Открийте ни и в

Канада

Повече от 50% от жителите на Канада няма да пуснат децата си на trick-or-treat тази година

Хората са раздвоени и дали ще празнуват Деня на благодарността както е по традиция – със вечеря и в компанията на близки и приятели.

публикувано

на

Сн.: globalnews.ca

Хелоуин е много очакван празник за децата. Тази година обаче родителите по целия свят, където празникът се отбелязва, са много скептични дали ще празнуват с големи групи хора и дали ще пуснат децата си да събират бонбони. Ново прпучване показва, че жителите на Канада, са особено притеснени заради коронавируса.

52% от родителите в Канада няма да позволят на децата да обикалят квартала и да събират бонбони за така наречения trick-or-treat. Това са родители, които миналата година са били на обратното мнение. Много от тях дори са обикаляли заедно с децата си. 48% от запитаните казват, че си направят Хелоуин както обикновено и децата им ще събират бонбони облечени в костюми.

Проучването, проведено от Leger и Асоциацията за канадски изследвания, идва в момент, когато случаите на COVID-19 в Канада се увеличават и здвавните власти молят хората в местата с нарастващ брой случаи, за да се избегват контакт със индивиди извън близките им семейства или поне да се придържат към малки социални кръгове.

Анкетата обаче установи остри регионални вариации. Около 2/3 от анкетираните в Атлантическа Канада – район, който е относително недокоснат от възраждането на COVID-19, заявяват, че ще пуснат децата си да излизат навън за събиране на бонбони. В по-силно засегнатите Онтарио и Квебек 2/3 от хората заявиха, че няма да поемат този риск.

По отношение на раздаването на лакомства отново хората в Атлантическа Канада са по-склонни да го направят. В Онтарио 24% от анкетираните ще раздават шоколади и бонбони, а в Квебек – само13%.

Хората са раздвоени и дали ще празнуват Деня на благодарността както е по традиция – със вечеря и в компанията на близки и приятели. 40% от запитаните са отговорили, че заради пандемията са променили плановете си как да празнуват.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Канада

16-годишен загина при нападение в Монреал

Свидетели разказват, че до инцидента се стигнало след разправия между няколко младежи на възраст между 16 и 18 години

публикувано

на

от

Виж цялата статия

16-годишен младеж загина при въоръжено нападение в понеделник вечерта в предградието Кот дьо Неж Нотри Дам дьо Грас в Монреал.

Свидетели разказват, че до инцидента се стигнало след разправия между няколко младежи на възраст между 16 и 18 години. По време на нея момчето било тежко ранено.

То се скрило в близко училище, за да потърси помощ. Малко по-късно било откарано в болница, където починало.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Канада

Проучване: Децата прекарват от 6 до 13 часа пред електронни устройствата на ден

Учените в Канада изчисляват общото време, в което малчуганите гледат телевизия, използват компютри, смартфони или играят на видеоигри

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Децата остават почти тройно по-дълго от препоръчаното време пред екраните на електронните устройства през COVID пандемията, сочи ново канадско проучване.

Средно подрастващите прекарват пред мониторите почти 6 часа всеки ден, според данните, събрани от изследователите от университета на Западно Онтарио. Някои дори се взират в екраните на електронните си устройства още по-дълго време – зашеметяващите 13 часа дневно.

Канадските педиатри препоръчват децата над 5-годишна възраст да остават по два часа пред екраните.

Децата, които използват дълго време електронни устройства, имат проблеми с вниманието

Учените изчисляват общото време, в което малчуганите гледат телевизия, използват компютри, смартфони или играят на видеоигри.

В изследването участват родители с деца на възраст между 6 и 12 години. Те попълват онлайн въпросник, чрез който се прави сравнение между времето пред електронното устройство и другите ежедневни дейности преди и по време на пандемията от COVID-19. Доброволците също така отговарят и на въпроси, свързани с нивата на стрес и участието на децата в различните видове дейности.

Изводите са, че повечето родители са стресирани, а подрастващите остават пред електронните устройства доста по-дълго време.

Според канадските учени стресът на родителите се дължи на индивидуалните обстоятелства.

Например, те могат да бъдат притеснени, че живеят в малък апартамент, имат финансови проблеми или са безработни. Въпреки че проучването не разглежда тези фактори, изследователите се надяват да установят дългосрочните ефекти от прекомерното заседяване пред екраните на електронните устройства чрез ново проучване, което вече е в ход. Резултатите от него ще бъдат ясни през пролетта на следващата година.

Специалистите насърчават родителите да контролират използването на електронните устройства от децата и да планират дейностите, които не са свързани с употребата на високотехнологични уреди.

Данните от канадското проучване са публикувани в изданието „Journal of Affective Disorder„.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Канада

Пожар на кораб с опасен товар до Британска Колумбия, отцепиха района за плаване

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Пожар обхвана днес контейнери на кораб, превозващ химикали за минната промишленост и намиращ се край бреговете на канадската провинция Британска Колумбия. Канадската брегова охрана съобщи, че работи съвместно с колегите си от САЩ за оценка на ситуацията, включително на рисковете за околната среда, предаде Reuters.

Шестнайсет от членовете на екипажа са били евакуирани от кораба  MV Zim Kingston, петима са останали на борда, за да се борят с пламъците, каза канадската брегова охрана. Горят 10 контейнера, огънят продължава да се разпространява, но самият кораб не гори.

Проследява се къде се намират 40 контейнера, паднали зад борда и представляващи сериозен риск за корабоплаването.
„На корабите е препоръчано да не навлизат в района. Засега няма риск за здравето на хората на брега, макар че ще продължим да следим отблизо ситуацията“, се посочва в изявлението на канадската брегова охрана.

Според електронната система Refinitiv Eikon плаващият под малтийски флаг кораб MV Zim Kingston е управляван от базираната в Кипър компания Danaos Shipping“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА