Открийте ни и в

България

Пленумът на ВСС обсъжда предсрочното освобождаване на Иван Гешев, очакват се протести

Прокуратурата определи като политически акт предложението за оставка.

публикувано

на

Пленумът на ВСС обсъжда предложението на служебния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Предложението е след доклад на вътрешния министър Бойко Рашков от 14 юли.

В него се посочва, че в качеството си на главен прокурор Гешев е допуснал нарушения, които накърняват престижа на съдебната власт.

В мотивите си, които са разписани в „дебела“ папка на 108 страници, Рашков посочва много причини за искането си. Прави впечатление, че всички са добре юридически подплатени.

„Налице са данни за престъпления, незачитане и нарушаване на презумпцията за невинност, уронване престижа на съдебната власт“, са трите стълба, на които се позовава вътрешният министър.

В сигнала се твърди, че обвинител номер едно е уронил престижа на съдебната власт и е нарушил етиката на магистратите. Според Рашков главният прокурор неправомерно е оповестявал данни от СРС-та. Особено внимание е обърнато и на акцията в президентството, след която започнаха и протестите у нас.

Прокуратурата определи като политически акт предложението за оставка.

Според говорителя на главния прокурор Сийка Милева това е политически акт, целящ извличането на политически дивиденти и пиар.

За да започне процедура по отстраняването на главния прокурор, е необходимо мнозинство от не по-малко от 17 гласа сред висшите магистрати.

Големият въпрос е ще има ли кворум заради отпуските.

Следващото заседание заради лятната ваканция на висшите магистрати ще е чак през септември.

На този фон се очакват протести. Пред Висшия съдебен съвет ще има протести в подкрепа на искането.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено