Криминални обвинения ще бъдат повдигнати във връзка със загиналите и изчезналите туристи на Белия остров в Нова Зеландия, след неочакваното изригване на вулкан в понеделник. Това заяви заместник-началникът на Националната полиция Джон Тимс. Запитан дали разследващите ще се фокусират върху туристическите компании, отвели хора в кратера на вулкана, Тимс заяви: "Разследването е в ранен етап, затова работим за събиране на доказателства, ще говорим с хора и ще проведем разследване." 47 туристи са били на Белия остров по време на изригването на вулкана, съобщи зам.-началникът на полицията. Сред тях са били 9 американци, 24 австралийци, петима новозеландци, 4 германци, двама китайци, двама британец и един малайзиец. Те са пътували на борда на поне един круизен кораб, акостирал в района на залива Пленти.

Джонатън Фишман, говорител на Royal Caribbean Cruises, потвърди, че много гости от кораба Ovation of the Seas са били на екскурзия до острова, който е туристическа атракция, популярна с наблюдението на птици. Потвърдена е смъртта на 5-ма души, а 8 все още са в неизвестност. Общо 34 души оцеляха при изригването на вулкана, като 31 от тях са в болница. "Всеки, който можеше да бъде взет от острова вчера е евакуиран. Извършени са редица полети през целия ден, не са забеязани признаци на живот", каза Тимс.

Един от пилотите на хеликоптер, изпратен да направи оглед от въздуха, е рискувал да се приземи.

"Доколкото разбирам, обикалял е острова известно време. Той ми докладва за това, че не се очаква да бъдат открити оцелели.", каза премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн.

Вулканът на малкия остров Уайт е най-активния в Нова Зеландия.

Въпреки това островът, който е частна собственост, е посещаван от десетки хиляди туристи годишно.

Той се намира недалеч от бреговете на Северния остров на Нова Зеландия, източно от град Окланд.