Открийте ни и в

Интересно

Повече от 21% от влечугите са застрашени от изчезване

Изследователите заявиха, че се надяват новата оценка да помогне за насърчаване на международните действия за спиране на загубата на биологично разнообразие

публикувано

на

vlechugo
Сн: pixabay

Най-малко един на всеки пет вида влечуги е застрашен от изчезване, включително повече от половината от костенурките и крокодилите, според първата голяма глобална оценка на така наречените студенокръвни същества в света.

Катастрофалното намаляване на биоразнообразието в целия свят все повече се разглежда като заплаха за живота на Земята – и е също толкова важно, колкото и взаимосвързаната заплаха от изменението на климата.

Повече от 40% от земноводните, 25% от бозайниците и 13% от птиците могат да бъдат изправени пред изчезване. Но досега изследователите не разполагаха с цялостна картина за дела на влечугите, които са изложени на риск. В новата глобална оценка, публикувана в списание Nature, изследователите са направили оценка на 10 196 вида влечуги и са ги оценили по критерии от Червената книга на застрашените видове на Международния съюз за защита на природата (IUCN). Те установили, че най-малко 1829 – 21% – са уязвими, застрашени или критично застрашени.

“Броят на видовете, които смятаме за застрашени, е просто зашеметяващ”, казва съавторът Нийл Кокс, който ръководи Международното звено за оценка на биоразнообразието към IUCN и е един от ръководителите на проучването.

“Сега, когато знаем заплахите, пред които е изправен всеки вид влечуго, световната общност може да направи следващата стъпка, като присъедини плановете за опазване към глобалното политическо споразумение и инвестира в справянето с често твърде подценяваната и тежка криза на биологичното разнообразие.” Установено е, че крокодилите и костенурките са сред най-застрашените видове, като съответно около 58% и 50% от тях са застрашени.

Кокс заяви, че това често се дължи на “свръхексплоатация и преследване”. Според него крокодилите се убиват заради месото им и за да се отдалечат от човешките селища, а костенурките са обект на търговия с домашни любимци и се използват за традиционна медицина. Друг добре познат вид в риск е страховитата кралска кобра – най-голямата отровна змия в света. Тя може да достигне дължина от около пет метра, като се храни с други змии в горите на огромна територия от Индия до Югоизточна Азия. Тя е класифицирана като уязвима, което означава, че е “много близо до изчезване”, заяви Кокс на брифинг за пресата във връзка с изследването.

“Това е истински емблематичен вид в Азия и е много жалко, че дори широко разпространени видове като този наистина страдат и намаляват”, каза той и добави, че изсичането на горите и умишлените нападения от страна на хората са сред най-големите заплахи за змията. Брус Йънг, главен зоолог в NatureServe, който е един от ръководителите на проучването, заяви, че застрашените влечуги се срещат предимно в Югоизточна Азия, Западна Африка, Северен Мадагаскар, Северните Анди и Карибския басейн.

Изследователите са установили, че влечугите, ограничени до сухи местообитания като пустини, пасища и савани, “са значително по-малко застрашени” от тези в горските местообитания, обясни той. Установено е, че сред заплахите за влечугите са земеделието, изсичането на горите, инвазивните видове и градското развитие, като хората също така се насочват към тях за търговия с домашни любимци или ги убиват за храна или от страх.

Установено е, че изменението на климата представлява пряка заплаха за около 10% от видовете влечуги, въпреки че изследователите твърдят, че това вероятно е занижена оценка. Те са изненадани да установят, че опазването на околната среда, насочено към други същества, до известна степен е било от полза и за влечугите, въпреки че подчертават, че проучването подчертава необходимостта от специално спешно опазване на някои влечуги. Йънг заяви, че оценката на влечугите, в която са участвали стотици учени от цял свят, е отнела около 15 години и е била възпрепятствана от липсата на финансиране.

“За много хора влечугите не са харизматични. И просто се обръща много по-голямо внимание на някои от по-косматите или пернати видове гръбначни животни за опазване”, каза той.

Изследователите заявиха, че се надяват новата оценка да помогне за насърчаване на международните действия за спиране на загубата на биологично разнообразие.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА