Открийте ни и в

България

Плевнелиев: Преговори за кабинет пред очите на хората, без ходене по партийни централи

Другият медиатор за съставяне на правителство, който Борисов предложи е Соломон Паси, но той все още не е коментирал темата

публикувано

на

Плевнелиев: Целта на Москва е президентска република в България

Президентът Росен Плевнелиев (ГЕРБ, 2012-2017) потвърди, че ще участва в контактна група на ГЕРБ за съставяне на коалиционно правителство.

Името му бе съобщено малко по-рано днес на брифинг от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който обяви, че ще потърси помощ за комуникацията с останалите партии. Наред с Плевнелиев бе споменато и името на бившия външен министър от НДСВ и председател на Атлантическия клуб Соломон Паси. Самият той още не е коментирал дали ще участва.

Благодаря за оказаното доверие да се включа в контактна група за търсене на съгласие по принципи и приоритети, на които да стъпи едно бъдещо редовно правителство. Предстои да се формализира нейния състав, като групата остава отворена за предложения от другите проевропейски и евроатлантически партии”, написа в изявление, изпратено до медиите Плевнелиев.

BREAKING: Взрив в завод „Арсенал“. Има загинали и ранени (ВИДЕО)

Той пояснява, че “контактната група ще започне своята работа след сформиране на редовното 48-мо Народно Събрание, като ще заседава и ще дава пресконференции за постигнатите резултати единствено в сградата на Народното събрание. Няма да се посещават партийни централи и да се провеждат срещи на други места, а само пред очите на българските граждани и медиите, защото ще се работи за доверие и прозрачност. Контактната група ще проведе срещи с всички проевропейски и демократични сили за търсене на съгласие по принципи и приоритети, на които да стъпи едно бъдещо правителство за преодоляване на кризите и стабилизиране на държавата. Целта е да се промени подходът, да се възстанови диалогът, да се работи за доверие, да се търси обединение около базисни принципи, национални приоритети и работещи решения.”

Бойко Борисов обяви днес на първия си брифинг след изборите, че ще инициира преговори с всички парламентарни партии за съставяне на редовен кабинет. Преговорите ще се водят от експерти, а основни теми ще позицията спрямо Путин и финансите, в т.ч. инфлацията, влизането в еврозоната и енергетиката.

Сунай Ремзи – приказка от затвора, каквато никога не сте чували

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено