Открийте ни и в

СВЯТ

Побой и електрошокова терапия: Китай накaзва активисти в психиатрични болници

Китай е световен лидер в затварянето на политически опоненти

публикувано

на

Побой и електрошокова терапия: Китай накaзва активисти в психиатрични болници

Използването на психиатрични болници в Китай за лишаване от свобода на активисти без надлежна процедура е рутинна практика, се казва в доклад на група за защита на правата. От там обвиниха лекарите и здравната система, че се договарят с властите при наказването на дисиденти.

В продължение на десетилетия

властите в Пекин използват системата от психиатрични болници в страната, известна като Анканг, за наказване на политически затворници.

В доклад, публикуван във вторник от базираната в Мадрид неправителствена организация Safeguard Defenders, се казва, че тази практика продължава въпреки реформите в началото на 2010 г., които изискват лекарско съгласие и засилват съдебния надзор върху китайската система за психиатрични грижи.

По-голямата част от данните в доклада са от интервюта с жертви и техните семейства, публикувани онлайн от китайската неправителствена организация Civil Rights and Livelihood Watch (CRLW), организация, основана от активиста и журналист Лю Фейюе.

Данните разглеждат случаите на 99 китайци,

настанени принудително в психиатрични болници по политически причини в периода 2015-2021 г.

“През 2022 г. Китайската комунистическа партия все още рутинно затваря политически активисти в психиатрични болници, въпреки че преди повече от десетилетие въведе законови промени за прекратяване на тази варварска практика”, заяви групата.

„ККП е в състояние да отстрани изцяло вносителите на петиции и активистите от правосъдната система, без надежда да се срещнат с адвокат или да се явят на съдебен процес, като същевременно им поставя диагноза “психично заболяване”, така че те да бъдат социално изолирани дори след освобождаването си”, се казва още в доклада.

“Лекарите и болниците се сговарят с ККП да подлагат жертвите на ненужни от медицинска гледна точка принудителни хоспитализации и принудително лечение.”

От доклада става ясно, че повечето от жертвите са податели на петиции – “хора, които често се борят на най-ниските нива в социалната стълбица в Китай и поради това са безсилни и лесни мишени”.

“Тези цифри показват, че изпращането на политически затворници в психиатрични отделения е широко разпространена и рутинна практика в Китай”.

Задържаните са подлагани на физическо и психическо насилие

Цитират се твърдения на затворници, че са били подлагани на побой, електрошокова терапия и изолиране в единични помещения.

Сред задържаните са младо момиче, което се е снимало на живо в Twitter как пръска боя върху портрет на китайския президент Си Дзинпин, мъж, който е подал молба до Пекин за медицинско обезщетение за травма, получена при служба в армията, и дългогодишният продемократичен активист Сун Займин.

Китай е световен лидер в затварянето на политически опоненти – практика, която според критиците се е засилила при управлението на президента Си, смятан за най-твърдолинейния управник на страната от десетилетия насам.

Освен дисиденти и авторите на петиции, правозащитни групи твърдят, че най-малко един милион души, предимно представители на мюсюлмански малцинства, са били затворени в “лагери за превъзпитание” в западния регион Синдзян и са подложени на широко разпространени злоупотреби, включително принудителна стерилизация и принудителен труд.

Китай твърди, че в региона функционират центрове за професионално обучение, предназначени за борба с екстремизма.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено