Сенътът на американския щат Илинойс одобри обхватен ремонт на енергийната политика, като постави амбициозни цели за безвъглеродно бъдеще и предотврати затварянето на една от шестте ядрени централи на щата. С това губернаторът Прицкър отбеляза ключова законодателна победа по пътя към своето преизбиране на поста.

За републиканците, които ще оспорват мястото на губернатора-демократ, законът все пак предоставя възможност да го свържат с повишението на сметките за електроенергия, които частично ще платят субсидиите от $700 млн. за трите централи, притежавани от компанията Exelon.

Сенатът се нуждаеше от 36 за“ , за да приеме закона, а резултатът беше 37-17.

Решението идва в критичен момент - Exelon наскоро съобщи, че ще затвори своята атомна централа в Байрън, като започне действия от понеделник, ако законодателите на одобрят сделката.

След вота компанията обяви, че се готви за презареди с гориво своите централи в Байрън и Дрезден.

Преговорите за постигнатата от Притцкър и демократите сделка се проточиха цяло лято и успяха последната седмица, след ключовата подкрепа на работническите синдикати и групите за опазване на околната среда. Планът мина в четвъртък в Камарата на щата с 83-33 гласа.

Законопроектът, който сега е придвижен към бюрото на губернатора за подпис и влизане в сила, не засяга само атомните централи на Exelon в Байрън, Дрезден и Брейдууд. Прицкър и поддръжниците му виждат в него критична фаза от усилията на щата да се бори с климатичните промени.

Новите мерки имат за цел да насочат Илинойс по пътя към напълно безвъглеродна енергетика до 2050 година, като всички централи, които горят въглища, петролни продукти и газ трябва да бъдат затворени през идните десетилетия.

Планът цели да даде тласък на развитието на вятърните и слънчевите енергийни мощности, да вкара на пътя повече електрически превозни средства и да направи по-лесно за бизнесите на чернокожите и испаноговорещите да се включат в индустрията с възобновяема енергия.