Открийте ни и в

СВЯТ

Повече от 100 000 британци заплашват да не плащат сметките си за ток и газ от октомври

Кампанията “Не плащай в Обединеното кралство” ще бъде осъществена само ако над 1 млн. британци са готови да се присъединят към протеста

публикувано

на

Повече от 100 хил. британци заявиха, че няма да плащат сметките си за газ и електроенергия от октомври в знак на протест срещу бездействието на правителството във връзка с повишаването на цените на електроенергията в страната.

Организаторите на публичната кампания “Не плащай” в Обединеното кралство заявиха това пред медиите.

“Само за няколко седмици се обединиха повече от 100 000 членове на нашето движение в цялата страна. Не искаме повече да плащаме за печалбите на енергийните компании”, се казва в изявление на инициаторите на кампанията, която стартира през юни.

Както организаторите отбелязаха по-рано, кампанията “Не плащай в Обединеното кралство” ще бъде осъществена само ако над 1 милион британци са готови да се присъединят към протеста до 1 октомври.

Горната граница на цените на електроенергията от 1 април беше повишена на фона на покачващите се световни пазарни цени на газа. Средната сметка за британско домакинство, което използва едновременно електроенергия и газ, скочи с 54% до рекордните 1970 паунда.

По-рано енергийният регулатор на Обединеното кралство не изключи през есента сумата да достигне до 3000 GBP (3300-3600 USD), а независими експерти прогнозират още по-голямо увеличение на цените – до 5000 GBP (6000 USD).

В тази връзка вестник “Гардиън” изрази мнение, че Великобритания “се движи към енергийна пропаст”.

Вестник Daily Telegraph посвети материал на “счупената икономическа система” на страната.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено