Открийте ни и в

Крими в САЩ

Погнаха и мъжа на Ружа Игнатова за участието му в OneCoin (ВИДЕО)

Германецът Бьорн Щрел е обвинен за пране на пари

публикувано

на

Погнаха и мъжа на Ружа Игнатова за участието му в OneCoin
Ружа Игнатова с партньор, Сн.: OneCOin/Facebook

Кръгът около Ружа Игнатова започва да се стеснява. Съпругът на криптокралицата Бьорн Щрел попадна под прицела на властите в Германия заради участието си в най-голямата измама на 21 век – OneCoin, пише немското издание „Шпигел“.

Германските власти най-накрая започнаха да разследват Щрел, след като са го наблюдавали, следили са сметките му и са имали екипи, които документирали всяка негова крачка. От август миналата година досега властите в Германия не са отклонили и за миг поглед от мъжа на Ружа Игнатова и това им се отплаща.

Германецът е разследван за пране на пари. Това се случва, след като разследващите са засекли

транзакция от 7,69 милиона евро

преведени от Ружа към Щрел от сметка в Хонконг. Прокурорите подозират, че парите са свързани с OneCoin.

През януари полицията изненада мъжа и взе заповед за обиск на дома му, но тогава разследващите удариха на камък и не успяха да намерят доказателства, уличаващи го в киберизмамата. Това, което се знае до момента, е, че са иззети 60 000 евро от обиска на апартамента му в Германия. Тогава Щрел се измъкна.

Сега положението е друго и съпругът на Ружа вече е с повдигнати обвинения.

Българи платиха гаранцията на брата на криптокралицата Ружа Игнатова

Прокурор Хартман, който е поел случая, каза, че „се очаква много сложните разследвания да продължат няколко месеца, тъй като предстоят редица експертизи“.

Щрел е с повдигнати обвинения за пране на пари и не е много сигурно, че този път ще се спаси, както се случи през месец януари.

На въпрос дали съпругът на Игнатова вече е коментирал твърденията, Хартман каза, че обвиняемият се представлява от адвокат. „Все още не сме получили изявление по въпроса.“

Може би ролята на Щрел в OneCoin ще излезе наяве, имайки предвид, че досега немецът стоеше в сенките.

Не е ясно дали съпругът на Ружа е обект на интерес за американските власти. Съдебен състав на САЩ обвини Ружа Игнатова през 2017 г. Тя беше

добавена в червения списък

на Интерпол миналия месец. В него пише, че българката се издирва за „измама, включително увреждане на финансовите интереси на Европейския съюз по смисъла на Конвенцията от 26 юли 1995 г. за защита на финансовите интереси на Европейските общности”. От своя страна Европол предложи парична награда от 5000 евро за информация, водеща до ареста на криптокралицата.

През 2014 г. д-р Ружа Игнатова, която има докторска степен по международно частно право, пусна OneCoin, обещавайки, че новата криптовалута ще бъде убиецът на биткойн.

Криптокралицата Ружа Игнатова вече няма българско гражданство (ВИДЕО)

През следващите няколко години Игнатова и нейните съзаклятници пътуваха по целия свят, набирайки жертви в една от най-големите схеми на Понци, които светът някога е виждал. В своя пик се смята, че OneCoin е имал над 3 милиона членове в 175 държави, като измамата е донесла над 4 милиарда долара за Игнатова и нейните съучастници.

През октомври 2017 г. Игнатова беше видяна за последен път в Атина, Гърция. След това има много съобщения за това, че криптокралицата е забелязвана в Дубай, Тайланд и другаде, но нито едно от тях не е официално потвърдено. Заради последната транзакция, която бе засечена от Хонконг, немските власти не изключват възможността Игнатова да продължава да действа от Азия.

След изчезването й братът на Игнатова Константин, съоснователят на OneCoin Карл Себастиан Гринууд и неговият адвокат Марк Скот бяха арестувани. Семейство от германския град Гревен, свързано с Ружа Игнатова, е обвинено за извършване на платежни услуги без лиценз, а адвокат от Мюнхен – за пране на пари.

Двойката от Гревен е взела 320 млн. евро от германски инвеститори и е прехвърлила голяма част от парите в чуждестранни сметки на дружества, свързани с Ружа Игнатова. В Германия са запорирани сметки и имоти, за да могат измамените да върнат част от парите си.

Предстои до няколко месеца разследващите власти да имат напредък по делото, а и тогава ще бъдат готови експертизите за транзакцията към Щрел.

В момента ФБР и

над 3 и половина милиона души

по цял свят търсят Ружа, за да им върне парите. А те съвсем не са малко – по консервативни оценки създателката на криптовалутата OneCoin привлича поне 7 милиарда лева от цял свят към проекта си.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено