Открийте ни и в

Войната в Украйна

Повсеместни прекъсвания на тока в Украйна заради руските бомбардировки

Хората бяха призовани да намалят потреблението на електроенергия, особено в най-натоварените часове от деня

публикувано

на

Повсеместни прекъсвания на тока в Украйна заради руските бомбардировки

Гражданите на Киев, както и на шест украински области бяха подложени на планирани прекъсвания на електрозахранването след руските ракетни атаки срещу енергийната инфраструктура на страната, съобщи ДПА.

Електроенергията за потребителите ще бъде поетапно изключвана, заяви днес в Киев операторът на украинската система за електроснабдяване “Укренерго”. Прекъсванията ще засегнат също така Черниговска, Черкаска, Житомирска, Сумска, Харковска и Полтавска област.

Прекъсванията имат за цел да предотвратят претоварването на електропреносната мрежа. Освен това така се дава възможност на експертите да ремонтират централите, повредени при ракетни атаки и нападения с безпилотни летателни апарати, и да възстановяват тяхната дейност.

Атаки с бял фосфор в Украйна: Болка, викове и куршум в главата

От няколко седмици населението на Украйна е подложено на ограничения в електроподаването. Хората бяха призовани да намалят потреблението на електроенергия, особено в най-натоварените часове от деня. Пералните и отоплителните уреди трябва да се включват само през нощта, ако това е възможно.

Жизненоважната енергийна инфраструктура е една от основните цели на руската армия, откакто нахлу в Украйна преди повече от осем месеца.

Киев твърди, че принудителните прекъсвания на електрозахранването имат за цел да накарат украинците да избягат в страните от Европейския съюз и да предизвикат дестабилизация.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено