Открийте ни и в

Интересно

Племенницата на Ал Капоне: Семейството ми не бяха бандити. Спазвали са закона

Пораствайки в Чикаго с фамилията Капоне, на децата им беше забранено да си играят с мен

bgvoice

публикувано

на

Сн.: btvnovinite.bg

20-те години на 20 век. Чикаго, Илинойс, Съединените американски щати. В разгара на Сухия режим, въведен в страната няколко години по-рано, градът на практика е управляван от мафията. Кървавите гангстерски войни за контрол на дистрибуцията на алкохол са всекидневие. Престъпният синдикат е в основата на изнудвания, незаконен хазарт, проституция, корупция и убийства.

Embed from Getty Images

Една фигура от подземния свят обаче се превръща в истинска звезда. Мнозина го наричат „новия Робин Худ“, но всъщност той е човекът зад могъщата групировка, която управлява Чикаго. Той е Алфонс Габриел Капоне, по-познат като Ал Капоне – име, което предизвиква едновременно страх и почитание.

Но както повечето неща в живота – всяка монета има две страни. Такава е и историята на Ал Капоне. В спомените на неговата племенница Диърдри Мари съществува само едрият чичо, който я учи как се правят най-добрите италиански спагети.

Ал Капоне – или как се пере имидж с безплатна супа в Чикаго

„Винаги, когато Ал беше вкъщи, имаше въоръжена охрана на предния и задния вход, както и по улицата. Като малко дете съм се чудила и баба ми винаги им изнасяше храна, докато ядяхме. Тогава започнах да се чудя какво става. А аз като вляза вкъщи, бях малката принцеса – бях първото момиче в семейството – и ми позволяваха да правя каквото искам. Започнах да разпитвам баща ми по въпроса и той все ми шъткаше, да не се притеснявам, някой ден щял да ми разкаже. Но имах съмнения, че нещо е различно в семейство Капоне“, спомня си пред bTV Диърдри Мари Капоне, племенница на Ал Капоне и добавя:

Embed from Getty Images

„Обикновено ме питат какъв беше Ал – аз бях малка, за мен това беше чичо ми, седях му в скута, гледах го облечен като дядо Коледа, раздаващ подаръци. Беше великодушен човек, забавен. Дядо ми Ралф беше по-голям брат на Ал и негов бизнес партньор. Всъщност той ръководеше дейността, но беше затворен човек, предпочиташе да не е в светлината на прожекторите, докато Ал обичаше да е център на внимание. Имаше разлика в личностите и затова Ал искаше дядо ми да ръководи нещата. Ал беше преговарящият, политиците ходеха при него, когато искаха някой да спечели, а Ал им го гарантираше. Такива неща се случваха, а Ал беше много добър в това“.

Да носиш фамилията Капоне не е лесна задача. Още в юношеските си години Диърдри сменя името си, но въпреки това не успява да прикрие семейната връзка с обявения през 20-те години на миналия век за обществен враг №1.

Embed from Getty Images

„Пораствайки в Чикаго с фамилията Капоне, на децата им беше забранено да си играят с мен. Никога не съм празнувала рожден ден, защото никой не можеше да дойде. Баща ми също не успя да покаже пълния си потенциал, защото всички имаха предубеждения спрямо него като един Капоне. Беше много трудно. Когато се омъжих, си смених името и напуснах Чикаго за Минесота, буквално започнах живота си от начало. А междувременно ми се родиха 4 деца. Никога не им бях разказвала какъв е произходът им, защото детството ми беше толкова болезнено, толкова пъти съм се ядосвала на Бог, че съм се родила Капоне, че буквално го крих“.

Все пак тя решава, че е време да разкаже на децата си, кой е техният чичо.

„Един ден, както си седя вкъщи, един от синовете ни се прибира от училище, тогава беше на 12, и го питах: „Боб, какво учихте днес в училище?“, и ми отговори: „Ами, учим за гангстер на име Ал Капоне“. Като го чух, все едно някой ми изкара въздуха с шут. Отидох при мъжа ми, когато се прибра от работа, и му казах „Ще трябва да кажем на децата ни за семейството ни преди да разберат от другиго“. Започнах с „Деца, трябва да ви кажа нещо. Родена съм Диъдри Мари Капоне. Ал Капоне е чичо ми.“ И четирите деца се спогледаха, гледат мен, гледат се един-друг и четирите в един глас казаха „Яко“! Не очаквах такъв отговор, мислех, че ще ме намразят, защото вече знаеха, че тече гангстерска кръв във вените им. Заливаха ме с въпроси, извадих им семейните албуми, показах им снимки и с мъжа ми ги закарахме в Чикаго да се запознаят с всички роднини“, разказа още Диърдри Капоне.

След като разкрива връзката си с големия мафиот, Диърдри решава, че е време да разкаже своята история и тази на рода по начин, по който никой друг не може да го направи – чрез семейните и личните си спомени от Ал Капоне.

„Започнах пътя си с мантрата „Ал Капоне гангстер ли е бил? Да. Ал Капоне чудовище ли е бил? Не.“ Реших, че хората биха искали да узнаят истината. Израснала съм в семейство Капоне. Никога не съм срещала човек, който да се е страхувал да бъде с нас. Винаги са ме учили на дадена дума – хвърлен камък и, че семейството е по-важно от всичко. Опитах се да покажа, че това беше първият франчайз в САЩ, защото всеки имаше част, всеки беше собственик на част от него. Другото ми послание е, че всеки има собствено мнение за нещо, но не и собствени факти. Всичките книги, които чета за историята, от известни автори, имат различна гледна точка, различни факти, които си противоречат, защото не са истината“.

Именно тази истина Диърдри иска да разкаже чрез доказателствата, с които разполага. Една от най-известните истории, свързани с престъпния синдикат и името на Ал Капоне е „Клането на Св. Валентин“. На 14 февруари 1929 г. седем члена от бандата на прекия конкурент на Ал – Бъгс Моран, са разстреляни по брутален начин по време на сделка в Чикаго. Още от първия ден медиите обвиняват Капоне за случката.

Embed from Getty Images

„Имам солидни доказателства, че нито един член на семейство Капоне не е участвал в клането. Историята е, че гангстери са се облекли като полицаи и нахлули в склада. Ал помолил най-малкия си брат – чичо ми Матю, да види какво се случва. Свършвал Сухият режим, трябвало да успокоят нещата. Чичо ми бил там, гледал движенията навън и навътре в склада. Чичо Мати ми го каза със собствените си думи: „Диърдри, седим си в колата и забелязваме полицейска кола, обикаляща напред-назад по улицата. Уплашихме се да не ни арестуват и си тръгнахме“, и точно след като тръгнали, се е случило нападението в склада. Това не са били хора, облечени като полицаи, а истински полицаи. Ще видите статиите от вестниците веднага след случилото се – полицията е признала, че самите те са го направили. Бъгс щял да ги предаде в полицията и са щели да ги уволнят. След това се опитали да прехвърлят вината върху Ал Капоне, а той не е имал нищо общо с това. Когато се е случило, Ал е бил във Флорида“, разказа Диърдри.

А на въпроса кое е най-погрешно мнение за семейството й, Диърдри Мари отговаря така:

„Че са били бандити. Изобщо не е така. Спазвали са закона. Ал Капоне никога не е носил оръжие. Имал е охрана, която е била въоръжена, но той – никога. Прицелът му беше ужасен, беше го страх да не нарани някого или себе си“.

Въпреки това през годините, за добро или лошо, името на Ал Капоне става нарицателно за всички ганстери. Но ако преди половин век да си Капоне е било срамно, сега нещата седят по различен начин.

Embed from Getty Images

„Сега доста хора биха искали да бяха част от семейство Капоне, това беше нечувано като бях малка. Може би заради славата, свързана с името, всеки би искал да бъде известен или да има известен роднина. Не можеш да наказваш наследниците на някого, осъден за ужасяващо престъпление, не можеш да ги преследваш, само защото са родени в това семейство“, добави Диърдри.

Днес Диърдри и нейното семейство живеят в Минесота, а самата тя е успешна бизнес дама. Качествата, които са й помогнали да стигне дотук, тя отдава на непримиримия дух на известната си фамилия. И ни напомня винаги да търсим доброто във всяко лошо, защото само така можем да достигнем до истината.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Интересно

Бившата съпруга на шефа на Amazon ще раздаде $2,74 млрд. на 286 структури

През 2020 г. прехвърли около шест милиарда долара на различни организации

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Макензи Скот, бившата съпруга на главния изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос, обяви планове за прехвърляне на 2,74 млрд. долара на различни организации.

В личния си блог тя написа, че 286 структури ще получат помощ.

Според Скот тя лично е избрала организациите заедно със съпруга си и екип от изследователи и консултанти.

Вниманието е насочено към онези социални области, които обикновено се пренебрегват – образование, борба с религиозната и етническа дискриминация, култура.

Тя обясни желанието си да разпредели богатството си за цели, които включват промяна на системите.

Скот нарече несправедлива ситуация, при която най-голямото богатство се концентрира в ръцете на малък брой хора.

Бившата съпруга на Безос получи 36 млрд. долара в резултат на процедурата по развод през 2019 г. – това е една четвърт от акциите на Amazon.

Съдебното решение й позволи да заеме 15-то място в списъка на най-богатите хора в САЩ през 2019 година.

В края на 2020 г., благодарение на нарастването на акциите на компанията, богатството на Скот надхвърли 60 милиарда долара.

Тя подписа петиция с намерение да разпредели по-голямата част от парите и през 2020 г. прехвърли около шест милиарда долара на различни организации.

Тогава получателите бяха 30 висши учебни заведения, над 40 банки с храни и 380 благотворителни организации.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Рапърът Polo G: Смъртта и депресията ме накараха да се обърна към музиката

Рапърът беше хоспитализиран на 12 август 2019 г. поради предозиране на наркотици на парти

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Запитан от „Гардиън“ дали музиката може да бъде изход, той отговори: „Но всичко е във вас. От нас зависи дали ще продължим така…“.

Polo G, който стана баща на 20-годишна възраст, обикновено заявява, че „иска да живее толкова дълго и колкото може по-добре със семейството си“.

Рапърът беше хоспитализиран на 12 август 2019 г. поради предозиране на наркотици на парти.

Той заявява, че ги е преодолял, „разбирайки, че те не са необходими, за да се забавлявам добре, да се чувствам добре със себе си или да избягам от реалността. Откривате собствените си механизми за това как да се справяте със ситуации, особено с трудните, и намирате най-добрите“.

Текстовете му се отличават с неговия „оживен и явен разказ“ и много от тях се отнасят до расизма, психичното здраве и полицейското насилие.

Певецът казва характерно: Очевидно парите могат да отворят врати, но доколко наистина помагат на младите чернокожи в САЩ, които се чувстват в капан в системата?

„Парите не могат да променят начина, по който се чувствате. Ако преди сте били тъжни, сега ще имате тъга, когато имате пари. „Това е просто облекчение да плащаш за някого или да плащаш за грижи.“

Истинското облекчение идва от задоволяването на по-прости нужди, като например да се чувстваш в безопасност, да можеш да излезеш, без да поглеждаш назад, казва рапърът.

„Някъде в Чикаго има дете, вероятно на осем години, което е видяло някой да бъде убит посред бял ден. В града се случват много неща, които не се показват по телевизията и не се говори за тях.“

Hall of Fame, третият албум на американския рапър Polo G., излезе на 11 юни в САЩ.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Измислиха го – как да не вдигаш поглед от телефона и да не се спъваш (СНИМКА)

Нова джажа ще предотвратява инциденти

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Онези, които не могат да се отделят от смартфоните, вече имат опция спокойно да сърфират без да се притесняват, че могат да се спънат на улицата.

Студент от Южна Корея изобрети „трето око“ за хора, на които е трудно да оставят телефоните си дори и за момент. Идеята на джаджата е да предотврати неприятни инциденти.

Кадър: RTL

„То действа на принципа на парктроника при колите. Устройството е фиксирано към главата на потребителя, така че не само е супер практично, но и ви кара да изглеждате наистина готини”, казва изобретателят.

„Когато хората гледат надолу към своите телефони, устройството изчислява ъгъла на огъване на врата на потребителя. Той има ултразвуков сензор, който открива предстоящите препятствия и предупреждава потребителя с леко бръмчене”, добавя Минуок Пенг.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Мария Бакалова: Не си мисля за наградите, а си мисля за любов

Вярвам, че ние, ако се обичаме като хора, всичко ще бъде по-добро

Затвори