подобряване и разширяване на някои съществуващи проекти, които са били добри. Намалихме средствата за други, по които имахме притеснения“, допълни вицепремиерът.

Вицепремиерът Пеканов: Целта ми е да предадем плана за възстановяване

Намаляване на парите за земеделието и горите 

Пламен Абровски от „Има такъв народ“ отправи критика към документа. Според него в Плана липсва адекватно предложение, свързано със земеделието. Той коментира, че голяма част от системите за напояване са продадени за скрап, което изправя сектора пред голям проблем. По думите му в старата версия е имало заложени около 850 млн. лв. за нова напоителна инфраструктура. 

„Защо вие избрахте лесния начин, да премахнете този проект, вместо да го преработите и да го направите възможен за случване. Ако ние преминем към заемната част, това ще бъде некоректно към българския данъкоплатец. Тези средства от 850 млн. лв. към кои други мерки са пренасочени?“, попита Абровски. 

Борисов няма да чака НС да подпише Плана за възстановяване и го изпраща в Брюксел

Пеканов отговори, че решението да се премахне този проект от документа е било трудно, но е взето след разговори с представители на Европейската комисия.

Вицепремиерът поясни, че напълно споделя важността на този проект и приоритета на българското земеделие. 

Проблемът е, че дълго време по този проект не са направени нужните изисквания от ЕК. Получихме индикации, че това е най-проблемният проект в Плана. До 2 юни се опитвах да защитавам този проект, но индикациите бяха ясни – проектът влиза в разрез с Директивата за местообитанията, водите и ОВОС, каза още той.

Томислав Дончев: Колеги в Плана за възстановяване няма само асфалт, чели сте 10 страници

Пеканов каза, че ще се търсят компенсаторни механизми за българското земеделие. 

Бившият земеделски министър от ГЕРБ и настоящ депутат Десислава Танева заяви, че не е съгласна с неговото обяснение, че проектът не е отговарял на изискванията.

„Комуникацията с ЕК течеше ежеседмично, във всяка комуникация бяха изисквани документи и защита на проекта, който сме подали. Темата за въздействието на този проект върху околната среда идва от изискването, което вашето служебно правителство наложи с решението от 28 май за на екоминистъра за акумулативна екологична оценка“, каза още тя. 

Танева попита дали ще продължи работата по защитаване на проекта и да се възстанови ресурса за сектор земеделие. 

Вицепремиерът заяви, че коментарът на Танева е политическа спекулация и изнесените от нея факти не са верни. Той обясни, че ако се вкара този проект в Плана, изплащането на евросредствата може да се забавят. Пеканов заяви, че има обаче политическа воля да се гарантира ресурса за сектора.

Критика дойде и от „Демократична България“. Те настояха, че е важно да се осигурят средства за българските земеделци, защото те са пострадали сериозно от COVD кризата, особено малките. От партията попитаха защо в Плана няма нито една дума за развитието на горите. 

Пеканов отговори, че се търсят буфери и средствата за земеделците ще бъдат увеличени. „От друга страна сме увеличили три пъти средствата за сектора биоразнообразие. Един приоритет на ЕК, който досега не е бил застъпен в предишната версия на Плана, така че по това перо може да бъдат пренасочени средства натам“, допълни вицепремиерът.

Според Станислав Атанасов от ДПС има риск да загубим средства от Плана за възстановяване и устойчивост заради забавяне в приемането му. Той обясни, че от Движението има множество възражения по документа, според които много браншове са били забравени.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Математикът от БАН Витанов: Няма максимум чок (буюк), значи тотален локдаун – йок

Той препоръча българите да се пазят в следващите две семици и половина

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Математикът на БАН проф. Николай Витанов разпространи кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 27 януари 2022 г. във фейсбук си.

Ето какво пише:

1. Картата на информационния портал за ситуацията с етапите по региони с прогноза за след 5 дни.

В четвъртък цветовете на регионите остават непроменени, но това си е кратък спокоен период преди очакваното поредно почервеняване на картата. Регион 4 (около Пловдив) е тръгнал с широки крачки към червената зона и само ниската заболеваемост в област Кърджали го спира да не влезе там.

В четвъртък обаче се очаква и това да не помогне на региона да остане в жълтата зона. В Регион 2 (Плевен-Велико Търново – Русе) нещата са малко по-добре, в смисъл, че и горенаписаните 3 области още са в жълтата зона, но се движат към червената. С други думи, както ви писах преди около седмица – подгответе се психически, че картата ще стане доста червена. Добрата новина е, че нищо не се е засилило към виолетовата зона. Областта, която се бе засилила най-много – Благоевград, спря движението си към виолетовата зона и тръгна назад. Вече трети ден стойностите на индексите там падат, което показва, че пожарът прегаря в тази област и с много голяма вероятност там няма да се стигне до локдаун от Етап 4. Виждате, че на места пожарът започва да прегаря. Както се очакваше, материалът за поддръжка на пожара започва да свършва на някои места, а на други пожарът не се е разгорял. Точно според теорията ми, че вследствие на неравномерното разпространение на заболеваемостта може и да имаме рекордни стойности на новозаразени, но суперпожар няма да има. Това се съпровожда с бодване с рапирата на мерките, където се налага. Омикронът пуска кръв и не може да подпали суперпожара. Бъдете хладнокръвни и се пазете в следващите две седмици и половина. Ще се разправим и с тази вълна.

2. Ясно ви е вече, кой е прав:

Дали аз, който казва, че чудовищни стойности на регистрираните нови случаи няма да бъдат достигнати или тези, които казват, че ще бъдат достигнати. Заразата е разпространена неравномерно из страната, в някои области – големите градове и Западна България пожарът гори силно, но в по-малки области не е така.

Това пречи на появата на суперпожар. Базовото репродуктивно число днес е 1.24. Разширява се обхвата на заразата, но не така, че да обхване бързо цялата страна. Поне в България, Омикронът не може да подпали суперпожара. Спъва се и не може да достигне апокалиптични стойности на заразените. Оттук нататък тактиката ни трябва да е проста – да не му помагаме.

Познахте отговора на въпросчето от викторинката. Каквото казах (и то доста време мина оттогава) е, че контролното число за тази вълна е 15 000 регистрирани случая на ден и че няма образно казано горивен материал, страната да изкара повече от 2-3 дни над тази стойност. Напомням прогнозата ми от ноември месец миналата година, че пикът на тази вълна се очаква да бъде през първата половина на февруари, а през втората половина да тръгнем надолу. Нали така беше. И никое юрдече не каза нищо такова тогава, защото сега ще почнат да излизат и да крякат, че и те можели да го кажат. Не, не можете, ако можехте, да сте го казали ноември месец, когато го каза Витанов. Хайде сега, да почва кряканицата, че Витанов говори за себе си в трето лице и че егото му било огромно. Давайте, крякайте – за вас, добре, че се чувствате значими и за мен добре (не казвам защо, че ще се гътнете от яд). И думата е гътнете, да точно тази е думата.

3. За тоталния локдаун: Писах вече: Няма максимум чок (буюк), значи тотален локдаун – йок.

Ако Витанов е прав, че няма да има суперпожар, той ще излезе прав и за това, че няма да има тотален локдаун в страната.

Страната е далеч от Етап 4 на плана на правителството.

Налагат се и мерки, които ще започнат да дават резултати през следващата седмица – ще видите как броя на случаите ще пробва да продължи да расте, но ще почне да се спъва по пътя на растежа. Писах ви, анализът е мултифакторен.

Гледат се много параметри и си има допустими области на стойностите им. България като общество и държава никак не е малка система и не е лесно да се държат параметрите в допустимите области. Много внимателно насочване трябва тук, което засега се удава. Някои от моите колеги с пяна на устата се надяват да се провалят нещата и системата да се отклони от прогнозната траектория. Защото добре знаят, че ако не се отклони, тоест ако няма суперпожар, няма напрежение в болниците и няма тотален локдаун, много трудно ще говорят с Витанов, който практически е допринесъл затова системата един път най-накрая да се движи по предварително зададена траектория и да се удържа там по учебник с малки тласъци към желаната област във фазовото пространство. Нали така пише по книжките за контрол на хаоса. Ето, практически се реализира и върви много добре засега. Затова е и моят апел: пазете се колкото можете, бъдете здрави, не стигайте до болница, помогнете на голямата обществена система да избегне зоната на тоталния локдаун. Можем да го направим, виждате, че Омикронът почва да се спъва, не му помагайте да се развихри.

Нека кръвта му тече от убожданията на рапирата и ще грохне позорно, без да може да причини суперпожар. Нека си помислим, че страната не е затворена, ограничителни мерки има, само където се налага. Целите са ясни – опазване на здравето, незадръстване на болниците, неналагане на тотален локдаун. Това е зададената траектория на системата и тя засега върви по нея. Помогнете и, в интерес на всички ни е това да остане така. Засега нещата се движат в рамките на разчетите (контролни числа 15 000 за регистрираните случаи, незапълнени болници, около 1% смъртност с тенденция към спад). Смъртността можеше и да е по-ниска, но нивото на ваксинация е ниско. Където има масова ваксинация, смъртността е много ниска. Пример – Франция вчера – половин милион нови случая, но нямат 5 000 починали. Тук е друго. Винаги съм казвал – за високата смъртност са виновни гурутата, които ви подлъгаха да подцените опасността. Докато беше Мутафчийски, смъртността беше 144 човека за 3 месеца (не за половин ден, за три месеца). После знаете какво стана. В главите на много хора бяха вкарани съответните идеи и днес Витанов спокойно очаква да се изпълни прогнозата му за надминаване на 33 500 регистрирани смъртни случая.

5. Още карти, които да напомнят, че обстановката е сериозна

Най-напред картата съгласно стария план. Виждате ли какъв е очакваният цвят навсякъде. Кърджали ще са юнаци, ако останат в червената зона, има известна вероятност за това. На по принцип трябваше отдавна страната вече да е затворена. Какво щеше да последва при полупразните болници? Ясно е какво – орди, щурмуващи парламента. И щяха да имат известно основание.

На прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост са останали само няколко области, които са в по-светлочервено.. Виждате защо Регион 3 е най -добре – там заразата е разпространена по-слабо в сравнение с другите региони.

Картата на риска ни казва, че рискът от продължаващо нарастване на случаите никак не е малък, даже е доста голям.

Тази карта е изцяло виолетова. Рискът да се заразите никак не е пренебрежим и то за цялата страна. Така, че пазете се.

6. Пак пиша: пазете се, не се лъжете

Много е по-добре да сте здрави, отколкото да боледувате, ако и Омикронът да протича по-леко отколкото Делтата. Знаете, че си навличам доста ругатни, защото ви казвам нещата както са си, без значение дали са добри или лоши. Но това само закали нервната ми система – даже благодарих на юрдечетата за това не къде да е, а в Панорама по БНТ. Виждате, че отчитам и положителното даже и в техните действия. Дошло е времето, един път да послушате мен, а не всякакви гурута, които ви говорят какво ли не. Спрете да пиете белина, пазете се, колкото можете.

Българино, ти винаги си бил със здрав разум и си предпочитал виното и ракията пред белината. Какво ти става? – придържай се към традициите.

Желая здраве и успехи. Пазете се, бъдете здрави и нека вирусът да ви заобикаля. Така ще избегнем и суперпожара и тоталния локдаун. Помнете: с малко усилия можем да избегнем тоталния локдаун. От нас зависи. Всеки от вас участва в насочването на огромния кораб на социалната система на България. Можем да вземем завоя без да се набием в скалите на Камен бряг. Да го направим.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Летище София не очаква да възобнови пътникопотока и през 2022 г.

В изявлението се посочва, че през изминалата година столичното летище е обслужило 3,3 млн. пътници, което представлява едва 47% от пътникопотока през 2019 г.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Архив

Пътникопотокът на летище София няма да се възстанови и през 2022 г. на нивата отпреди кризата. Такава прогноза направиха от управлението на столичната аерогара в писмо до медиите.

В изявлението се посочва, че през изминалата година столичното летище е обслужило 3,3 млн. пътници, което представлява едва 47% от пътникопотока през 2019 г., когато пътниците са били над 7,1 млн.

За тази година вече са отменени 3900 заявки за полети от и до София, допълват от летището.

„Независимо от пандемията успяхме да запазим всички работни места засега въпреки загубите, които отчитаме за 2021 г. и които очакваме и през настоящата година“, каза изпълнителният директор на летище София Хесус Кабайеро.

Като цяло през 2021 г. европейските летища са загубили 1,4 млрд. пътници в сравнение с 2019 г. Спад регистрират всички летища без значение от големината и местоположението им.

Основна причина за влошаването на резултатите в последните месеци е варианта Омикрон, който допълнително забавя възстановяването, сочи анализ на Международния съвет на летища ACI Europе – организация, в която членуват 427 летища.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Осъждат България за 10 млн. лева заради мръсен въздух

Вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов обясни, че София и Пловдив са най-големите замърсители

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Много скоро България ще претърпи финансови санкции за мръсен въздух и ще бъде осъдена в Люксембург за 10 млн. лева. Това обяви в Пловдив вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов. Той посочи София и Пловдив като едни от големите замърсители.

„Амбицията ни е да не плащаме повече от 1 г. санкции, които всекидневно ще се начисляват след произнасянето на съда в Люксембург. Те се изчисляват на 20 млн. лева“, посочи Сандов.

Екоминистърът призова кметовете да вземат мерки. „Всички сме задължени да работим за здравето на хората“, каза той. По думите му в Пловдив вече би трябвало да подменят отоплителните уреди на твърдо гориво с екологични. Това обаче не е започнало. Според Сандов най-добре е да се монтират климатици, тъй като пелетите доста са поскъпнали.

Заради мръсния въздух: Над 30 000 смъртни случая в Западните Балкани

В близките дни ми предстои среща с кмета на Пловдив по този въпрос, каза министърът. И увери, че ще се опита да спаси Водния цикъл на Пловдив, който се движи със забавяне и е на стойност 115 млн. лева, ако не успее да приключи до 2023 г. В тази ситуация правителството щяло да направи всичко възможно проектът да бъде прехвърлен в следващия програмен период.

Той обяви, че ще има среща с инициативния комитет от близкото село Белащица, който протестира срещу действащите кариери на „Европейски пътища“. Концесията изтича скоро и жителите настояват тя да не се подновява. „Процедурата е в ранен етап, но когато стигне до МОСВ ще се съобразим с мнението на хората и ще защитим обществения интерес“, обяви Сандов.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА