Открийте ни и в

Здраве

Повечето хора дори не осъзнават колко важна е водата за здравето на организма

Водата се бори с умората, повишава енергията и предотвратява бръчките

публикувано

на

Човешкото тяло е 70% вода, всички органи, кръв, стави и мускули са направени от вода, така че водата е жизненоважна за човека. Редовният прием на течности ви позволява да поддържате младостта, красотата и здравето на тялото, обясняват специалисти.

Водата изпълнява голям брой важни функции, например, тя е проводник на хранителни вещества, хормони, кислород към различни органи и системи, участва в процесите на терморегулация.

Тя е част от храносмилателния сок и ставната течност, подобрява тонуса на кожата, овлажнява лигавиците и почиства тялото от отпадъци и токсини.

Освен това водата подобрява бъбречната функция и нормализира храносмилането, насърчава по-доброто усвояване на храната.

Пиенето на много вода подобрява кръвообращението, укрепва и предпазва ставите от разрушаване.

Приемът на достатъчно количество течност подобрява функционирането на сърдечно-съдовата система, нормализира налягането в кръвоносните съдове.

Водата също така се бори с умората, повишава енергията и предотвратява бръчките.

Недостатъчната консумация на вода е рисков фактор за развитието на различни типове рак. Хидратацията е изключително важна за кръвообращението, за да могат по-голям брой клетки на имунната система да достигат до увредени тъкани.

Дехидратацията се отразява неблагоприятно на състоянието на ставите, при липса на вода в организма често се развива артрит. В допълнение, дехидратацията може да доведе до интоксикация на организма и намаляване на метаболизма.

Липсата й в тялото може да допринесе за хронична умора, да провокира развитието на хронични заболявания, депресивни състояния и да наруши функционирането на вътрешните органи – особено ендокринната, храносмилателната и репродуктивната система, обясняват още учени.

Дневната норма на вода се определя за всеки човек поотделно. Има различни формули за изчисляване на дневния прием на течности, които отчитат пола, телесното тегло, нивото на физическа активност и т.н.

Специалистите отбелязват, че най-простото изчисление се извършва по следната формула: за мъже – 35 милилитра по телесно тегло, за жени – 35 милилитра по телесно тегло. И така, дневната норма на вода за жена с тегло 60 килограма е 2,1 литра.

И нещо любопитно – Леонардо да Винчи е бил обсебен от водата и е прозрял доста за движението й още преди появата на динамиката на флуидите. Ренесансовият гений и Николо Макиавели дори изготвят план как да използват водата за спечелването на война, отклонявайки река Арно.

Една камила може да изпие 35 галона (приблизително 130 литра) вода за 10 минути. Някои видове плъхове могат да оцеляват без вода по-дълго от камилите.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА